2012 Zilliken (Forstmeister Geltz) Saarburger Rausch Riesling Kabinett

2012 Zilliken (Forstmeister Geltz) Saarburger Rausch Riesling KabinettSäiden puolesta voisi hyvin korkkailla välimerellisiä punkkuja, mutta onneksi avokin kokkaama, hyvin ärjysti maustettu itämaistyylinen kanaruoka ohjasi tarttumaan Moselin Kabinett risukkaan. Jos jonkinlaista itsetuskiskelua harrastaisi koluttuani tätä kategoriaa nyt joidenkin vuosien ajan, niin yhä enenevissä määrin huomaan pitäväni erityisesti Saar-sivujoen tarhojen viineistä. Ero vaikkapa Mittelmoselin viineihin on usein todella selkeä ja tämäkään viini ei muodosta poikkeusta.

Tuoksu on kirkkauden ja selkeyden perikuva, joka aktivoi sylkirauhaset herkullisella sekoituksella kypsää vihreää omenaa, limettiä ja murskattua kiveä. Yllätyksekseni löydän tuoksusta myös hyvin hienoisen häivähdyksen raapaistua tulitikkua, joka poikkeuksellisesti tuo ehdottomasti positiivisen lisän aromimaailmaan.

Paletilla Rausch on erittäin kypsän hedelmäinen, mehukas sekä totaalisen mahtavasti kirpeä. Konsentraatiota löytyy, kuten lähes jokaisessa Kabinett-viinissä nykyään, mutta voimakas, eloisa hapokkuus freesaa ja puhdistaa paletin hienosti. Makumaailmaa leimaa äärimmäinen kivisyys sekä tietynlainen ”viileys” ja hillitty fiilis hedelmän osalta. Tarjolla on muun muassa omenaa, karambolaa, sitrusta sekä kukkaisia vivahteita. 69 g/l jäännössokerista huolimatta kyseessä on huikean raikas viini, joka jättää suuhun jälkimaun, joka on kirpeydeltään lähes pääkallohedelmäkarkin luokkaa. Nektaria!

Jälleen kerran joudun Saarin Kabinett Rieslingin kohdalla toteamaan, että tämän predikaatin rajoissa ei ole juuri mahdollista pistää paremmaksi. Ja jos superlatiiveilla jatketaan, niin tällä hinnalla (14 €) ylipäätänsä on vaikeaa löytää parempaa valkoviiniä. Tyypilliset alueen vahvuudet toteutuvat täydellisesti: konsentraatiosta huolimatta viini on ilmavan kevyt, kypsyydestä huolimatta hedelmä ei ole lainkaan trooppista tai sokerista. Jos rehellisiä ollaan, niin aurinkoinen sää tai itämainen ruoka eivät todellakaan ole välttämättömiä elementtejä tämän huippu-kabinettin korkkaamista varten.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s