1985 Caves Messias Porto Colheita

1985 Caves Messias Porto Colheita

Joulu tuli, meni ja poistui rauhallisissa merkeissä. Tämän vuotuisista juhlista suurimman luulisi olevan hedelmällistä aikaa viineistä blogittavalle uuden materiaalin osalta, mutta itse koen asian eri tavalla. Joulupöydässä on niin iso painotus monimuotoisilla perinneruuilla ja yhdessäololla, että ns. suuret viinit jäisivät kaikilta muilta paitsi innokkaammilta harrastajilta huomaamatta ja toisaalta yhdestä pullosta riittäisi varsin vähän per naama. Ei sillä, ihan kelvollisia viinejä tuli pöydissämme siemailtua, mutta ei mitään sellaista, mitä olisi tarvetta alkaa syväluotaamaan adjektiivirimssujen ja tekstuurikuvausten paperille saamiseksi.

Portviini kuitenkin muodostaa poikkeuksen, etenkin tämmöinen kokonainen puteli. Vaikka lähes kaikki maailman ihmiset tuntuvat pitävän portista ainakin jouluna, ei kokonainen pullo tuppaa tyhjentymään yhden illallisen aikana mitenkään, ainakaan jos sen nauttii vasta torttujen, pullien ja kakkujen jälkeen. Jämät voi täten raahata mukanaan kotiin ja sitten iltamyöhäsellä tai seuraavina päivien aikana hiljentyä fiilistelemään niiden parissa.

Näin kävi tällä kertaa omaa syntymävuosikertaani olevan Colheitan kanssa. Se oli todellinen hitti juustopöydässä, mutta muun juomatarjonnan avustuksella jäi noin neljännes vielä kotiin tuotavaksi.

20131226_150610

Tällä vapahtajalla on odotetun hailakka ja hiukan samea kellanruskea väri. Tuoksu on avoinna aivan välittömästi korkkauksesta, hurmaten tuoksuttelijansa runsaalla aromipläjäyksellä nougat’ta ja kuivattua hedelmää, kuten viikunaa ja appelsiinia, sekä hentoa yrttisyyttä. Hedelmän ja pähkinän takaa löytyy myös sellaista puun ja pölyn yhdistelmää, joka tuo mieleen vanhat huonekalut. Vaikka hedelmä on lajissaan kuivattua, on tuoksu itsessään kaikkea muuta kuin kuivahtanut; herkullisen eloisa ja makea kuin kuivatuista hedelmistä tehty marmeladi.

Paletilla viini on nuorekkaan makea ja mehukas, omaten hyvän rakenteen sekä hiukan alkoholin lämpöä ja mausteisuutta loppuvaiheilla. Maku mukailee tuoksua, eli se sisältää herkullisen sekoituksen kuivattuja hedelmiä, pähkinää ja tammea, ja luo sikäli vahvoja mielikuvia visiiteistä Punnitse ja säästä -ketjun puoteihin. Viini on olemukseltaan hyvin lempeä, mutta silti intensiivinen ja ryhdikäs. Yleisfiilis on kaukana tahmeasta, maku muuttuu itse asiassa melko kuivaksi etenkin loppua kohti mentäessä. Palaset tuntuvat olevan aika muikeasti tasapainossa: alkoholi ei korostu liikaa, hedelmä on säilynyt hienosti pitkän kypsytyksen aikana ja makeus on hiipunut todella tyylikkäästi. En tiedä voiko portviiniä kutsua raikkaaksi, mutta jos voi, niin tämä on juuri sitä.

Tylsänä ja yllätyksettömänä miehenä olin hankkinut kylkiäiseksi Stiltonia ja Fourme d’Ambertia, jotka tietenkin toimivat viinin kanssa upeasti, mutta myös paritukset kovempien vuoristojuustojen kanssa olivat onnistuneita. En tiedä pullon hintaa, mutta joka tapauksessa tässä on todella miellyttävä Colheita, joka katoaa laseista yllättävän nopeaa tahtia.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s