Road trip 2013 – Jura

IMG_4917

Navigaattori ajan tasalle ja suunta kohti Ranskan viinialueista UG-seksikkäintä! GPS päätti nopeimman reitin menevän Sveitsin läpi, mikä onneksi ei aiheuttanut, ihme kyllä, ylimääräisiä tietulleja. Vuoristoinen reitti oli itse asiassa aika viehättävä, joten tämä pienoinen yllätys oli ihan siedettävä.

IMG_4928

IMG_4952

Juran visiitti oli taas yksi reissun välikohteita: kuriositeetti, joka vain piti käydä tsekkaamassa. Alueen viineillä on Suomessa hämmästyttävän (tai no…) huono saatavuus ja tunnettavuus, mutta kansainvälisessa mediassa ja somessa alue saa aina silloin tällöin palstatilaa, monesti jopa positiivisessa mielessä. Parempi siis mennä paikan päälle, mikäli haluaa tietää henkilökohtaisesti, mistä on kysymys. Arbois’n keskustan parkkipaikoista oli jostain tuntemattomasta syystä 99 % varattuina, mutta saimme kuitenkin auton varjopaikalle juuri ennen lounasajan alkua.

IMG_4930

IMG_4934

Keskusaukion läheisyydestä löytyi useammankin nimekkäämmän tuottajan tasting room, joista Tissot oli jo etukäteen selkeästi mielenkiintoisin. Kyseessä on sikäli harvinainen talo, että se on sekä iso (50ha), että biodynaamisia periaatteita noudattava. Astuimme ovesta sisään viitisen minuuttia ennen lounasaikaa ja ovien sulkemista, mutta onnistuin onneksi taivuttelemaan vastahakoisen työntekijän pitämään lyhyen maistatuksen.

Nopeasti kävi ilmi, että ajoituksemme ei ollut hyvä edes vuoden osalta. Suurin osa talon viimeisimmästä punaviinivuosikerrasta oli jo myyty loppuun, eli toiveeni päästä maistamaan talon Poulsard-viinejä ei ollut toteutumassa. Sen sijaan pääsin maistamaan paria crémantia, paria chardonnayta, trousseauta, pinot noir’ta  sekä vin jaunea. Pidin melko lailla kaikesta, joskin herkkiä makuhermojani koettelevasta vin jaunesta lähinnä sen erikoisuuden ja sikäli kiinnostavuuden vuoksi. Koska seuraavana kohteena olisi Bourgogne, päätin napata mukaani kuohuvaa sekä paikallista spesialiteettia trousseauta, joka vahvasti alkuviinimäisen riisutulla olemuksellaan ei tehnyt samalla tavalla vaikutusta kuin talon pinot noir, mutta herätti kiinnostuksen yhtä lailla. Laatuunsa nähden halpoja viinejä kaikki tyyni.

IMG_4943

Korttelin parin verran Tissot’lta dallailtuamme löysimme lupaavan, eli melko täydeltä vaikuttavan lounaspaikan. Jälkeenpäin huomasin raflan löytyvän myös WineTravelGuidesin suosituksista, eli tuurilla on hyvä vetää.

IMG_4935

IMG_4936

Ploussard (Poulsardin synonyymi), NYT! Kuskin virkaa toimittavalle avokille löytyi sommelier’n suunnittelema kolmen mehun paketti, joka oli muuten nerokas. Kuinkahan moni stadilainen rafla tarjoaa moista vaihtoehtoa odottaville yms? Hyviä liemiä olivatkin. Alkuun omppua, välissä trousseauta ja jälkiruuan kanssa aprikoosia. Rinnakkaisulottuvuudessa litkisin moisia täysin mielelläni.

Ploussardin/Poulsardin faniklubin jäsenyys tuli hankittua välittömästi. Viini oli juuri sitä, mitä odotinkin: todella ohut väriltään, eläimellinen, vehreä ja maltillisen hedelmäinen tuoksultaan sekä mahtavan metsäinen, rustiikkinen ja karhea maultaan. Yksi vähiten kosiskelevia punaviinejä, mitä olen maistanut, muttei silti lainkaan haastava tai luotaantyöntävä – itse asiassa hyvinkin raikas kuumana päivänä.

IMG_4940

Hyvin maalaishenkinen vasikkapata oli todellista nannaa ja toimi fantastisesti ploussardin kanssa. Nautin myös esillepanosta.

IMG_4942

Aprikoosijälkkäri oli myös mainio ja huomionarvoisena seikkana sai selkeästi lisää avokin aprikoosimehusta.

IMG_4951

Lounaan jälkeen oli luvassa hikistä batistinikävelyä kaupunkia fiilistellen. Viehättävä paikka, joskin hiljaista oli.IMG_4946IMG_4945IMG_4944OMG! Louis Pasteur asui täällä!

IMG_4949

Pakollinen köynnöskuva ennen starttaamista.

IMG_4966IMG_4958

Olin vetäissyt ässän hihasta ja bongannut asumuksen Château-Chalonin uniikista viinikylästä. Sen lisäksi, että kylä sijaitsee hienolla paikalla kukkulalla, on mahdottoman kiehtovaa, että jokin viinityyli voi pysyä vuosikymmenten taikka -satojen saatossa niin muuttumattomana, riippumatta muun maailman mullistuksista, kuin tämän kylän joskus niin maineikas tuote.

IMG_4968

Saimme arvoisemme vastaanottoseremonian.

IMG_4981

IMG_4979

IMG_4977

IMG_4974

IMG_4960

IMG_4964

Pois lukien pieni määrä autoja – erityisesti eläköityneen leffatähden habituksen omanneen majatalomme omistajan Porsche – vaikuttaa Château-Chalon paikkanakin jämähtäneen ajassa jonnekin hyvin kauas. Mikä on tietysti vain hyvä asia. Täällä jos jossain tuntee saaneensa vihdoin irtioton pääkaupunkiseudun betonierämaasta. Kylä on aika pieni, sisältäen muutaman viinituottajan sekä pari ravintolaa.

IMG_4986

IMG_4980

IMG_4962

Pyörimme jonkin aikaa ympäri kylää, kunnes totesimme olevan viinilasillisen aika ja suuntasimme terassille, josta aukesi tämä hieno näkymä. Viileähkö Poulsard/Ploussard maistui taas hyvältä ja raikkaalta, mutta uutena tuttavuutena ihastuimme paikalliseen Vin de Pailleen, eli ”olkiviiniin”, joka tuntuvasta jäännössokeristaan huolimatta oli hyvinkin toimiva terassilitku.

IMG_4961IMG_4991

Majapaikkamme oli huokea, mutta tarjosi upeat puitteet vierailullemme tässä uniikissa kohteessa. Kypsään ikään päässyt pariskunta pyöritti kahdestaan tätä hurmaavaa laitosta, jossa tunsi välittömästi olevansa kuin kotonaan. Englantia he eivät juuri puhuneet, mutta minkäänlaisia kommunikaatiovaikeuksia ei tästä huolimatta ollut.

IMG_5006

Illallistilaisuudesta olisin mielelläni jakanut enemmän kuvitusta, mutta surkea kamerani hävisi mittelön nopeasti piiloon katoavan auringon kanssa. Olin etukäteen lukenut, että tässä majatalossa pitäisi varata paikka illallispöydästä, sillä emäntä valmistaa mitä parhainta Bressen kanaa vin jaune -kastikkeessa. Mitä sitten en osannut odottaa oli se, että illallinen nautittiin talon pihalla lähes rinteen laidalla sijaitsevan ohuen telttakatoksen alla, yhdessä neljän keski-iän jo saavuttaneen ranskalaispariskunnan kanssa. Varsin harvinaislaatuinen tilaisuus, mutta ehdottomasti yksi matkamme lämpimimpiä muistoja.

Alkusalaatti oli varsin pätevä, pääruoka vielä parempaa kuin osasin odottaa: mahtavan mureaa kanaa toki, mutta kermainen vin jaune -soossi oli jumalten lientä. Vain aavistuksen oksidoitunut Chardonnay toimi ruuan kanssa…noh, tietäähän sen – upean harmonisesti. Ateria jatkui neljän juuston tarjottimella, joista varsinkin Brillat Savarin jäi mieleen, ja päättyi murskatun aprikoosin kera tarjottuun tiramisuun. Oikeaoppinen tiramisu on ollut hallinnassani jo hyvän tovin, mutta aprikoosihillokkeen raikastava vaikutus oli uusi juttu, joka pitänee hyödyntää joku kerta. Läppä lensi fransmannien kanssa hyvin ja monenlaisia hauskoja hetkiä koettiin, esimerkiksi kun vastapäätäni istunut toulouselainen mies – joka muuten osasi kotimaamme paljastuessa samoin tein mainita käyneensä Imatralla – ystävällisesti valisti meitä kertoen Chardonnayn olevan suosittu rypäle Bordeaux’ssa. Kaiken kaikkiaan illallishetki oli todella mieleenpainuva kokemus, jonkalaista ei välttämättä tule heti toista vastaan.

IMG_5025

 

IMG_5011

Illallisen jälkeen suoritimme vielä tunnelmallisen iltakävelyn maltillisesti valaistussa kylässä, seuranamme paikan monet katukissat. Château-Chalonin visiittimme oli taas kerran lyhyt, mutta eipä näin pienessä kylässä varmaan kauempaa tarvi ollakaan.

Advertisements

4 thoughts on “Road trip 2013 – Jura

    • Huh, ei sentään! Olis tosiaan pitänyt kirjoittaa ”toimittaneelle”, niin oltais säästytty moisilta hirmuisilta väärinkäsityksiltä. Mutta ollaan itse asiassa mietitty, josko syksynä perheeseen liittynyt koira vois lähteä mukaan seuraavalle tripille, mikä kai aiheuttaa vähän samanlaisia haasteita 🙂

      • Pitää olla tarkka mitä tuonne kirjoittelee 😉 Hyvää kamaa jokatapauksessa! Kaveri oli piipahtanu kans kesällä tuolla ja piti olla vaan läpikulkumatka mut kyllähän siellä sit tais useampi päivä mennä.

  1. Joo arvokkaan opetuksen sain 🙂 Jura on kyllä ehdottomasti suositeltava spotti jokaiselle Eurooppaa koluavalle viinifriikille, oisin voinut itekin tutustua alueeseen ja viineihin pitempään, mutta toisaalta kun seuraavana stoppina oli Beaune…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s