Road trip 2013 – Bellagio

IMG_4477

Bellagion keskustaan saavuttuamme (hotellimme sijaitsi parin kilometrin päässä ytimestä) tuntui ensimmäistä kertaa siltä, että loma oli alkanut. Helvetillisen ajomatkan jälkeen siunasimme uskollisen hopeanuolemme parin päivän lepoon ja vaihdoimme 100 % turistimoodiin.

IMG_4478

Bellagiolla on jonkin verran viihtyisää rantabulevardia, joka kohtuullisesta määrästä turisteja, turistisia puoteja ja ravintoloita huolimatta ei tunnu Maltat, Torremolinokset yms juniorina seilanneesta suomalaisesta lainkaan ahdistavalta. Italian standardeilla saatetaan liikkua turistirysämäisillä vesillä, mutta kaikki on suhteellista. Lupaavia ravintoloita paikka joka tapauksessa tarjoaa paljon, hinnat eivät vaikuta suomalaisittain korkeilta ja järvellä riittänee paljon tutkittavaa.

IMG_4474

Italialaiseen lageriin ei ole kauheasti kosketuspintaa Morettin, Peronin ja Theresianerin lisäksi, mutta tämä paikallistuote ei ollut hassumpi elohopean kohotessa kohti kolmekymmentä.

IMG_4476

IMG_4502

Itse koin Bellagion mahtavana paikkana rentoutua katselemalla äärikauniita maisemia ja nauttimalla hyvästä ruuasta ja juomasta, mutta tämä ja varmaankin lukuisat muut järvellä sijaitsevat kaupungit tarjoavat hyviä mahdollisuuksia myös porrasurheilunatsille toteuttaa itseään. Toisaalta mikä tahansa pieni hyötyliikunta toimii myös hyvänä oikeutuksena tulevalle mässäilylle.IMG_4503

IMG_4504

Toisaalta ensimmäisen illan ruokailumme oli melkoisen vähähiilihydraattinen. Iso läjä lihaa höyrytettyjen kasvisten kera ja palaset tuntematonta, hyvin tujua paikallista juustoa Ristorante Bilacusissa palkitsivat pitkän kävelyn päätteeksi. Loogista olisi ollut nauttia Lombardian viinejä ruuan kera, mutta laseittain myytävien listalta lähti kuitenkin viinit Melini Brunello di Montalcino 2006 sekä Vin Santo tuottajalta, jonka nimen olen jo unohtanut. Brunello oli aika perushuttua, joskin jo hyvin juotavissa, Vin Santo oli muistaakseni oikein mainio päätös illalle.

IMG_4505

IMG_4513

Como-järvellä on helppo tehdä visiittejä järven lukuisiin kyliin. Toisena päivänä Bellagiossa päätimme suunnata jo aikaisin aamulla läheiseen Varennan kylään, joka on tunnettu värikkäästä arkkitehtuuristaan sekä monista hienoista huviloistaan.

IMG_4514

IMG_4515IMG_4541

IMG_4548

IMG_4516

IMG_4568

Varenna-visiitti oli loppupeleissä pelkkää ajantappoa, sillä itse odotin aamusta asti kuola valuen paluutamme Bellagioon lounaalle kaupungin parhaaseen viinibaariin. Enoteca Cava Turacciolo kerää Tripadvisorissa pelkkiä kehuja hedonistisista juusto- ja leikelautasistaan sekä viinimaistelupaketeistaan. Pyydettyään lisää paketin viimeistä punaviinia asiakkaat pettyvät, kun kuulevat extralasillisen maksavan hurjat 7,5 euroa. Sattumoisin oma reaktioni tuon hintaiseen lasilliseen Barbaresco Riservaa on hiukan eri.

Tämä juustoleikkeletarjotin sen sijaan venyttää käsitettä ”vastine rahalle” entisestään. Huonolla kamerallani vielä huonommassa valaistuksessa ottamani kuva ei tietysti kerro mitään, mutta nämä paikan päällä kypsytetyt ja höylätyt antimet ovat herkullisuudeltaan sitä luokkaa, että tekisi mieli antaa luottokortti tunnuslukuineen ravintolalle. Gastronomisia nautintoja on monenlaisia, mutta omassa lajissaan Cava Turacciolon versio on tasoa viimeinen ateria ennen sähkötuolia. Kun olen varttuneempana menettänyt hampaani vuosikymmenien liian hapokkaiden viinien litkimisen johdosta, tulen tänne ja annan talon leikkeleiden kaikkine rasvoineen taas sulaa suuhuni.

IMG_4567

Ensimmäinen nestemäinen nautintoaineemme tässä kellarissa oli suhteellisen tunnetun tuottajan Franciacorta. Sen tuoksu oli erittäin herkullinen kombinaatio mineraaleja ja kypsää sitrushedelmää, maku odotettua makeampi, mutta hyvähappoinen, heleä ja raikas. Ei parhaimpia nauttimiani lajissaan, mutta joisin kyllä toistekin. Pätevä kumppani pöydän antimille.

IMG_4573

Tämä 7,5 euron lasillinen nebbioloa oli nektaria. 8 vuotias Barbaresco Riserva perinteikkäältä tuottajalta on tietty vauvaiässä, mutta tällä kertaa massiiviset tanniinit olivat yllättävän kypsät ja viinistä ei ollut lainkaan vaikea nauttia, etenkään kovempien juustojen kanssa. Harvoin tulee vastaan viini, joka on kaikilta osin näin muhkean voimakas ilman, että löydän siitä mitään kritisoitavaa. Barbarescoa pidetään piemontelaisen laatunebbiolon feminiinisenä ilmentymänä, mutta tästä viinistä on vaikeaa löytää mitään feminiinistä.

Produttorin Cru-viinit mielletään monesti Piemonten parhaiksi hintalaatusuhteiksi ja tämä nuori Moccagatta ei anna syytä uskoa muuta. Saattaapi olla, että joudun hankkimaan hiukan näitä 2005-riservoja kypsymään, kunhan kaappiin tulee tilaa. Lisäksi luin hiljattain jostain, että tuottaja ei haastavasta vuosikerrasta 2010 julkaise ainuttakaan riservaa, eli kaikki mehu menee talon Barbaresco normaleen, joka saattaa siis tuolloin tarjota tavallistakin parempaa hintalaatusuhdetta.

IMG_4575

Lähiruoka 4 the win!

IMG_4576

Kellarissa sijaitsi myös pätevä viinipuoti. Tarjonnan runsaus asetti haasteita, sillä jostain syystä en omaa Italian viinien suhteen lainkaan samanlaista pakko-ostoslistaa kuin Ranskan viinien kohdalla. Polvien tutistessa mukaan päätyivät Montevertine 2006 sekä Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo 2009, molemmat äärimmäisen kiinnostavia viinejä.

IMG_4583

Myöhäisen ja kohtuullisen pitkäkestoisen lounaan jäljiltä oli hyvä palata hotellille chillaamaan, omasihan kyseinen laitos yhden kaupungin hienoimmista näköaloista. Illallispaikan suhteen kävin onnistuneen neuvottelun hotellin omistajan kanssa, joka antoi vahvan suosituksen korkealla vuorenrinteellä sijaitsevalle Trattoria Baita Belvederelle. Neljän (?) sisaruksen suvereenisti pyörittämä paikka ymmärtää ravintolansa sijainnin tuomat haasteet ja organisoi asiakkailleen kuljetuksia ravintolan ja hotellien välillä. Yrittäessäni tipata kuskia hän totesi olevansa tarjoilija ja kieltäytyi kohteliaasti. Tämän ja Vegasissa sijaitsevan Bellagion välillä ei tunnu olevan kauheasti yhtäläisyyksiä…

IMG_4587

Ruokatarjonta oli juuri niin rustiikkista ja maalaismaista kuin oli luvattu. Kuvassa jänispataa sekä hyvin ruokaisaa polentaa.

IMG_4588

Päivän riistaruokana oli tarjolla villisikaragua, joka iski täysillä omaan makuhermoon.

IMG_4586

Maalaisruuan kanssa ei ollut tarvetta korkata Baroloa – jota oli kyllä kaupan varsin kohtuulliseen hintaan – vaan kyytipojan roolia toimitti lombardialainen nebbiolo, eli hyvin erilainen tulkinta lajikkeesta. Aiemmat kokemukseni Valtellinan viineistä eivät ole olleet yltiöpositiivisia. Alueen nebbioloviinit eivät selkeestikään omaa ”piemontelaista” rakennetta, joten tammen käytön suhteen tulee noudattaaa sitäkin suurempaa varovaisuutta. Tämän viinin kohdalla oli toimittu fiksusti; tammea ei ollut käytetty. Lopputulos oli hyvin mehukas, jotain kenties Beaujolais’n ja Côtes-du-Rhônen välimaastosta, eli juuri oikeanlainen viini viileähkona iltana nautittavaksi simppelin maalaisruuan kera. Alkoholia oli nebbiololle maltilliset 13 %, eli passeli, jotta lomalaiset voivat nauttia pullollisen illallisen kera.

IMG_4595

Lopuksi siirryimme terassilta sisätiloihin nauttimaan jälkkäriksi…wait for it…juusto- ja leikelautasen, rypälehillokkeen kera. Ei ihan lounaan tasoista, mutta hyvää kuitenkin, ja tarjolla ollut Taleggio oli parasta, mitä olen syönyt. Tarjoilija selitti lombardialaisen taleggion olevan hyvin erilaista kuin Toscanan vastike, enkä olisi voinut olla enempää samaa mieltä. Koko ravintola henki rehellistä meininkiä henkilökunnan ollessa tosiaan kaikki samaa perhettä ja suuri osa raaka-aineista oli vieläpä perheen maatilan tuotantoa. Fine dining on jees, mutta vähintäänkin yhtä lailla sitä saa kiksejä tämmöisestä hyvin toteutetusta aidosta maalaisfiilistelystä. Hieno päätös Bellagion visiitillemme.

IMG_4594

Next up, Piemonte!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s