2011 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling Spätlese

2011 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling Spätlese

Homman nimi on jo tässä varhaisessa vaiheessa postausta varsin selvä. Olen hehkuttanut jo useampaa Schäfer-Fröhlichin viiniä blogissa ja Spätlese-viinit ovat kenties suosikkikategoriani viinien valtameressä. Ei siis todellakaan tarvita mentalistia kertomaan, että luvassa on hehkutusta.

Tämä Schäfer-Fröhlichin parhaan tarhan Spätlese kuitenkin vie homman niin korkealle levelille, että kaikki mahdollinen ylistys on ehdottoman pakollista. Mielessä pyöri kaiken maailman autonmerkkianalogiat, mutta päädyin kuitenkin vähintään yhtä korniin, joskin freesimpään vaihtoehtoon. Tämä viini on Spätlese-risukoille, mitä Hermès on kashmirkaulaliinoille. Sen tekstuuri on täysin omaa luokkaansa ja siitä tulee olemaan iloa vielä vuosikymmenien päästä.

Viinin tuoksu on hurmaavan hillitty, tarjoillen meheviä kiiwin ja sitrushedelmän aromeja sekä mineraalisia, yrttisiä ja kukkaisia vivahteita. Tuoksusta löytyy ehdottomasti hiukan sitä jotain, mikä on erityisen leimallista näille spontaanisti käyneille viineille. Ei petrolia eikä hiivaa, mutta niillä nurkilla liikutaan. Mikään tuoksussa ei vihjaa viinistä löytyvän jäännössokeria, yleisfiilis on lähes suolainen.

Paletilla aistii aluksi selkeää makeutta, joka kuitenkin karisee nopeasti pois, ikään kuin vaivihkaa haihtuen. Jälkimaku on jo täysin kuiva, edustaen hienointa ”kiveä ja hiukan hedelmää”-tyyliä. Vihreää ja punaista omenaa, greippiä ja mineraaleja on tarjolla mitä puhtaimmassa muodossa. Oudosti koen löytäväni viinistä myös hiukan mansikkamehua. Silkkinen suutuntuma on kirurgisen selkeäpiirteinen ja ryhdikäs; kohtuullisesta konsentraatiosta huolimatta viini on täysin painoton. Tuntuvasta hapokkuudesta huolimatta viinissä ei ole mitään kireää tai hyökkäävää. Pelottavan dokabiliteetin omaava, samanaikaisesti hedostinen ja raikas nektari soljuu kurkusta alas kuin vesi, mutta tuttuun tapaan 7,5 %-alkoholitilavuus pitää omantunnon puhtaana. Pullon pohjalle jääneet jämät ovat seuraavana päivänä vieläkin eteerisempää tavaraa.

Tämän viinin myötä on selvää, että Schäfer-Fröhlich kuuluu viinintuottajien siihen ryhmään, jonka pulloja ei yksinkertaisesti ole varaa jättää kauppojen hyllyille. Saksa on täynnä todella kovan luokan Riesling-tuottajia, mutta vain muutama pystyy tarjoamaan näin epätodellisen täydellisiä viinejä, joista paatunutkaan virheiden etsijä ei löydä mitään valittamisen aihetta.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s