2012 Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett

2012 Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling KabinettIlmassa on alkanut olla jo reippaasti kevään tuntua, joskin nilkit meteorologit (tai heitä vapaasti tulkitsevat iltapäivälehdet) ovatkin ennustelleet kylmempien kelien paluuta. Kävi miten kävi, nyt on hyvä elää hetkessä ja siemailla risukkaa.

Moselin ämpärilistalta voi taas vetäistä yhden nimen yli, sillä Schloss Lieser lukeutuu universaalisti alueen eliittituottajiin. Kuten olen aiemmin todennut, ei listalle pääsy kerro mitään tuottajien viinien hinnoista; tämä hassu pullo maksoi 11.50 €.

Thomas Haagin vuodesta 1997 omistama ja pyörittämä tila omaa 17.5 eekkeriä hurjan jyrkkiä viinitarhoja Keski-Moselissa. Korkean laadun ohella tila erottuu massoista mahdollisimman vähään käpälöintiin pyrkivällä tuotantofilosofialla, jonka voisi sanoa kulminoituvan villihiivoihin ja spontaanikäymiseen.

Litkulla on lasissa vihertävä ja hyvin kalpea väri, ja se on täynnä pienenpieniä kuplia. Tuoksu on todella alleviivatusti kivinen ja hiivainen ja omaa sen jonkin tietyn viban, mikä monesti löytyy spontaanikäymisrisukoista. Hiukan hapan, hiukan rikkiin vivahtava. Eksoottiseen päin kallellaan olevaa hedelmää on, mutta niin hillityssä muodossa, että hedelmävetoista tuoksusta ei saa mitenkään – pesäero useimpiin Kabinett-rieslingeihin on selkeä. Kukkaisia ja mausteisia vivahteita löytyy myös, joten varsin hienovaraisen monimuotoinen aromimaailma viinillä on kaiken kaikkiaan. Sanottakoon, että jos minulla olisi viinikaupassa edessä tämä ja liuta muita selkeästi kosiskelevamman ja hedelmäisemmän tuoksun omaavia rieslingejä, saattaisin jättää tämän epähuomiossa ostamatta.

Suutuntumaltaan viini on kohtuullisen konsentroitunut ja tekstuuriltaan runsas, mutta voimakkaan hapokkuuden ansiosta todella ryhdikäs ja eloisa. Happojen toiminta suussa muistuttaa massiivisen aallon lähestymistä kohti valtameren rantaa. Maku on hyvällä tapaa hermostuneen oloinen. Kypsä hedelmä on todella vilkas sekasotku – vailla mitään liian dominoivaa piirrettä – josta löytyy makuja aina tuoreista omenoista passionhedelmään. Kokonaisuus on erittäin tasapainoinen ja herkullinen, joskin loppua kohti mentäessä maku kuivuu selkeästi ja lyö tiskiin erittäin rodukasta ja puhdasta mineraalisuutta.

Hedelmäisyys on kypsempää ja trooppisempaa kuin äärimmäisimmät preferenssini toivoisivat, mutta toisaalta yleisfiilikseltään viini ei ole millään tapaa over-the-top, vaan jopa yllättävänkin hillitty ja varautunut. Suurin osa näistä nykypäivän Kabinett-viineistä menisi täysin läpi Spätlesestä, tämä myös, mutta ainakin dokabiliteetti on tällä lähellä sitä, mitä kabinettilta toivoo. Täysin validia picnic-/terassikamaa jo nyt, tosin veikkaisivan olevan vielä hurjasti parempaa, kunhan hedelmä vähän pääsee kuivahtamaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s