1981 Prosper Maufoux Pommard 1er Cru Les Argillières

1981 Prosper Maufoux Pommard 1er Cru Les ArgillièresParisen viikkoa sitten eräs tuttu lykkäsi käteeni kohtuullisen iäkkään pullon pinot noiria kiitoksena noin yleisesti hyvänä jätkänä olemisesta. Koska olen mielestäni parhaimmillanikin vain kohtuullisen hyvä jätkä, koin tämän eleen yllättäväksi ja erittäin jalomieliseksi.

Päätin nopeasti korkkaavani pullon niin pian kuin mahdollista, sillä tämän ikäisen viinin edelleen kypsyttämiselle ei liene perusteita. Halusin myös korkata viinin ihan tavallisena viikonloppuiltana, sillä mielestäni näin harvinaislaatuiselle pullolle on jo sellaisenaankin niin reilusti odotuksia ladattuna, ettei sitä ei kannata mitään juhlahetkeä varten säästää.

Viini on monesti vain viiniä ja hyvä niin, mutta koska en niin kovin usein pääse nauttimaan itseäni vanhempaa laatuviiniä, ajattelin ottaa täysin toisen ääripään lähestymistavan tätä viiniä kohtaan. Otetaanpa siis etukäteiskatsaus viiniin arvioimalla sen kolmea olennaista tekijää: tuottajaa, vuosikertaa ja palstaa.

Prosper Maufoux on vanha Santenayssa sijaitseva kauppiastalo, josta on erittäin vaikea löytää tietoa. Talo on aikojen saatossa tuottanut viinejä todella laajalti Côte de Beaunen eri appellaatioilta, mutta tätä nykyä tuotanto näyttää keskittyneen kotikylän palstojen lisäksi Bourgognen maineikkaimpiin valkoviiniappellaatioihin. Arvosteluja on vaikea löytää, mutta ainakin Burgundy Reportin Bill Nanson tuntuu pitäneen maistamistaan menneen vuosikymmenen viineistä.

Vuosikerta 1981 oli asiantuntijoiden mielestä kauttaaltaan erittäin heikko. Sato oli kooltaan alle puolet keskimääräisestä ja laatu yleisesti ottaen jotain huonon ja surkean väliltä. Lainaten Berry bros & Rudd:n Jasper Morris MW:tä ”the weather and growing conditions were some of the most challenging ever witnessed…the majority of growers struggled to produce wines of any quality”.

En Largillière/Les Argillières ei ole Pommardin tarhoista tunnetuimmasta päästä, mutta kuuluu The Great Domaines of Burgundy -kirjan mukaan kylän pohjoispuolen parhaimmistoon ja sijaitsee strategisesti Grand Cru -statusta hakevien Les Epenots -palstojen kyljessä.

Kolmesta tekijästä siis yksi antaa odottaa laatua, mutta vuosikerran yleisen laadun perusteella luvassa voisi olla jopa täysin kuollut viini. Ei hyvät lähtökohdat, mutta Dumb & Dumber -henkisen optimistisesti there is a chance.

20140301_135922Nesteen pinta ei ole kauheasti vajonnut vuosien saatossa.

20140301_205905

Korkki oli tukevasti paikoillaan, mutta melkoista hötöä. Koska korkki oli vajonnut hiukan, en saanut upotettua ruuvia aivan riittävän syvälle, jonka tuloksena korkki katkesi ja alaosa jäi kaulaan jumiin. Onneksi avokki toi pöytään sukupuolelleen ominaisen sorminäppäryyden ja sai poimittua viimeisen osan ilman, että pulloon tippui murusia (!).

20140301_210722Viinillä on varsin kaunis tiilenpunainen väri, joka vaalenee reunoilta selvästi.

Päätin olla dekantoimatta viiniä, sillä teoriassa kai tämänkin ikäinen viini voisi kuolla karahvissa melko pian. Toinen näkökanta olisi, että viini joka ei kestä ilmaamista, ei myöskään kestä juomista, mutta jätän moisen asenteen varakkaammille harrastajille. Kaadoin tovia ennen ruokailua viiniä massiiviseen Riedelin Burgundy-lasiin, joka ei koon puolesta jää juurikaan dekanterista jälkeen. Pelot viinin pikaisesta kupsahtamisesta osoittautuivat täysin turhiksi. Itse asiassa hengittämisellä tuntui olevan ainoastaan positiivinen vaikutus.

Viinin saatua jo tovin ilmaa lasissa on sen tuoksu varsin suoraviivainen ja antava. Yleisfiilis on suolaisen kuiva, mutta hedelmää – jossa tuntuu paradoksaalisesti jopa hiukan makeutta – on riittämiin. ”Vanhan” kirsikan ja kuivatun luumun aromit sekoittuvat nokassa sienimäisiin, pölyisiin ja metsäisiin aromeihin. Alati kehittyvä ja voimistuva tuoksu paljastaa välittömästi viinin iän, mutta tuntuu silti riittävän eloisalta ollakseen erittäin miellyttävä. Äärimmäisen positiivisena yllätyksenä palatessani koiraa ulkoiluttamasta nousi pöydälle jääneestä vajaasta lasillisesta todella hurmaava tryffelin aromi.

Paletilla viini on ikäänsä nähden huomattavan runsas ja lihaksikas, jotka tosin molemmat ovat noin yleisesti ottaen Pommardin viinien tyypillisimpiä piirteitä. Teräviä kulmia ei rotevuudesta huolimatta löydy. Maku on hyvin kuiva ja hapokas, mutta pureskeltavaa riittää. Kuivattavia tanniineja on reippaasti, mutta myös tuoksunmukaista punaista hedelmää on yhä jäljellä reippaasti. Hedelmä on yllättävänkin kirkasta ja mehukasta ja jakautunut melko tasaisesti koko pituudelle, joskin loppuvaiheilla tanniinit nappaavat melko napakan otteen suun sisäpinnoista. Maku ei pääse ilmaisuvoimassa ja ylipäätänsä kiinnostavuudessa tuoksun tasolle, mutta ei ole missään nimessä huono. Rakenne on viinillä huomattavasti alleviivatumpi kuin makuprofiili.

Alkuasetelmat huomioon ottaen on tämä kolmenkympin huonommalle/paremmalle puolelle päässyt Pommard varsin menestyksekäs tapaus. Tanniineja on niin peijakkaasti, että ne tulevat elämään vielä pitkään hedelmän kuivahdettua, mutta tällä erää jälkimmäistä on vielä tarpeeksi jäljellä, jotta viini kykenee tarjoamaan juojalleen nautintoa. Paritin viinin täysin epäpyhästi naudan entrecôtelle, mistä viini ei laittanut lainkaan pahakseen.

Olisi mielenkiintoista maistaa suurin piirtein samanikäistä hyvän vuoden versiota tästä viinistä, sillä oletettavasti tämä kappale on ikääntynyt huomattavasti paremmin kuin mitä olisi voinut odottaa sen alkuvuosina. Toisaalta kyseinen pullo on käsittääkseni maannut koko ikänsä ranskalaisi(/e)ssa kellareissa, mikä lienee vähimmäisvaatimus näin hyvälle lopputulemalle.

Advertisements

4 thoughts on “1981 Prosper Maufoux Pommard 1er Cru Les Argillières

  1. No tokihan sitä eka tulee härskiydet mieleen, kun miehet puhuu vuosikerroista jonkin muun asian kuin viinien yhteydessä, mutta koska kyseessä nyt on tämmöinen koko perheen blogi niin aattelin, että kyse on vain terveestä itserakkaudesta 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s