Pierre Péters Champagne Blanc de Blancs Brut Cuvée de Réserve

Pierre Péters Champagne Blanc de Blancs Brut Cuvée de RéserveHuhtikuisen Pariisin reissun jälkeen ei todellisia wau-fiiliksiä oltu viinien saralla koettu, mutta vappuaaton blanc de blancs -parhaus katkaisi kuivan kauden. Viimeisien vuosien juomingit ovat pistäneet uskomaan, että samppanja tarjoaa omalla kohdalla parasta vastinetta rahalle 20 €+ -hintaluokassa, eikä tämä harvinaislaatuisen nautinnollinen non vintage anna aihetta uskoa muuta.

Kaikki samppanjatuottajat toki käyttävät vanhojen vuosikertojen reserviviinejä vakiotuotteensa tyylin ja laadun tasaamiseksi, mutta vuodesta 1997 on Rodolphe Péters sekoittanut kaikki reserviviininsä keskenään, mukaillen sherryjen solerakypsytystä, jos nyt ehkä ennen kaikkea käytännöllisistä ja taloudellisista syistä. Toisin sanoen eri-ikäiset viinit eivät lepää omissa tynnyreissään, vaan ne muodostavat yhden blendin, jota sitten sekoitetaan aina tuoreen vuosikerran viinin kanssa ja lopputuloksena on tämä Cuvée de Réserve. Viini on ollut massiivinen menestystarina rapakon takana. Hintojen vuosi vuodelta noustessakin pidetään tätä harrastajien keskuudessa edelleen yhtenä samppanjamaailman parhaista ostoksista.

Uskoakseni tämä kyseinen pullote pohjaa vuosikertaan 2010 (~60 %), loppuosan muodostuessa vuosien 1988-2008 reserviviineistä, pois lukien vuodet 1999 ja 2003. Noin kaksi kolmannesta rypäleistä tulee tuottajan kotikylän Le Mesnil-Sur-Oger’n tarhoilta, loput muilta Côte des Blancsin Grand Cru -luokiteltujen kylien alueilta. Kahden vuoden sakkakypsytyksen viiniin jälkeen on lisätty 6-7 gramman dosage.

Cuvée de Reserven tuoksu on sanalla sanoen ihastuttava. Nuoren chardonnayn vihreä omenaisuus on toki framilla, hiukan hunajaista paahtoleipää taustalla, mutta olennaisinta tuoksussa on kuitenkin sen kivinen, mineraalinen ja suolainen perusluonne. Yhtäläisyyksiä kuivaan sherryyn – ja toisaalta saksalaiseen rieslingiin – on helppo löytää. Kokonaisuutena syvä aromimaailma on todella selkeäpiirteinen, hienovarainen ja lempeä, mutta silti erittäin vangitseva. Viinin tuoksuun syventyessä tulee vakuuttunut olo siitä, että nyt ollaan todella hyvän tavaran äärellä.

Paletilla viinillä on kohtuullinen konsentraatio, mutta rakenne on helposti se, joka viimeiseksi jää mieleen. Keskikokoinen, tiivis mousse tasapainottelee hienosti kermaisen ja napakan välillä, viipyen kiitettävän pitkään. Hedelmästä ei ole puutetta, mutta selkeimmän omena-aromin ohella se on melko neutraalia tyyliltään, mitä en pidä mitenkään negatiivisena piirteenä. Yleisfiiliksiltä viini on hyvin jäntevä, kuiva ja äärimmäisen mineraalinen. Luiden päältä löytyy lihaa, mutta rasvaa ei lainkaan. Pitkä jälkimaku on upean kuiva ja kirpeähkö kruunaten ensiluokkaisen BdB-kokemuksen: ääriherkullista tavaraa, joka huutaa ruokaa seurakseen.

Viinin seuraksi kokkasin Safkaa-blogin reseptin mukaisesti uunissa todella yksinkertaisen setin: parsaa, pekonia ja kermajuustoa. Rasvainen ruoka ja mineraalinen, erittäin hapokas samppanja rakastuivat toisiinsa ensisilmäyksillä ja kombinaatio oli jättimenestys. Ruuan jälkeen pöytään vielä rustiikkista patonkia sekä reilu pala brietä ja lopputuloksena oli järkyttävän lyhyessä ajassa tyhjentynyt viinipullo.

Selkeimpinä eroina aiemmin maisteltuun Extra Brutiin tämän viinin reserviviinien tuoma syvyys sekä kohtuullinen dosage tuottavat helpommin lähestyttävän ja omaan makuuni nautinnollisemman makukokemuksen. Voi tosin olla, että tuo kuivempi, kalliimpi viini on parhaimmillaan vasta muutaman vuoden kypsytyksen jäljiltä, kun Cuvée de Réserve on valmista kauraa samoin tein. 50 euron hinta (Alkon tilausvalikoima) on kova, mutta verrattuna suurimpaan osaan saman kategorian tuotteita on tässä selkeä voittaja. Jos Suomen kansa ostaisi samppanjansa laadun perusteella, ei tämän viinin maahantuojalla olisi mitä myydä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s