2009 Foreau Domaine du Clos Naudin Vouvray Demi-Sec

2009 Foreau Domaine du Clos Naudin Vouvray Demi-SecOn se pirullinen laji, ruuan ja viinin yhdistäminen nimittäin. Olin kerran aikaisemmin valmistanut karamellisoitua possua Gordon Ramsayn opuksen avulla ja todennut sinänsä päräyttävän herkullisen ruuan liian lempeäksi Kabinett Rieslingin makeudelle.

Demi-Sec Vouvray tuntuikin sitten ajatuksen tasolla jo paremmalta paritukselta, mutta turpaan tuli, kun varovaisesta chilin käytöstä huolimatta annoksesta tuli jotain aivan muuta kuin edellisellä kerralla. Näköjään avokin hankkima ’Rawit’-chili on tulisuudeltaan hieman eri luokkaa kuin aiemmin käyttämäni geneerinen punainen chili. Lesson learned, en varmasti suhtaudu yhtä leväperäisesti jatkossa chilin käyttöön.

Pääosin ilman ruokaa nautittu viini vakuuttaa aromaattisuudellaan. Kompleksinen tuoksu tarjoilee erittäin selkeitä sitruunamarengin ja appelsiininkuoren aromeja, joita tukevat hunajaiset ja kiviset vivahteet.

Keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastoon sijoittuva viini on paletilla hyvin mehukas ja runsas sekä tekstuuriltaan hiukan öljyinen. Happoja ei ole ikävä kyllä samaan tapaan kuin olen Huet’n viineistä tottunut löytämään, mutta rakennetta silti löytyy ja öljyisyydestä huolimatta viini ei ole raskas tai veltto. Kypsä sitrushedelmien ja mineraalien väritteinen hedelmä on miellyttävästi melko kirpeää ja tyyliltään viileää. Makeutta on kenties vähemmän kuin odotin ja etenkin jälkimaku on kovinkin kuiva ja miellyttävän ytimekäs.

En tiedä olisiko tuntuvampi makeus auttanut ruuan kanssa, mutta ruuan tulisuus sai joka tapauksessa muuten freesin viinin maistumaan hiukan alkoholiselta. Sinänsä Foreaun Demi-Sec Vouvray on tasapainoinen ja nautinnollinen Chenin blanc, joka ei kuitenkaan omaa genren parhaimpien edustajien eloisuutta ja energiatasoa. Juotavuus on kuitenkin kohdillaan ja viini tuntuu reagoivan hyvin hengittelyyn lasissa. Vuorokausi avattuna jääkaapissa toi sekä tuoksuun että makuun hieman myskistä pähkinäisyyttä ja antoi viinille hieman lisää fokusta sekä tiiviyttä suutuntumaan.

Vaikea sanoa näiden puolikuivien/-makeiden Chenin blancien ikäännyttämisestä juuta tai jaata, mutta fiilikset tämän kohdalla ovat, että lisäkypsyttely voisi tehdä hyvää toisen päivän suorituksen perusteella. Todettakoon myös, että en yllättyisi jos jatkossa oppisin nauttivani tässäkin kategoriassa enemmän hiukan viileämpien vuosien korkeahappoisemmista viineistä, sillä jäin tosiaan kaipaamaan Huet’n versioiden vielä kirpeämpää olemusta.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s