Viikko viineinä

2008 A.J. Adam Hofberg Riesling Kabinett

2008 A.J. Adam Hofberg Riesling Kabinett

Suhteellisen vilkas oli mennyt viikko, mutta hyvien viinien sippailuun löytyi kuitenkin aikaa kotona ja ravintolassa. Tämä moselilainen oli siitä epätavallinen tapaus, että pullo korkattiin tiistaina tarkoituksenamme ottaa lasillinen mielen niin tehdessä tulevina päivinä. Erinäisistä syistä johtuen viiniä löytyi pullosta vielä sunnuntai-iltana, mikä monelle viinille tarkoittaisi viemärikohtaloa.

Hofbergin tuoksu on melkoinen hedelmäsalaatti: nokkaan nousevien hedelmäaromien kirjo on hurjan laaja ja kypsyys sitä luokkaa, että voin kuvitella mielessäni hedelmien sulavan itsestään herkulliseksi mehuksi. Selkeimpinä aromeina löytyy mehevää vihreää omenaa sekä kirpeää, lähes suolaista sitrushedelmää, mutta jalohometta ei onneksi lainkaan. Hentoa hunajaa sekä vähemmän hentoa kalkkikiveä on myös tarjolla.

Suutuntuma on yllättävän paksu ja tiivis, mutta myös selkeäpiirteinen ja ryhdikäs. Makean kirpeä maku on todella eläväinen ja energinen, päättyen kuivaan, suuta supistavaan lopetukseen. Viini ei ole samalla tapaa alleviivatun kivinen kuin moni diggailemani Kabinett, mutta sen persikankivimäisellä ja yuzuhedelmäisellä makumaailmalla on kyllä meriittinsä. Ensimmäisinä päivinä Hofberg on melko tiukka ja hiukan hermostuneen tuntuinen, menettäen pisteitä dokabiliteetin osalta. En osaa nimetä siitä mitään varsinaisesti negatiivista aspektia, mutta se ei vain katoa lasista siihen tahtiin kuin voisi odottaa.

Sen sijaan viisi päivää avaamisesta viini tarjoaa mielenkiintoisen kontrastin aiempaan, ollen yhä aivan yhtä lailla elossa, mutta kuitenkin selkeästi muuttunut. Tuoksu ei enää koreile kypsällä hedelmällä, vaan kukkaisilla, kivisillä ja mausteisilla aromeilla. Selkeää vaniljaa on löydettävissä sekä häivähdys petrolia. Maku ei ole muuttunut lainkaan yhtä radikaalisti, mitä nyt ehkä kuivahtanut hiukan, mutta viini on päässyt kireydestään ja sen myötä muuttunut huomattavasti herkullisemmaksi. Viini on nyt lähes painottoman kevyt ja maku jatkuu hyvin pitkään, ollen lopussa suuta kostuttavan kirpeä. Selvähän se, että viimeinen lasillinen haihtui aivan silmänräpäyksessä. Jotain spesiaalia täytettä nämä Adamit sisältävät, sillä suurin osa vastaavista moselilaisistakin tuppaa hiipumaan näin pitkän ajan sisään korkkaamisesta. Epäilemättä tämäkin viini olisi ansainnut levätä kellarissa vielä useita vuosia.

N.V. Bereche et Fils Champagne Brut Réserve

N.V. Bereche et Fils Champagne Brut Réserve

IMG_5570

Torstai-iltana olimme kaavailleet menevämme Careliaan fiilistelemään Piemonte-viikkoja, mutta avokki valitteli kotiin tullessaan väsymystä siihen malliin, että oli parempi haudata suunnitelmat. Näin kuitenkin parhaaksi hyvittää tämän takaiskun itselleni, joten ehdotin iltaa pizzan ja samppanjan parissa kotona. Sain yllättäen vihreän valon, joten iskin välittömästi pullon cooleriin ja vedin kokkihatun päähän.

IMG_5573

Itse viini on siis 2010 vuosikertaan perustuva, aika tasainen kolmen normilajikkeen sekoitus, joka on osittain käynyt tammessa ja käytetty villihiivoilla. Sakanpoiston jälkeistä pullokypsytystä on ehtinyt jatkua jo reilun vuoden verran, mikä ei varmastikaan ole ollut pahitteeksi näin nuorelle viinille.

Viinillä on keskivertoa tummempi väri, joka on jossain määrin kuparin sävytteinen. Tuoksu on hurmaavan harmoninen, sisältäen kypsää punaista omenaa, murskattua simpukkaa, paahtoleipää sekä leivontamausteita kuten kardemummaa ja vaniljaa, jotka tuntuvat voimistuvan ajan myötä yhä hallitsevimmiksi. En kutsuisi tuoksua uskomattoman kompleksiseksi, mutta se on herkullisuudessaan ja syvyydessään syötävän hyvä.

Lempeä, suunmukainen kuohu paljastaa taas kerran hyvin viinimäisen suutuntuman, josta ei puutu rakennetta. Melkoisen kookas viini on kyseessä, ja silti todella freesi, ytimekäs ja tasapainoinen. Rypälekoostumuksesta huolimatta saan tästä vahvoja Blanc de Noirs -viboja. Hedelmä ei ole mitenkään ykkösjuttu, vaan makua leimaavat selkeästi enemmässä määrin mausteisuus ja mineraalisuus. 8 g/l jäännössokeri on täydellinen, eli makeuden tuntua ei ole, mutta toisaalta viini on varsin hellä hyvistä hapoistakin huolimatta. Hieman happamuutta löytyy pitkästä, napakasta jälkimausta, mutta se tuo vain lisää kokonaisuuteen. Kaikkinensa oikein nautinnollinen ja hurjan ruokaystävällinen (ei välttämättä pizzamme paras kaveri tosin) viljelijäsamppanja, joka painii ihan toisessa luokassa kuin mitä sen hinta antaisi ymmärtää.

IMG_5575

Em. viini oli muuten hankittu Epernayn legendaarisesta La Cave Salvatori -viiniliikkeestä. Jokaisen Champagnessa matkaavan kannattaa ehdottomasti tehdä visiitti tähän iäkkään korsikalaisrouvan vuosikymmeniä pyörittämään putiikkiin, jossa lienee Cave des Fillesin ohella alueen pienimmät katteet.

2013 Lammershoek Pinotage CellarFoot Sink the Pink Pinotage

2013 Lammershoek Pinotage CellarFoot Sink the Pink Pinotage

Viikonloppuna tuli tehtyä omalla kohdallani jo kolmas visiitti Chef & Sommelier’hen. Pureutumatta sen syvemmälle ruokasosastoon tarjolla oli taas hienoja oivalluksia ja herkullisia, puhtaita makuja. Tämän ollessa kuitenkin viiniblogi on alku-, väli- ja pääruokien todella mielenkiintoisista viineistä pakko mainita useampi sananen.

Aluksi oli tarjolla hanhicarpacciota, mikä ei välttämättä olisi ollut viileähkönä tarjoiltuna hillittyine makuineen kaikista helpoin viinin kumppani. Sommelier olikin vetäissyt melkoisen ässän hihastaan valitessaan juomaksi Pinotagesta tuotetun alkuviinin, joka lienee ainut lajiaan maailmassa. Todellakin jotain aivan muuta kuin Alkon Pinotaget, tämä matala-alkoholinen, suodattamatta sameaksi jätetty viini pursuaa huikean kirkasta punaista hedelmää ja siinä samassa puhdasta elämäniloa. Lähimmät pöydässä istuvat löytävät tuoksusta Camparia, mitä itse en ehkä allekirjoita.

Yhdistelmä alkuruuan kanssa on timanttinen, mutta huomaan nauttivani viinistä vähintään yhtä paljon ilman ruokaa. Maku on kuin premium-tason artesaanikarpalomehulla, toisin sanoen kypsän kirpeähkö, eli juotavuus on millä tahansa mittarilla huippukorkea. Tätä juodessa ei tosiaan tule mieleen ”tyypilliset” Pinotagen attribuutit, vaan lähimmät yhtymäkohdat löytyvät kepeistä laatu-Bojoista, mikä ei tosin ole millään tapaa originelli johtopäätös. Viini ei ollut pöytämme ympärillä aivan universaali hitti, osan ruokalijoista selkeästi ollessa hieman ymmällään, mutta itse taidan olla juuri oikeaa demokratiaa tälle personaaliselle juomalle.

2012 Causse Marines Gaillac Les Greilles

2012 Causse Marines Gaillac Les Greilles

Väliruuan virkaa toimittaneen kaskinauriin ja aivan samoissa määrin maanläheisen kuha-pääruuan kumppaniksi laseihin ilmestyi taas jotain eksoottista, tällä kertaa Mauzac-Muscadelle-blendi lounais-Ranskasta. Alkuviini myöskin, kotoisin Gaillacin alueelta. Jos rehellisiä ollaan, niin minun ei ole helppoa diggailla täysillä tämänkaltaista neutraalihedelmäistä viiniä, jolla ei ole suosikkivalkkarieni usein tyypillistä leikkaavaa hapokkuutta. Toisaalta ei tarvinnut kuin maistaa viiniä nauttimiemme ruokien kanssa tajutakseen, miksi juuri tämä oli valittu tarjolle.

Viinistä itsestään löytyy juuri passelissa määrin tietynlaista juureksisuutta kompatakseen ruokia ja liian runsas hedelmäisyys todennäköisesti vain tuntuisi irralliselta yhdistelmässä. Samalla kumpaisessakaan annoksessa ei ollut oikeastaan mitään, mikä kaipaisi viiniltä terävää hapokkuutta. Yhdistelmä toimi siis molempien safkojen osalta hyvin ja itse viini sellaisenaan maisteltuna aukesi kyllä aika hyvin pikkuhiljaa, noin ajatuksen tasolla siis. Sen hennon rypälemäinen maku ei tosissaan kosiskele, mutta ei toisaalta myöskään jätä lainkaan kylmäksi. Vaikkei tuntuvaa hapokkuutta ole, ei viini myöskään maistu veltolta tai raskaalta. Hyvä ruokaviini siis ja yhtä lailla mielenkiintoinen kokemuksena.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s