Diebolt-Vallois Champagne Brut Blanc de Blancs

Diebolt-Vallois Champagne Brut Blanc de Blancs

Eilen oli taas pitkästä aikaa sellainen fiilis, että blanc de blancs saattaisi maistua. Pienen hetken verran taistelin ensimmäisen maailman ongelmien parissa valitessani oikeaa pulloa muutamasta tarjolla olleesta vaihtoehdosta. Haasteena on lähinnä, että nämä huokeatkin versiot hyötyvät usein suuresti parin vuoden kypsyttelystä – joskus jopa vaativat sitä – mikäli tuottaja ja terroir ovat kohdillaan. Toisaalta pari haalimaani 2002-BdB:tä saavat levätä kaapissa juuri niin kauan, kun on jotain muuta, mitä juoda niiden sijaan.

Tämänkertainen pullo on vuoden päivät takaperin maistellun Brut Prestigen pikkuveli. Siinä missä Prestigessä on ainoastaan Grand Cru -kylien mehua, on tähän kerätty rypäleitä myös Epernayn ja Cuis’n tarhoilta, joista jälkimmäinen ei ole mitenkään vähäpatoinen kuplivan Chardonnayn lähde. Lisäksi ja kenties juuri blendistä johtuen ei tämän viinin kypsytyksessä ole tuottajan mukaan käytetty tammea, mitä tosin rohkenen epäillä.

Tuoksu on tuntuvasti mineraalivetoinen ja heleänkirpeä, tarjoillen vihreää omenaa, vaniljaa sekä alati voimistuvaa paahtoleipää. Paahteisuus on sen verran tummasävytteistä ja jykevää, että tammi ainakin reserviviinien muodossa tulee väkisin mieleen. Hyvältä vinkku silti tuoksuu, en valita tippaakaan.

Mousse on napakka, tiivis ja suuntäytteinen. Maku pursuaa yllättävänkin tummaa chardonnayhedelmää sekoitettuna reippaalla annoksella kalkkia. Leipurin mausteita löytyy niin ikään reilusti, etenkin loppua kohden, mutta paahtoleipää ei niinkään. Mahdottoman täyteläinen samppis ei ole kyseessä, kohtuullisen viinillinen kylläkin. Sokerinlisäys on oikein passeli, eli makeutta ei tunnu, mutta hedelmä ei myöskään ole liian kireää. Kehitys avaamisen jälkeen on melko huomattava, alkumetreillä oli pientä kireyttä havaittavissa, mihin tosin lämpötilallakin oli vaikutuksensa. Yleisfiilis viinillä on aika nuorekas.

Seuraavalle päivälle tuli jätettyä hiukan tavaraa pullon pohjalle, ei tosin viinin huonouden takia. Todella suuria muutoksia ei yön aikana tapahtunut, kuohu lähinnä oli menettänyt terävyyttään ja suutuntuma oli sen tuloksena lempeämpi ja kermaisempi. Paketti oli koko lailla entistä tasapainoisempi, päättyen kalkkiseen, suuta supistelevaan jälkimakuun. Jos edellisenä päivänä viinissä oli havaittavissa selkeitä erillisiä komponentteja, niin nyt palaset olivat nivoutuneet hienosti yhdeksi tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Kehitys päivää aikaisempaan on selkeästi positiivinen, intensiteetin ja energisyyden pysytellessä edelleen korkealla tasolla.

Jonkinlainen ”suuren Chardonnayn” loppusilaus tältä viiniltä ehkä puuttuu, mutta muutoin kyllä kyseessä on hiottu pläjäys, joka varmaankin paranisi vielä parin vuoden kypsytyksellä. Hintalaatusuhteen osalta ei kyllä jäädä jälkeen kenestäkään. Kolmen ääripositiivisen DV-kokemuksen jälkeen on ikävä kyllä yksi suunta, eli nyt pitää alkaa säästää pullokuitteja talon vintagea ja Fleur de Passionia varten.

Brooklyn Brewery East India Pale Ale

It’s a beer! Harvemmin vaivaudun noteeraamaan oluita blogissa, suhtautumiseni niitä kohtaan kun on kovin erilainen kuin viinejä kohtaan. Nyt sen sijaan tuli poikettua vakioputeleista – joskaan ei yhdestä vakiopanimoista – ja voi pojat, tämähän on erinomaista!

Erittäin freesi appelsiininkuorinen, keksimäinen ja snadisti havuinen maku yhdistettynä juuri täydellisesti kuivaavaan humalointiin osui täysillä niin omaan kuin avokinkin makuhermoon. Vasta maistettuaan jälkimmäinen katsoi etikettiä ja pelästyi korkeahkoa alkoholiprosenttia, eli melko petollinen juoma on kyseessä. Jos olisin enemmän bissemiehiä, ostaisin tätä varmaan sixpackeittäin, mutta eiköhän tämä tältä istumalta vähintäänkin vakiinnuttanut paikkansa olutrotaatiossani.

EDIT: tämä osui juuri silmiini Olutoppaassa. Peukutan!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s