Sixtyone

rafla

Menneenä viikonloppuna tuli juhlistettua avokin kolmekymppisiä pienen Lontoo-visiitin muodossa. Kliseistä kuvapostausta reissusta saattaa olla luvassa, mutta sitä ennen on pakollista vääntää tekstiä lauantai-illan syömingeistä, sillä kokemus oli yksi viime vuosien parhaita.

#Sixtyone on vasta parin kuukauden ajan Lontoon Mayfairissa majaa pitänyt ravintola. Kaupunginosa on tunnettu kaikesta mahdollisesta ökystä, mutta ravintola oli lyhyessä ajassa luonut nimeä ennen kaikkea loistavan hintalaatusuhteensa johdosta. Niin tiloista, ruuasta kuin palvelustakin käy kuitenkin välittömästi ilmi, että tavoitteet ovat korkealla. Meininki on puhdasta ranskalaista fine diningia, kuitenkin pääraaka-aineita syvästi kunnioittaen.

Harmillisesti pääsin eroon salamankäyttökammostani vasta puolessa välissä iltaa, joten joudun turvautumaan osittain ravintolan sivuilta lainattuihin kuviin. Kuvaajantaitoni huomioiden tämä kuitenkin tuskin on kovin negatiivinen asia loppupeleissä.

restaurant17

Sixtyonella on suhteellisen upscale sisustus, mutta illastaessamme valaistus oli laitettu minimiin, jonka johdosta jouduin tosiaan miettimään suhtautumistani salaman käyttöön.

menu

Nauttiessamme alkumaljana Pierre Bretonin kuohuvaa La Dilettante Vouvrayta – joka muuten oli aikas mainio vaihtoehto samppanjalle – silmäilimme hetken à la carte -listaa, mutta maistelumenu kuulosti sen verran herkulliselta, että päätös oli helppo. Palvelun laatu tuli ilmi viimeistään siinä vaiheessa, kun sommelier saapui pöytämme äärelle varmistamaan päätöksemme ruokaviinin suhteen. Informaatioarvoltaan minimaalinen viinilista ei sitä ollut paljastanut, mutta aluksi tilaamamme René Murén riesling ei aavistuksen makeahkona olisi kenties ollut aivan ihanteellinen valinta. Lyhyen neuvottelun tuloksena päädyimme puteliin Domaine Gressier’n Pinot Blanc Kritt -viiniä. Valinta oli hyvä, sillä keskivertolinjasta poiketen tämä PB oli ryhdikäs, mineraalinen ja suhteellisen intensiivinen, ja täten oivallinen huuhtoja useimmille ruuille.

Ravintolan viinilista on kooltaan järkevä ja hyvin laadukas. Laseittain myytäviä laatuviinejä on kohtuullinen määrä ja pulloissa löytyy järkihintaisia vaihtoehtoja moneen lähtöön. Pullovalikoimasta löytyy lukuisia erittäin mielenkiintoisia tapauksia, erikoisuutena ravintolan nimen mukaisesti liuta vuoden 1961 huippuviinejä. Pääpaino listalla on tietysti eurooppalaisissa ja erityisesti ranskalaisissa viineissä.

bread01

Ravintolan leivät kermaisen levitteen pistivät syömingit käyntiin. Erikoisuutena oli ruis-/sekaleipä, joka sisälsi paikallisesti yleistä, mutta Suomessa tuntematonta (?) Marmite-tahnaa.

soup011

Ainoana poikkeuksena räpsäisemääni kuvaan maistelumenulapusta oli ensimmäisenä annoksena tarjolla sinisimpukkaa, ”valkosuklaajäätelöä” sekä jonkinmoista piirakkaa. Päälle kaadettiin vielä velouté-lientä, joten lopputuloksena oli todella herkullinen ja mielenkiintoinen soppa, erityisesti kiitos valkosuklaakomponentin.

Seuraava ruokalaji, jänistä, katajanmarjaa, luumua ja Armagnacia (ei kuvaa), jatkoi samaa korkealaatuista linjaa. Mainittakoon, että avokilla ei entisenä kaninomistajana ollut vaikeuksia nauttia tästä annoksesta, jossa yllättävät lisukkeet tukivat hienosti pääraaka-aineen herkkää makua.

glenlivet

Glenlivetin vesi yhdisteli tyylikkäästi hedelmien, kukkien ja vaniljan makuja hentoon savuisuuteen.

cod

Kolmas ruokalaji oli viidestä loistavasta annoksesta kenties paras. Jokainen ruokailija sai eteensä mustan padan, joka sisälsi täydellisesti paistettua turskaa, garbure-keiton mukaisia kasviksia sekä alsacelaista pekonia. Mahtavaa, että pekonikaan ei ole vain pekonia. Oma mielikuvitukseni ei kykene alkuunkaan kuvailemaan, kuinka tajuttoman herkullinen annos tämä oli. Kasvikset olivat kypsyydeltään mahtavan napakoita ja makua oli niiiiiiin paljon, että meinasin purskahtaa itkuun.

duck

Niin sanottuna pääruokana tuotiin eteemme moderni versiointi appelsiiniankasta. Oheen sai jokainen ruokailija vielä pienet kipot appelsiinikompottia sekä kermaista, mutta freesiä perunasalaattilisuketta. Lautasella oli lihan lisäksi ainakin appelsiininkuorta, sienipiirasta sekä paistolientä. Lihan kypsyysaste oli – tietysti – täydellinen.

meringue

Jälkiruokana oli sitruunamarenkitorttua raikkaan sorbetin ja jo unohdetun ruskean (luumu ehkä?) mönjän kera. Niin ikään miellyttävän kevyt ja raikas annos, joka varmisti, ettei menun jäljiltä ollut lainkaan ähky olo, joskaan ei missään nimessä myöskään nälkäinen.

kakku

Avokille keittiö oli valmistanut vielä suklaisen yllätyskakkupalan, jonka päällä oli pähkinää ja macaroneja. Herkullista, jos ehkä tässä vaiheessa jo hiukan liian täyttävää yksin nautittavaksi. Onneksi apu oli lähellä!

Sen lisäksi, että ruoka oli todella hyvää olivat annokset oivaltavia ja hienosti esille laitettuja. Palvelu oli todella ammattimaista, mutta henkilökunnasta paistoi myös kiireettömyys ja rentous, sillä useampaan kertaan annoksien välillä jäi joku heittämään kanssamme läppää milloin mistäkin aiheesta. Konsultoituani sommelier’ta tavoilleni uskollisesti viinilistan vaihtoehdoista tuli ilmi innostuksemme samppanjaa kohtaa, jolloin sommelier kertoi olevansa kotoisin Epernaysta. Tästä jatkui keskustelu aina vahvassa nousukiidossa oleviin pientuottajiin sekä Lontoon viinibaaritarjontaan.

£45 hinta näin korkealuokkaisesta viiden ruokalajin maistelumenusta olisi missäpäin sivistynyttä maailmaa tahansa loistava, mutta kun otetaan huomioon ravintolan sijainti kalliilla alueella kalliissa kaupungissa, niin olen ymmälläni. Lontoon ravintolatarjonnassa riittää valinnanvaraa, mutta parempaa hintalaatusuhdetta sekä parempaa yleistä kokemusta on vaikea kuvitella löytävänsä. Kun suuntaan seuraavan kerran Lontooseen ei ole epäilystä, minne teen pöytävarauksen.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s