2012 Ermes Pavese Morgex et de la Salle

2012 Ermes Pavese Morgex et de la Salle

Kun avokki sanoi lähtevänsä viettämään lauantai-iltaa vanhojen työkavereidensa kanssa, ajattelin ensiksi hyödyntäväni vapaan lauantain elvyttämällä huonosti hoidettuja kaverisuhteita. Sitten totesin seuraavien kuuden lauantain olevan täysin buukattuja ja päätinkin viettää äärimmäisen rauhallisen koti-illan, kenties jonkin huonon leffan ja paremman juotavan parissa. Ensin kuitenkin työ ja sitten vasta huvi, eli aika tuottaa postaus erittäin mielenkiintoisesta viinistä.

Italian lukuisista viinialueista harva on Alkon niin kaltoin kohtelema kuin Aostan laakso. En muista Alkon valikoimissa olleen alueelta muuta viiniä kuin Les Crêtes’n Pinot noir, eli Aostan alkuperäislajikkeista ei siis ole ollut yhtäkään esimerkkiä Suomessa tarjolla. Tuskin alueen viinit lienevät suuria hittejä missään päin maailmaa, mutta omaan makuuni ne kyllä siinä määrin sopivat, että kuvittelisi Alkonkin hyllyiltä ainakin joillekin niistä paikan löytyvän.

Tämä eilen nautittu viini sentään on jenkkimarkkinoilla myynnissä, huolimatta pienehköstä 27 000 pullon valmistusmäärästä, ja nauttii jonkinlaista maltillista suosiota. Kertoopa yksi käyttäjä maksaneensa viinistä brooklynilaisessa ravintolassa 46 dollaria, mikä tuntuu huimalta verrattuna siihen vajaaseen yhdeksään euroon, jonka potusta itse maksoin Courmayeur’n kylässä. Toisaalta Aostasta on viinillä pitkä matka Brooklyniin, useammassa kuin yhdessä mielessä.

Rypälelajike on alueelle ominainen Prié blanc, jolla ei liene paremmin tunnettuja synonyymejä. Mainitsemisen arvoinen seikka lienee, että Morgex’n ja La Sallen kylien tarhat sijaitsevat 900-1200 metrin korkeudessa merenpinnasta mitattuna, eli läskin hedelmäistä viiniä ei ole syytä odottaa. Erikoisilta alueilta erikoisista lajikkeista tulee joskus viinejä, jotka eivät ole maun ja tuoksun osalta lainkaan erikoisia. Tämä ei ole yksi niistä tapauksista.

Viinin tuoksusta löytyy viitteitä moniin eurooppalaisiin valkkareihin, joita diggailen hyvinkin paljon. Silti kokonaisuus ei suoranaisesti muistuta mitään paremmin tunnettua lajiketta. Aluksi viinin aromimaailma vaikuttaa hyvin yhdentekevältä ja mitäänsanomattomalta, mutta kun siihen hiukan syventyy siitä alkaa löytyä hyvinkin paljon kerroksia ja vivahteita. Tuoksu on ensisijaisesti suolainen, yrttinen ja mineraalinen, mutta toissijaisina aromeina siitä löytyy kypsää greippiä, anista ja seljankukkaa.

Suutuntumaltaan viini on aluksi kevyen ja keskitäyteläisen välimaastossa ja sen hedelmä tuntuu melkoisen anonyymiltä. Ensimmäinen fiilis on, että hapot olisivat vähän veltot, mutta ajan kuluessa kasvaa niin runsaus kuin ryhtikin. Jonkin ajan päästä olen jo vahvasti sitä mieltä, että viinistä ei puutu yhtikäs mitään. Hedelmästä on vaikea saada otetta, mutta toisin kuin joidenkin Itävallan sekoitevalkkareiden kanssa ei kyse ole mistään hedelmäaromien sekamelskasta vaan siitä, ettei viini ole kovinkaan hedelmäinen. Maku on mielestäni lähinnä kuiva, mineraalinen ja umamimainen ja siitä saattaa löytyä jotain hapankermamaista settiä. Kaikesta huolimatta kokonaisuus on kuitenkin todella harmoninen, äärimmäisen ruokaystävällinen ja mahtavan freesi.

Saattaa kuulostaa oudolta hehkuttaa valkoviiniä, jolle ei pysty edes nimeämään mitään hedelmäistä ominaisumakua, mutta omien antureitteni mukaan tämä viini on pahuksen herkullinen. Olisi ollut helppo tuomita viini lähinnä mielenkiintoiseksi, mutta se ei tällä kertaa riitä alkuunkaan. Paras vertauskohde tälle vinkulle voisi olla joku hyvä Sancerre, mutta kuitenkin ilman minkäänlaista herukkaisuutta. Kyseessä on äärimmäisen epätavallinen valkoviini Italian viinikartalla, mutta onpa alueen sijainti Ranskan ja Sveitsin kainalossakin melko uniikki. Kerrassaan upea tapaus tämä viini, soisi päätyvän jonkin suomalaisen maahantuojan listoille.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s