2012 Bénédicte & Stéphane Tissot Trousseau Arbois

2012 Domaine Tissot (André & Mireille now Stéphane) Trousseau Arbois

Niinhän siinä sitten taas kävi, että muistellessani visiittiämme Juran alueelle sain mahtavan idean korkata sieltä hankittua viiniä. Eipä kai siinä mitään väärää ole.

Punkkujen heikon saatavuuden (voinee vetää johtopäätöksen, että Bourgognen tapaan myös Jura on kärsinyt pienistä sadoista vuosina 2012 ja 2013) takia tämä Tissot’n perus-Trousseau oli ainoa mukaan tarttunut väriään. Demeter-sertifioitu vinkku on saanut rypäleensä kahden hehtaarin alalta ja sitä on kypsytetty osittain isossa tammitynnyrissä, osittain tankissa. Kuten takaetiketistä näkyy, suodatusta ei ole nähty tarpeelliseksi. Köynnösten keski-ikä on kohtuulliset 40 vuotta. Sivuillaan tuottaja tarjoaa viinille 10-12 vuoden elinikää, joskin paikan päällä edustaja sanoi viinin olevan juotavissa jo aikaisessa vaiheessa.

Viinillä on erittäin tummanpuhuva, mutta läpinäkyvä olemus. Vadelmaa, kiveä ja metsänlattiaa sisältävä tuoksu on hyvin parfyyminen ja hiukan pistävä. Hiukan jotain eläimellistä on myös havaittavissa ja yleisfiilis on hyvin ”aito”, jossain määrin jopa alkuviinimäinen, muttei mitenkään alleviivatusti.

Suutuntuma on erittäin mehukas ja lähes kokonaan vailla tanniineja. Happoja sen sijaan löytyy, mikä on todettavissa erityisesti tuntuvasti valkopippurisessa, veden kielelle tuovassa jälkimaussa. Muutoin makuprofiilissa puhdas, kirkas punainen hedelmä kohtaa runsaan satsin vehreitä, jopa juureksisia vivahteita. Myös mausta löytyy tiettyä kirpeyttä, jonka ansiosta viini ei ole millään tapaa raskas tai tylsän yksiulotteinen. Kirpeys tuntuu ajoittain jopa käyvän hiukan liian ilkeän rajamailla, erityisesti jälkimaussa, mutta silti jostain syystä se ei estä minua pitämästä viinistä. Maku ei ole tuhti, mutta kokemus silti jotenkin kumman kokonaisvaltainen.

Odotin avokin nyrpistävän nenäänsä tälle kovin kosiskelemattomalle viinille, mutta toisin kävin, tosin totesi viinin muuttuvan lasissa kovasti, jokaisen huikan maistuessa vähän erilaiselta. Tyylillisesti tässä liikutaan jossain Gamayn ja kenties Zweigeltin alueella, mutta silti tällä Trousseaulla on ihan oma vibansa, kenties hyvin selkeän vegetaalisuutensa/juureksisuutensa takia. Tissot hoitaa tämän hankalan aspektin kuitenkin tyylillä, koska lähelläkään häiritsevää ei päästä. Dokabiliteetti on mainio niin viilennettynä kuin huoneelämpöisenäkin ja yhteistyö pelaa hyvin esim. flammekuechen, vuoristojuustojen ja salamin kera. Hyvin yksilöllinen ja luonteikas viini tämä on, jos nyt ei ehkä kenenkään autiosaaren ykkösputeli. Olen tyytyväinen, että raahasin mukanani kotiin.

Advertisements

2 thoughts on “2012 Bénédicte & Stéphane Tissot Trousseau Arbois

  1. Näistä lukisi mieluusti paljon, paljon enemmän. Näitä kun on kovin vaikea saada täältä päin.

    Täytyypä kokeilla heti kun osuu kohdalle! Kiitokset hienosta postauksesta!

    Voi hyvin. Jokkeri

    • Kiitokset kohteliaisuudesta! Jura on kyllä ehdottomasti Ranskan ”unohdettu” helmi ja sen viinit yhdessä Loiren Chenin blancin ja Cabernet Francin, pohjoisen Rhônen Syrah’n ja Provencen Mourvèdren kanssa kaikista huonoimmassa jamassa, mitä tulee saatavuuteen kotimaassamme. Onneksi on keski-eurooppalaiset nettikaupat, tosin niiltäkin valitettavan vaihtelevasti löytyy em. tyylien viinejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s