2010 Saint-Cosme Saint-Joseph

2010 Saint-Cosme St. JosephAww yeah. Loppupeleissä kauniilla säällä siunattu pääsiäinen ei ollut viinienkään osalta pelkkää keskinkertaisuuden juhlaa, kiitos tämän value-sarjan rhônelaisen.

Vaikka Pohjois-Rhônen viinit edustavat Saint Cosmen négociant-tuotantoa, antavat talon nettisivut ymmärtää, että pyrkimys laatuun ja autenttiseen lopputulokseen on silti kova. Appellaationsa pohjoisosista ponnistava viini on tehty kenties trendikkäästikin Syrah’n ikivanhasta – joidenkin lähteiden mukaan Côte-Rôtien alkuperäisestä – Serine-kloonista, jota aikoinaan pidettiin erillisenä lajikkeena, kunnes geenitutkimus osoitti toisin. Graniittimaaperän viini on kypsynyt 12 kuukautta tammessa, josta onneksi vain 20 % oli uutta tavaraa.

Viinillä on lasissa todella tummanpuhuva ja syvä olemus. Tuoksu on puhdasta Syrah-parhautta: tummaakin tummempaa karhunvatukkaa, kosteaa maata, lihaa ja savua. Hentoja hevosmaisia ja vegetaalisia vivahteita löytyy, mutta juuri siinä määrin, että ne ainoastaan tuovat lisää jo valmiiksi hienoon aromimaailmaan. Todella harvoin näin voimakas, intensiivinen ja ”paksu” tuoksu onnistuu olemaan näin upean selkeäpiirteinen ja vivahteikas.

Paletilla pyhä jooseppi on lajikkeensa ja appellaationsa puolesta yllättävänkin täyteläinen ja mehevä, joskin vuosikerta pelaa varmasti suurta roolia. Tanniinit ovat massiiviset, mutta kypsät ja ihaltavan hienojakoiset. Vaikuttava rakenne saa aivan riittämiin vastapainoa rehevästä tummasta hedelmästä, joka on kypsyydestään huolimatta täysin kuivaa, mutta kaukana appellaation askeettisimmista esimerkeistä. Voimakas, täyteläinen ja kohtuullisen tanniininen viini onnistuu olemaan ryhdikäs ja tasapainoinen, klassista pihvikamaa. 13,5 % alkoholi ei ole millään tapaa maistettavissa tässä freesissä pläjäyksessä. Lievinä miinuksina nuorehkon viinin makuprofiili on melko primäärinen ja hedelmä ohenee hiukan keskivaiheilla. Nämä eivät kuitenkaan saa viiniä maistumaan yhtään vähemmän loistavalta ruokapöydässä. Avokin sanoin: ”eikö me voitais aina juoda vain tämänlaista vinkkua tai Chiantia?”

Hyvä viini siis loppupeleissä, joskin siitä saamaani nautintoa heikentää hiukan vielä tuoreet muistikuvat Pariisissa nautitusta Allemandin Cornas Chaillot’sta. Tuohon verrattuna tämä St. Joseph maistuu yllättävänkin…tavalliselta, mikä tietysti heijastuu viinien hintaerossa. Chaillot’n kustantaessa kolmisen kertaa tämän verran puhutaan kuitenkin jo ainakin omalla kohdalla melko spesiaalin tapahtuman juhlajuomasta. Kuitenkin jos mietitään ihan puhtaasti matematiikan kantilta, niin tämänkin viinin ollessa ehdottomasti hyvä hintaisekseen (22.5 €) on Chaillot helposti hintansa väärti ja hieman vauraammille Syrah’n ystäville vielä enemmänkin. Voi veljet, jos puolikkaiden pullojen saatavuus vain olisi parempaa tässä maailmassa…

Advertisements

2 thoughts on “2010 Saint-Cosme Saint-Joseph

  1. Mistäs löysit tiedon, että Serine on sama kuin Syrah? Koska mä oon ymmärtäny et kyseessä on pienempi ja aromaattisempi rypäle kuin Syrah. Esim. Jean-Michel Stephan käyttää joissain viineissään vain Serineä tai sitten hieman sekoitettuna Syrah’iin. Niin ja pisteet avokilles – upea maku selvästi (viinien suhteen siis).

    • Tän kyseisen vinkun info-pdf:ssä ainakin lukee ”100 % Serine (ancient syrah)”, minkä lisäksi pohjaan ihan puhtaasti (utuisiin) mielikuviin lukemastani, joista viimeisin tais olla tämä http://wineandspiritsmagazine.com/pages/2014/0314/0314_serine.html. Eli eroavaisuuksia löytyy paljonkin, muttei niin paljoa, että puhuttaisiin kokonaan eri lajkkeista.

      Mitä tuohon avokin makuun tulee niin eipä taida Beaujolais’t enää mennä läpi meillä, enemmän pitää kuulemma olla pureskeltavaa. Ei se kyllä välttämättä väärässä ole, aika harva meidän juomista bojoista loppupeleissä on toiminut läheskään yhtä hyvin kuin Lapierren ja Foillardin viinit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s