Quickies

2012 Manfred Gruber Gelber Muskateller KreuzerbergViikko on ollut hiljaiseloa viinipullojen korkkaamisen osalta, mutta eilen tuli vihdoin maisteltua parit viinit viettäessämme iltaa tuttavien seurassa. Koska olimme vieraina, olimme sopineet tuovamme viinit alku- ja pääruuille.

Vaitonainen kokki oli kertonut alkuruuan sisältävän parsaa, joten oli helppo napata viinikaapista ainoa Muscat. Viime keväänä ”löytämäni” Gelber Muskateller on tätä nykyä Itävallan valkoisista rypälelajikkeista suosikkini heti Rieslingin ja Grüner Veltlinerin jälkeen. Sen vetovoima on useimmiten vähän erilainen kuin näillä kahdella muulla lajikkeella, ollen ennen kaikkea lyömätön aperitiivi tai seurusteluviini. Tämä erään kuoman kanssa tehdyn vaihtokaupan myötä hankittu pullo kuitenkin on tyyliltään melkoisesti lähempänä diggailemiani grünereitä ja risukoita kuin keskivertoa itävaltalaista Muskatelleria.

Pari kilometriä Langenloisin ulkopuolella Mittelbergin kylässä sijaitseva Manfred Gruberin viinitila omistaa vaivaiset kahdeksan hehtaaria palstaa. Kuuleman mukaan ainakaan tämän viinin kohdalla eivät uuden vuosikerran pullot ehdi kauaa homehtua tilan nurkissa.

Aromimaailma on hillitty ja kirpeä, tarjoten tuntuvimmin kukkaisia ja ruohoisia viboja. Ruohoisuus ei juurikaan tuo mieleen sauvignon blanceja, vaan nimenomaan viileän ilmanalan ja kivisen maaperän muscatin.

Paritus parsakeiton kanssa ei ole täydellinen, sillä se tuo rutikuivassa viinissä esiin tuntuvia metallisia piirteitä. Toisin kuin useimmissa kuivissa muscateissa, ei tästä löydä pienimpiäkään viitteitä makeuteen. Ryhtiä, fokusta ja pariin kertaan alleviivattua kivisyyttä sen sijaan löytyy paljon ja hillittyä vihertävää hedelmää ja kukkaisuutta juuri sen verran, että viini on todellinen ilo makunystyröille ihan sellaisenaan. Rypälelajiketta ei tarvi arvailla, mutta Muscatin karikatyyristä jäädään todella kauas ja taas löydän itseni arvailemasta viinintekijän ratkaisuja hiivakantojen suhteen.

Tietynlainen vakavuus viinistä henkii – varsinkin rypälelajikkeensa kontekstissa – ja ihanteellinen ruokaparitus olisi ollut jotain aromeiltaan vielä hillitympää ja helpompaa kuin parsakeitto, joka olisi vaatinut hedelmäisempää viiniä. Ongelmaa ei kuitenkaan ollut, sillä ruoka ja viini olivat molemmat tahoillaan erittäin hyviä ja täten toimivat mainiosti erikseen nautittuina.

2010 Fattoria di Fèlsina Berardenga Chianti ClassicoMelko lailla vuosi takaperin tuli testattua Fattoria di Fèlsinan Chianti Classico mallia 2009 ja ihastuttua. Seuraava vuosikerta oli ollut kaapissa nyt jo tovin ja tuntui turvalliselta valinnalta ylikypsälle karitsalle. Sormet olivat ristittyinä, ettei uusi vuosikerta tuottaisi samanlaista pettymystä kuin Riecinen kohdalla taannoin. Ei tuottanut.

Sen lisäksi, että neljälle jaettuna ei pullosta tule juojaa kohti kovin isoa määrää, oli meininki sen verran leppoisa ja ruoka ja seura niin hyvää, että viinille ei yksinkertaisesti tullut annettua kovin suurta huomiota. Toisaalta se kertoo varmasti myöskin siitä, että toimivuus ruuan kanssa oli niin hyvä, ettei ollut negatiivisia puolia mihin tarttua.

Tuoksu jäi kuitenkin mieleen erehtymättömänä maanläheisenä sekoituksena pölyisiä hapankirsikoita ja nahkaa. Makumaailma oli jokseenkin samaa traditionaalista osastoa, joskin kypsä punainen kirsikka oli huomattavan kirpeää lajia. Hapokkuus oli niin ikään tuntuvaa, tanniineita ei ollut mainittavaksi asti. Paritus ylikypsän karitsan ja patajuuresten kanssa oli loistava, joskin viini tuntui ehdottomasti kaipaavan ruokaa seurakseen. Viimeisimmät fiilikset olivat, että 2010 jatkaa samaa vakuuttavaa linjaa kuin edellinen vuosikerta ja Fèlsina on ehdottomasti ykköstaloja freesien, perinteisten Chiantien ystäville.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s