2007 Villa Mongalli Montefalco Rosso Le Grazie

2007 Villa Mongalli Montefalco Rosso Le GrazieHarvoin tulee poikettua punaviinimaailman puhki tallatuilta poluilta (Ranskan viileät alueet sekä Toscana ja Piemonte), mutta annan silti tilaisuuden ilmestyessä mielelläni mahdollisuuden Italian vähemmän maineikkaille alueille, kuten Umbrialle ja Campanialle. Usein avainsanoja ovat luonteikkuus ja huokeus, mikä sopii kaltaiselleni proleviininörtille paremmin kuin hyvin.

Tämä sekoiteviini sisältää Umbrian ylpeytta Sagrantinoa ainoastaan 15 %, tunnetumman naapurimaakunnan Sangiovesen ollessa pääroolissa (60 %). Loppuosan muodostavat tylsempi Cabernet sekä Merlot, mutta koitetaan kuitenkin pitää mielialat positiivisina ja keskittyä kokonaiskuvaan.

Lasissa viini näyttää lupaavalta, eli tumma tiilenpunainen neste paljastaa selkeästi lasia pitelevät sormet. Tuoksu yllättää ja hurmaa parfyymisyydellään sekä suolaisuudellaan. Selkeimpänä aromina tuntuvat reilun tuhkakerroksen peittämät kypsät, punaiset kirsikat, joiden ohella havaittavissa on sieniä, tupakkaa ja soijaa. Vahvasti pysytään mukavuusalueellani, niin toscanalainen nokka on kyseessä.

Paletilla Le Grazie on keskitäyteläinen ja mehukas, varustettuna voimakkailla hapoilla sekä tiukalla gripillä. Suutuntuma ei ole kovin tiivis, mutta eloisaa punaisen kirsikan väritteistä hedelmää löytyy reilusti. Kirkkaasta ja herkullisen kuivasta viinistä löytyy myös mineraalinen vivahde.

Jossain määrin yllättäen viini ei parane dekanterissa (1h ennen ruokailua), vaan päinvastoin ruuan jälkeen ja ehkä jo osittain ruokaillessa on havaittavissa aromien hiipumista ja hedelmän kuivahtamista. Voipi olla, että erityisesti tason/hintaluokan huomioon ottaen viini on ollut parhaimmillaan vuoden tai pari sitten ja tästä eteenpäin on luvassa vain alamäkeä. Toistaiseksi paketti on kuitenkin vielä siinä määrin kasassa, että ilman dekantointia vinkku tarjoaa varsin siedettävän kokemuksen kuivien, hapokkaiden punkkujen ystäville, varsinkin ruokailun yhteydessä nautittuna.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s