2011 Coudert Fleurie Clos de la Roilette Cuvée Tardive

2011 Coudert Fleurie Clos de la Roilette Cuvée TardiveMenneenä lauantaina koitti taas aika Beaujolais’n. Yrttimarinoidulle karitsalle tarvittiin kyytipoika ja päädyin kirjaimellisesti ensimmäiseen käteen osuvaan pulloon, johon ei ollut sidottuna liikaa rahaa tai odotuksia.

Olen kirjoittanut Clos de la Roiletten perus-Fleuriesta aiemmin. Nyt tuota tekstiä vilkuillessani koen luomisen tuskaa, sillä kokemukset näiden kahden viinin välillä tuntuvat melkoisen samanlaisilta. Tosin en tiedä mitä oikein olin odottanut, kyseessähän on sama tarha ja sama valmistustapa, ainoastaan köynnösten ikä on tuplasti vanhempi jälkimmäisellä (80-90 vuotta vs 30-40 vuotta). Viinin ja sen nimen ideana kuitenkin on, että se on jonkinlainen vastakohta Beaujolais Nouveaulle: gamay, joka tulisi nauttia mielummin myöhemmin kuin aiemmin.

Vielä parin tunnin dekantoimisen jälkeen Cuvée Tardiven tuoksu on harmillisen vaisu. Tummasävyinen aromimaailma on puhdas ja kuiva, tuoksuen kiviseltä tummalta hedelmältä ja raudalta. Kyse ei ole siitä, etteikö näitä aromeja selkeästi haistaisi; olisipa vain kiva saada irti vähän enemmän (edes vähän nokkakakkaa, please?). Verrattuna tarhan perusviiniin ei tästä kuitenkaan löydy missään vaiheessa rikkiä tai vegetaalisia piirteitä.

Paletilla viini on kuiva, kirkas ja kepeä, sisältäen sen sortin tanniinit, jotka ilmestyvät keskivaiheilla makua täysin puskista, tarraten sitten yllättävänkin napakasti suun sisäpinnoista. Vaikka tanniinit eivät ole kovat tai kireät, ei tässä viinissä silti ole mitään pehmeää tai mehevää. Rakenne yhdessä tiukan tumman hedelmän ja tuntuvan mineraalisuuden kanssa muodostaa pyhän kolminaisuuden, joka ei itsessään tarjoa suurta nautintoa, mutta saavuttaa ihailtavan dokabiliteetin ja täydellisen toimivuuden ruokapöydässä. Vähästä konsentraatiosta tai hedelmän ilmaisuvoimasta huolimatta – tai kenties juuri näistä syistä – pullo tyhjeni todella nopeasti. Odotin viinin käyttäytyvän vihaisemmin, mutta vaikka tanniineja on ja läskiä ei, on Cuvée Tardive sulkeutuneisuudestaan riippumatta aika kiltti.

Epäilemättä jonkin sortin positiivinen kehitys on luvassa viinin ”vaatiman” 5v+ kypsytyksen myötä, mutta en näe tarvetta/omaa kykyä lähteä heittämään tarkempia arvauksia ilmoille. Toisaalta jos neste katoaa pullosta yhtä nopeasti kuin nyt kävi ja huuhtoo ruokaa alas verrattomalla tavalla, tarviiko sitä edes koittaa kypsyttää joksikin, mitä se ei nyt ole? Kysymyksiä herättävä viini, muttei lainkaan huonoimmassa mahdollisessa mielessä. Tulee olemaan jännä nähdä, millaiseksi talon lippulaivaviini Griffe du Marquis osoittautuu.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s