Bénédicte et Stéphane Tissot Crémant du Jura Indigène

Bénédicte et Stéphane Tissot Crémant du Jura IndigèneMoni ei ehkä tiedä – ymmärrettävästi – että Ranskassa tehdään kuohuviiniä myös Champagnen maakunnan ulkopuolella. Parhaimmissa tapauksissa se voi jopa olla erittäin laadukasta! Jopa siinä määrin laadukasta, että talviloman alkaessa meikämanne päätyy korkkaamaan samppanjan sijasta tämmöisen kummajaisen maalaispatongin, piemontelaisen oliivitahnan, suussa sulavan charcuterien ja sekalaisten juustojen kylkiäisenä.

Me like!

Me like!

Astuessani syyskuussa 2013 sisään Tissot’n tasting roomiin en todellakaan kuvitellut päätyväni ostamaan kuohuviiniä, Épernayn odottaessa muutaman päivän päässä. Näin kuitenkin tein. Yksi syy tähän ratkaisuun oli tarjonnan vähyys pienikokoisen punaviinisadon johdosta, mutta pelkästään siihen vetoaminen ei tekisi oikeutta tämän skumpan laadulle.

Yksi yleisiä valittamisen aiheitani on sen informaation vähyys, mitä tuottajat viineistään antavat. Ehkäpä kaikista useimmiten tämä ilmiö korostuu non vintage -samppanjoiden kohdalla. Jos informaation määrän suhteen jaettaisiin palkintoja, olisi Tissot’n paikka Hall of famessa. Here we go!

Rypäleet tähän biodynaamisesti sertifioituun viiniin on kerätty yhden hehtaarin länteen katsovalta tarhalta. Keskimäärin 25 vuotiaista köynnöksistä on lajikkeita valittu blendiin suhteessa 55 % Chardonnay, 35  % Pinot Noir, 5 % Poulsard ja 5 % Trousseau. 45 hl/ha satomäärä on radikaalisti pienempi kuin Champagnessa keskimäärin. Kuohuviinikäymistä edelsi tavallinen käyminen terästankeissa, malolaktinen käyminen ja kolmen kuukauden sakkakypsytys.

Mikä tekee Indigènestä (suom. alkuperäinen) erityisen, on sen kuohuviinikäyminen. Teollisten hiivakantojen sijaan toinen käyminen on startattu talon vin de paillea eli olkiviiniä hyväksi käyttäen. Erona tavalliseen tämä käyminen on kestänyt 9 kuukautta 2 kuukauden sijaan. 13 kuukauden sakkakypsytyksen jälkeen sakat on poistettu ja korkki vaihdettu lisäämättä dosagea tai sulfiittia. Jäännössokeria viiniin on jäänyt neljä grammaa litraa kohden.

indi

Indigènellä on huomattavan tumma kultainen väri ja erittäin pienet kuplat. Tuoksu on aivan käsittämättömän herkullinen runsas ja antava heti ensimetreiltä asti. Kypsä punainen omena, sitruuna, mandariini, punainen kirsikka ja uunillinen briossia vievät välittömästi ajatukset Pinot Noirin sydänmaille, vaikkapa Bouzyyn. Sokkona nuuhkiessa olisi aivan turha tulla väittämään, että lasissa ei ole hyvän viljelijätuottajan samppista. Syvä, huumaava aromimaailma vangitsee pahemman kerran. Sivuhuomautuksena sulfiitin pistävän läsnäolon puute on todella iso plussa, sillä kun nyt asiaa miettii, niin harmillisen usein se on läsnä hyvissäkin samppanjoissa.

Suuntäytteinen mousse on ylellisen kermainen ja viipyilevä. Moussen alta paljastuu kuiva, täyteläinen ja viinillinen…viini, joka pursuaa kypsää, snadisti oksidoitunutta punaista omenaa, sitruksisia vivahteita ja paahtista. Hapokkuus on tuntuva, muttei terävä. Runsaan hedelmän alla viinissä on hiukan maanläheinen fiilis. Niin kauan kuin sitä kestää, on Indigène päräyttävän herkullinen ja eloisa pläjäys, joka ei kumartele kenellekään. Jälkimaku kuitenkin on melko lyhyt ja vähän mitäänsanomaton. Tämä heikkous kuitenkin tulee esille lähinnä viiniä sellaisenaan maistellessa ja tarkemmin analysoidessa; ruokapöydässä Indigène on timanttia.

Vakuumissa tarkasteltuna käsillä on kovan luokan skumppa, joka pistää kysymään: miksi Juran kuohuviinit eivät ole maailmankuuluja? Jos alueella on mahdollista tuottaa tällaista laatua, on aika laittaa markkinointiosasto uusiksi. Sitten kun vielä otetaan huomioon, että maksoin pullosta ALLE KAKSITOISTA EUROA (11.80 €) lähtee hommasta täysin järki. Toki Tissot kuuluu alueen parhaisiin tuottajiin, kaikki kunnia heille, mutta jonkinlainen Jura-renessanssi pitää saada käyntiin, niin paljon parhautta alueelta pursuaa.

Näihin sanoihin on hyvä lopettaa ja mainita, että huomenna on aika suunnata avokin kanssa hetkeksi henkiseen kotimaahan. Viikon päästä lienee sitten luvassa rutkasti postauksia hipster-viinibaareista.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s