Vilmart & Cie Champagne Grande Réserve Brut

Vilmart & Cie Champagne Grande Réserve Brut

Oi kiirettä, oi joulustressiä. Tälläkin sekunnilla olisi monta muuta vaihtoehtoa ajankäytölle, mutta hyödynnettäköön kuitenkin viikon ensimmäinen tilaisuus blogin hengissä pitämiselle.

Vilmartin samppanjatalo ei useimmissa ensimmäisen maailman maissa esittelyjä kaipaa, mutta Suomessa muistan nähneeni talon tuotteita ainoastaan prestige-viini Coeur du Cuvéen osalta Alkossa ja tämän entry level -samppanjan osalta Careliassa. Vilmartin viinit ovat vapailla markkinoilla erittäin kysyttyä tavaraa, joten saatavuus ei välttämättä ole kauhean hyvällä tasolla, vaikka 11 hehtaaria onkin viljelijätuottajalle melko kohtuullinen omistus. Britti- ja jenkkiasiantuntijat ovat pitäneet taloa jo pitkään todella suuressa arvossa, joten en voi kuin ihmetellä, miten olen selvinnyt tähän ikään asti maistamatta talon ainoatakaan viiniä.

Tämä Vilmartin perussamppanja tuli pykälää arvokkaamman Grand Cellierin ohella hankittua Hautvillersista niin koomisen pienellä euromäärällä, etten tohdi sitä edes mainita kunnioituksesta Careliaa ja sen harrastajaystävällistä viinipolitiikkaa kohtaan. Onneksi lasillisen hinta kuitenkin vastannee paikassa viinin laatua, ainakin jos pullot eivät ole ihan viimeisintä dégorgement-erää.

Kahden peräkkäisen vuosikerran sekoite koostuu Pinot Noir’sta ja Chardonnaysta suhteessa 70:30. Käyminen ja 10 kuukauden kypsytys ennen pullotusta on tapahtunut isoissa tammiastioissa; malolaktinen käyminen on blokattu.

Grande Réserve ei vaadi kärsivällisyyttä hurmatakseen tuoksullaan: hunajainen huntu leimaa upeaa aromien kirjoa, josta onnistun löytämään punaista kirsikkaa, paahtoleipää, leivontamausteita ja murskattua simpukkaa, sekä hentoa vegetaalista virettä. Monista pureskeltavan herkullisista sekundäärisistä aromeista huolimatta kaikista alleviivaavimpana tuntuu yllättäen mineraalisuus.

Intensiivinen, iso mousse viivyttää katoamistaan pitkään, paljastaen altaan erittäin tiukan ja viinimäisen suutuntuman, jolla on paljon konsentraatiota, mutta vielä enemmän rakennetta. Makuprofiili tarjoilee sitruksen sävytteistä punaista hedelmää, mineraaleja ja jonkin verran paahtoleipää, antaen myös viitteitä kypsytysastiastaan maistumatta varsinaisesti tammelta. Paljon on tavaraa tarjolla viininjanoiselle, mukaan lukien voimaa, fokusta ja ryhtiä, mutta paketti on liian kireä ja hermostunut ollakseen erityisen nautinnollinen tällä hetkellä. Puolet samppanjapullosta on jäänyt ennenkin juomatta, mutta tällä kertaa kyse ei ole laadullisista syistä.

Sen sijaan vuorokautta myöhemmin voi huokaista helpotuksesta. Tuoksu on kerännyt entisestään pisteitä herkullisuusmittarilla mantelin ja paahteisuuden muodossa, säilyttäen kuitenkin raikkautensa ja mineraalisuutensa. Kuohu ei ole heikennyt tippaakaan, sama juttu hedelmähappojen osalta, mutta suutuntuma on rentoutunut ja eheytynyt. Fiilis on kermainen ja suuntäytteinen, mutta kaukana läskistä. Tuomioni on nyt aivan eri kuin vuorokautta aiemmin: tekstuuriltaan (hyvässä mielessä) lähes pureskeltavan tuntuinen viini tarjoaa hyvin harmonisen ja nautinnollisen juomaelämyksen. Todella harvinaista, että samppanjassa tapahtuu korkkaamisen jälkeen vuorokaudessa pelkästään positiivista kehitystä, mutta se on homman nimi Grande Réserven kohdalla. Hieno samppanja – mutta ennen kaikkea hieno viini.

Näin jälkeenpäin on hiukan hankala ymmärtää samppanja-auktoriteetti Michael Edwardsin näkemys, että Grand Cru -tarhojen puute näkyy Vilmartin kohdalla tämän entry level -viinin laadussa. Toisaalta jos tarkoitus on havainnollistaa, että talon hierarkiassa korkeammalla olevat viinit tarjoavat vielä suurempia elämyksiä, niin en taida pystyä pitämään näppejäni irti Grand Cellier’sta kovin pitkään.

IMG_5631

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s