Road trip 2013 – Bourgogne osa 1

IMG_5040

Jurasta matkamme jatkui läpi Bressen kanaimperiumin kohti Beaunea. Pakko sanoa, että Bressessä näyttäisi kanoilla olevan melko herraskaiset oltavat – kunnes tulevat tapetuksi. Beaunessa oli hotelli buukattuna jopa kahdeksi ruhtinaalliseksi yöksi, joten kiireen tuntu – jos sitä nyt oli ylipäätänsä ollut edes – katosi toviksi. Koska Château-Chalonista ei ole (maantieteellisesti) järin pitkä matka Beauneen, omistimme lähes kokonaisen päivän puhtaasti tallailuun ja viinien maisteluun tässä legendaarisessa kaupungissa.

IMG_5067

IMG_5066

IMG_5065

IMG_5064

Fancy a glass of Chardonnay? Liialliseen hifistelyyn ei ole varaa, kun tuottajien nimiä ei mainita. Pettymys oli kuitenkin kaukana erittäin kelvollisten Chablis- ja Meursault-lasien saapuessa eteemme. Jälkeenpäin selvisi, että täysin summanmutikassa valitsemamme baari oli sama, joka mainitaan Roy Cloudin kirjassa ’To Burgundy and Back Again’ Aficionado-nimisen henkilön kantapaikaksi. Lafka on nimeltään Le Parisien ja ei varmaankaan huonoimmasta päästä, kun tekee mieli pysähtyä lasilliselle.

IMG_5061

Lainatakseni entistä kuuluisuutta Wallu Valpiota, Beaunessa on erittäin hyvä yleinen pössis. Vaikka turisteja on toki reilusti, ei se ainakaan itseäni estänyt ammentamasta paikan historiasta sekä valtavasta määrästä kaikkea viiniin liittyvää. Täällä matkaillessa on toivottavaa, että viinifriikin mukana oleva puoliso ei ole täysin kyllästynyt jatkuvaan viinikaupoissa vierailuun ja ikkunashoppailuun, mitä omani ei onneksi ollut (eikä toivottavasti ole vieläkään).

IMG_5041

Beaunen tunnetuimmasta nähtävyydestä ei ole epäilystä. Entisessä sairaalassa on järjestetty vuodesta 1851 viinihuutokauppa, Hospices de Beaune, jonka tarkoituksena on kerätä varoja nykyiselle sairaalalle. Maailmanlaajuisen kysynnän kasvaessa hurjaa vauhtia ja Bourgognen alueen kärsiessä pienistä sadoista viime vuosina ei huutokaupalle voi povata kovin heikkoja näkymiä lähitulevaisuudessa. Huutokauppaa edeltävään ja seuraavaan mässäilyyn ja ylettömään viinien ”maisteluun” sekä muihin Ranskan historiallisiin ruokatapahtumiin voi tutustua Peter Maylen mainiossa kirjassa ’Bon appétit’. Suosittelen.

IMG_5048IMG_5042IMG_5039

Random lounas jossain päin Beaunea. Varmasti täällä on mahdollisesti syödä myös huonosti, mutta itse emme sitä päässeet kokemaan. Lounasmenut irtoavat myös poikkeuksetta todella edulliseen hintaan.

IMG_5038

IMG_5037

IMG_5071

Ensimmäisen illan ravintola löytyi sadan metrin päästä hotellistamme. Koko päivän kävelleenä ei tehnyt mieli enää vaeltaa lisää, mutta Le Bacchus oli hyvän sijainnin lisäksi erittäin kehuttu Tripadvisorissa. Taaskaan emme joutuneet pettymään; miellyttävän interiöörin ja laadukkaan, kohtuuhintaisen ruuan lisäksi täällä oli aivan ylivertaisen lämmin tunnelma. Koko salia palvellut, paikkaa ymmärtääkseni pyörittävä naishenkilö oli alusta asti äärimmäisen ystävällinen, rento ja välitön. Bonuksena raflan playlist sisälsi lähestulkoon pelkästään 70-luvun soul-klassikoita, mille en voi olla nostamatta hattua.

IMG_5069

Täysin kikkailematonta bistroruokaa reiluina annoskokoina ja täydellisesti valmistettuna, mitä muuta voi kaivata intensiivisen dallailupäivän päätteeksi? Viiniä tietysti, mutta siitä pian. Epoissesperunalisuke oli lähes orgastisen herkullinen. Maaginen juusto, nuff said.

IMG_5068

Olen tulossa hyvää vauhtia suureksi Savigny-faniksi. Loikkaus laadukkaista Beaujolais-viineistä ei ole valtava, mutta toki Pinot on aina Pinot. Siitä huolimatta, että viinillä riitti helposti potkua miehekkään pihvin kumppaniksi, oli se samanaikaisesti raikas (13 %) ja todella nautinnollinen myös ilman ruokaa. Hinta tosiaan oli 30 euron nurkilla, kenties jopa alle, eli kovasta QPR:stä on kyse. Kenties hyvää pinot’ta ei Suomessa ole mahdollista saada lähellekään tähän hintaan, mutta jos nyt edes gamayta joskus…

IMG_5070

Pullo piti saada tyhjäksi, joten oli aika nauttia juustoja. Epoisses oli taas kuningas, tietysti, mutta jostain kumman syystä tunnen oudon voimakasta vetoa Brillat-Savarinia kohtaan. Epoissesia kuulee joskus pidettävän haastavana juustona viinin suhteen, mutta savignymme ei moisista väitöksistä ollut tietoinen. Hyvin toimi.

Summa summarum Le Bacchus oli ravintolakokemuksena yksi viime vuoden positiivisia. Toki lokaatio, ajankohta ja seura vaikuttavat, mutta omassa tyylilajissaan en osaisi toivoa enempää. Vahva suositus jokaiselle Beaunessa vierailevalle.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s