2011 Simonnet-Febvre Chablis 1er Cru Vaillons

2011 Simonnet-Febvre Chablis 1er Cru Vaillons

Vastasin avokin toiveeseen saada valkoista kalaa ostamalla pöytään reilun läjän ahvenfileitä. Samalla tarjoutui tilaisuus vastata omaan toiveeseeni nauttia kylmää, kuivaa ja hapokasta valkkaria. Joka ainoa kerta juodessani laadukasta Chablista, kuten tämä Gatwickin lentokenttäpuodin suppeasta valikoimasta löytynyt, tulen ajatelleeksi, että pitäisi juoda enemmän Chablista. Taidankin olla pakotettu ottamaan tulevan kesän missioksi korjata tämän tuoteryhmän nyt olematon edustus viinikaapissamme.

Tämänkertaisella kokelaalla on kuulas ja raikas tuoksu, josta irtoaa tutussa ja turvallisessa hengessä rapsakkaa sitruunaista hedelmää, murskattua simpukkaa sekä yllättävänkin tuntuvaa mausteisuutta. Merellinen viba on voimakas, minkä lisäksi nokassa tuntuu aika selkeää piikivisyyttä, jossa saattaa korostua tai olla korostumatta aivan lievästi rikki. Löydettävissä on myös hiukan vehreää, karviaismaista meininkiä sekä enemmässä määrin hiivaista ja hiukan hapankermaista vivahdetta. Aiemmissa Cellartracker-noteseissa arvaillaan tuottajan puheista poiketen viinin nähneen jossain määrin tammea ja ymmärrän hyvin kuinka moinen fiilis voi syntyä. Jos tuoksu herättää melko paljon ajatuksia, on se silti loppupeleissä varsin hillitty ja asiallinen. Ja hyvä.

Paletilla viini tuntuu yhtä lailla – kenties vielä enemmässä määrin – hapankermaiselta ja tammelta hellän pusun saaneelta. Tästä sekä yleisestä runsaudesta ja leveydestä huolimatta viinillä on happoja ja elinvoimaa tarpeeksi ollakseen tunnistettavissa laadukkaaksi Chablis-viiniksi. Se on kuiva, suolaisen mineraalinen ja melko ilmava, ja jättää miellyttävän kirpeän jälkimaun. Runsaus ei mitenkään näy kypsinä hedelmänäaromeina; viinin hedelmä on itse asiassa yllättävänkin neutraalia ja etenkin maun loppuvaiheilla on taas havaittavissa jotain vehreää, mitä en missään nimessä pistä pahakseni. Yhtäläisyyksiä laadukkaaseen Sancerreen on itse asiassa melkoisesti, joskin myös selkeitä eroja löytyy leppoisamman hapokkuuden ja runsaamman suutuntuman osalta.

Reippaasti suolatut ja yltäkylläisessä voissa paistetut ahvenet viini huuhtelee alas tyylikkäästi ja tehokkaasti, eli saa ruksin Chablis’n tärkeimmän attribuutin osalta. Tuskin lähtisin povaamaan tälle kovin pitkää elinkaarta, mutta juuri nyt se maistuu melko pitkälti siltä, miltä odotan hyvän tämän kategorian viinin maistuvan. Tuottaja on itselleni uusi tuttavuus, mutta ensikosketus oli varsin positiivinen.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s