2011 Château de Fosse-Sèche Saumur Arcane

2011 Château de Fosse-Seche Saumur Arcane

Taas kerran löydän itseni tilanteesta, jossa viinikaappini on täynnä viinejä, joiden korkkaamista en malta odottaa, mutta ”f*ck it, let’s pop a bottle”-tyylisiä arkiviinejä löytyy vähän niin määrän kuin tyylien kirjonkin osalta. Joka tapauksessa vuohenjuustosalaatille oli viini löydettävä ja koska en omannut ainuttakaan sauvignon blancia, päätin mennä maantieteellisesti viinialueittain lähimmällä vaihtoehdolla, eli sillä Loiren toisella valkoisella.

Tällä chenin blancilla on huomattavan syvä keltainen väri. Tuoksu ei koita leikkiä vaikeasti tavoiteltavaa, sillä lasista nousee nokkaan huumaavan ilmaisuvoimainen, kypsän kirpeä aromipläjäys, joka sisältää appelsiinia, hunajaa ja mehiläisvahaa väritettynä hienoisella savuisuudella. Erittäin vivahteikas ja eloisa tuoksu, joka vangitsee hyväksi toviksi.

Paletilla viini on täyteläinen ja runsas, jopa öljyinen suutuntumaltaan. Hyvät hapot luovat ryhtiä, joskin yleinen fokus jättää toivomisen varaa. Makuprofiili ei ole yhtä vivahteikas kuin tuoksu, mutta yhtä lailla tarjoaa raikkaan ja herkullisen sekoituksen eri sitrushedelmiä, etenkin sitruunaa ja appelsiinia. Ikävä kyllä kirpeän eloisa ja energinen fiilis ei kanna loppuun asti, sillä jälkimaku on hiukan liian bitterinen ja selkeän alkoholinen (13,5 %). Jään kaipaamaan kepeämpää lopetusta ja leikkaavampaa hapokkuutta.

Jälkimaun heikkoudesta huolimatta Arcane tarjoaa yleisesti ottaen maistuvan ja mielenkiintoisen makukokemuksen, etenkin virheiden jäädessä pitkälti piiloon ruokaillessa. On hatunnoston arvoista, kuinka kiekollinen chèvreä harmonisoi viinin makua tehden siitä täydellisen miellyttävän juoman. Ontuva logiikkani viininvalinnassa johti hyvään lopputulokseen, sillä ”väärästä” rypälelajikkeesta huolimatta tämäkin loirelainen toimi vuohenjuuston kanssa todella hyvin. Aterian jälkeinen yritys parittaa viini Brie de Meaux’n kanssa sen sijaan oli massiivinen katastrofi, jossa lopputulos oli huimasti vähemmän kuin osiensa summa. En tosin syytä tästä Arcanea, tämä Brie-juustoista vahvin ei tosiaan ole mikään helppo pala viineille, jonkin belgialaisen oluen ollessa varmaankin ihanteellisin kumppani.

Advertisements

2 thoughts on “2011 Château de Fosse-Sèche Saumur Arcane

  1. Me kanssa löydämme usein itsemme samasta tilanteesta viinikaapin edessä. Minkä pullon raaskin avata arjen iloksi. Koskahan sitä oppisi ostamaan myös niitä juomavinkkuja suhteessa enemmän kuin säilytystä vaativia…

    • En ylläty että en ole yksin ongelman kanssa! Ihan vaati systemaattista harkintaa viimeisimmällä viinireissulla, jotta onnistui haalia lähes pelkästään juotavaksi tarkoitettuja viinejä. Ei ne oikeasti kypsyttelyä vaativat viinit vaan kypsy ihan vuodessa parissa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s