Road trip 2013 – Annecy

IMG_4878

Kahden mahtavan – joskaan ei niinkään gastronomisesti elämyksellisen – Aostassa vietetyn päivän jälkeen näpyteltiin navigaattoriin osoitteeksi Annecyn järvikaupunki. Vain yksi yö oli aikataulullisesti varaa viettää tässä kohteessa, jota en kuitenkaan missään nimessä olisi halunnut skipata.

Annecy, oikeastaan lähinnä järvi, oli jäänyt mieleeni jostain kesän aikana luetusta kirjasta, mahdollisesti tästä. Lukemassani kirjassa oli kappale, joka käsitteli ranskalaisia kolmen Michelin-tähden ravintoloita muistaakseni 50-luvulla. Kenties erikoisimpana gastronomisena tyyssijana kirjassa mainittiin Annecy-järven rannalla sijaitseva Talloires’n kylä, jonka noin tuhannella asukkaalla oli mahdollisuus valita illallispaikkansa jopa seitsemästä tähtiravintolasta. Numerot saattavat heittää hiukan, mutta näissä suuruusluokissa liikuttiin.

En tiedä mikä tilanne kylässä on nykypäivänä tähtiravintoloiden suhteen, eikä sillä niin väliä, mutta kyseinen kappale joka tapauksessa herätti mielenkiintoni tätä Euroopan puhtainta järveä ja sen nimikkokaupunkia kohtaan. Annecyn kaupunki näytti kuvissa kivalta ja hotellitarjontaa oli runsaasti, joten yhden yön visiitti tuntui hyvältä tämmöisen ”välikohteen” osalta, päällimmäisen mielenkiinnon ollessa tietysti viinialueissa ja -kaupungeissa.

IMG_4846

IMG_4845

Nopein (ainoa?) tie Aostasta Annecyyn vie Mont Blancin läpi kulkevan tunnelin kautta. Ajettuamme ulos tunnelista koin välittömästi upean tunteen, aivan kuin olisin palannut jonnekin tuttuun ja turvalliseen paikkaan pitkästä aikaa. Selkeä merkki siitä, että ranskalaisia viinejä on tullut fiilisteltyä jo kohtuullisen paljon tämän lyhyen viiniharrastuksen aikana.

IMG_4854

Annecyn kaupunkin keskeisin osa tuntuu muodostuvan joelta lähtevän kanaalin ympärille. Kanaalia ympäröi (osin) rosoisen kauniit asuintalot sekä suuri määrä ravintoloita. Korttelin verran jompaan kumpaan suuntaan mentäessä paljastuu runsaasti pieniä putiikkeja, leipomoita ja kahviloita, sekä tietysti lisää ravintoloita. Näillä keskustan sivukaduilla vallitsee ihanan periranskalainen fiilis, ulkomaalaisturistin tekee mieli silmäillä lähes jokaista putiikkia pidemmän aikaa.

IMG_4861

IMG_4860

IMG_4858

IMG_4850

IMG_4849

IMG_4847

IMG_4883

IMG_4882

IMG_4881

IMG_4879

IMG_4873

IMG_4870

IMG_4869

Annecyn ranta-alue on fantastisen viihtyisä spotti. Laajat nurmialueet tarjoavat hyvät puitteet picnicille, maisemina seesteinen järvi ja vuoristonäkymät. Yksityisveneily on käsittääkseni kielletty järvellä, mikä selittää veden puhtauden kohtuullisen hyvin. Mikäli visiittimme olisi ollut pidempi, olisi järven koluaminen ollut pakollinen aktiviteetti.

IMG_4867

IMG_4865

Vaikka Savoiessa ollaan, ei viini ole ainoa tarjolla oleva alkoholijuoma.

IMG_4862

That being said, pakkohan se oli lounaalla tilata pullo paikallista vin de soif’ta. Tosin listalla luki ainoastaan ’Gamay’, mutta eipä kai kyseisen lajikkeen viiniä sen omalla nimellä kovin monessa paikassa myydä. Selkeä karbomaseraatiotuote, mutta korrektisti temperoituna aivan yhtä kulauteltava kuin vastaava Bojo. Hyvä lämpimän päivän raikaste suolaisen piiraan parina.

IMG_4897

Olin ennen reissua bongannut paikallisen yhden misukan ravintolan, joka tarjoaa viikolla Tripadvisorin mukaan erinomaisen hintalaatusuhteen ”torin antimet”-tyylisiä menuja. Vaan ei maanantaisin, jolloin rafla on tietysti kiinni. Kuten olivat myös ainakin viisi seuraavaa korvamerkitsemääni ravintolaakin. Ei hätiä mitiä, merkkasin ylös kolme potentiaalista ”ehkä auki”-vaihtoehtoa ja lähdimme dallailemaan illallisajan lähestyessä. Kauemmas lammesta mentäessä löytyi niin ikään idyllisiä näkymiä, mutta myös ei niin miellyttäviä kaupunkielämän lieveilmiöitä. Suurin osa kaupunkista oli kuitenkin melko viihtyisä niin näkymien kuin ihmistenkin osalta.

IMG_4889

IMG_4899

Vihdoin tärppäsi ja päädyimme auki olevaan raflaan. En edes muista oliko tämä yksi etukäteen spotatuista, mutta tässä vaiheessa kurni jo sen verran vatsassa, että ei ollut varaa olla ronkeli. Sattumoisin kyseessä oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ravintola kahdella matkallamme, jossa taloa pyöritti klassinen ranskalainen kusipää. Huomattuaan, että emme juurikaan puhu kieltä yksittäisiä sanoja lukuunottamatta, sadatteli tämä herrasmies hyvän tovin jotain tyyliin ”miksi tulla Ranskaan, jos ei puhu ranskaa?”, kunnes haki englantia erittäin välttävästi taitavan juniorin keittiön puolelta.

IMG_4903

Safkat olivat tyypillisen riisuttuja bistroannoksia, mutta riittoisia ja herkullisia. Toisaalta voiko Confit de Canard olla koskaan huonoa?

IMG_4901

Itse sain eteen miehekkään satsin vasikkaa täydellisesti kypsennettynä.

IMG_4900

Yritimme tilata paikallista viiniä, johon pitäjä vastasi ytimekkäästi ”Non vin de Savoie, seulement Bordeaux” ja lykkäsi käteen lyhyen version viinilistasta. 25 eurolla irtosi pullo Moulis’n vinkkua, joka muistaakseni on joskus ollut Alkonkin valikoimassa, jopa melko identtisellä hinnalla? Oli miten oli, on kyseessä melko hyvä viini epäihanteellisessa vaiheessa elinkaartaan. Sulkeutunut se ei ole, mutta hedelmä on jossain hurmaavan nuorekkaan ja tyylikkäästi kuivuneen välimaastossa, ilman kummankaan vaiheen parhaita puolia. Passelin tanniininen ja raikas (13 %) se kuitenkin on ja täten emme kokeneet sen tyhjentämistä illallisen parissa haasteelliseksi.

IMG_4904

Reissun riisutuin juustolautanen ei tarjonnut elämyksiä, mutta viinirypälehilloke oli fantastista. Kovat vuoristojuustot sopivat toisaalta kyllä ihanteellisesti viinijämien tuhoamiseen.

IMG_4905

Laskun tuonut heppa oli sen verran sympaattinen, että nappasimme myöhemmin matkalla samanlaisen putiikista mukaamme.

IMG_4911

IMG_4913

Seuraavana aamuna tuli vielä räpsäistyä kuvat hotellihuoneen ikkunasta. Viereiselle sillalle avautunut tori olisi tarjonnut hyvän tilaisuuden ranskankielen peruskurssin dialogin kertaamiseen, mutta liikehdimme kuitenkin suoraa tietä autollemme, koska olin jo täpinöissä seuraavasta kohteesta, Juran viinialueesta.

Advertisements

3 thoughts on “Road trip 2013 – Annecy

 1. Kiitos vinkistä! Ensi kesän lomateema on villa Provencesta, joten tämä voisi olla yksi menomatkan pysähtymispaikka. Varsinainen viinimatkailu on perheenlisäyksen vuoksi jonkin aikaa hyllyllä, mutta pienessä mittakaavassa harrastusta pitää toki ylläpitää 😉

  Kiva blogi sinulla, lueskelen sitä säännöllisesti, vaikka tämä taitaa olla vasta toinen kerta kun kommentoin. Jaan rakkautesi Moselia kohtaan ja tänään postipoika kiikuttikin ison laatikon valkkareita täältä: http://www.moselvinothek.de/ Viimeksi haimme sieltä lastin autolla. Toimittavat muuten myös Suomeen.

  • Ehdottomasti! Itsellänikin on ollut Provencessa lomailu mielessä, ei vähiten Bandolin maineikkaiden, mutta harvoin nähtyjen viinien vuoksi.

   Kiitokset muuten kehusta ja ylipäätänsä kommentoinnista, varsinkaan jälkimmäistä kun ei koskaan ole liiaksi, tosin olen itse myös aivan liian laiska kommentoimaan muiden juttuja. Asutte vissiin Saksassa? Olen avoimesti kateellinen, Suomesta Eurooppaan ajaminen alkaa pikkuhiljaa käydä puuduttavaksi 🙂 Saksalaisia viinejä tosiaan onneksi saa Suomeen aika kattavasti, ranskalaisia huomattavasti heikommin

   • Saksassahan me, tosin täältä pohjoisesta on silti vähintään puolen päivän ajo lähimmille viinialuille. Toki se on silti kätevämpää kuin ylikallis laivamatka tai tuskaisen puuduttava Ruotsin läpi ajaminen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s