2010 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett

2010 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett

On se hassua kuinka välillä tulee viinejä korkatessa pettymys toisen perään, vaikka kuinka koittaa valita pöytään pitkällisen harkinnan ja researchin perusteella hankittuja pulloja. Mutta sitten välillä käy myös näin, että alle viikon sisään lyhyen viininlitkijätaipaleeni parhaasta Rosso di Montalcinosta tulee vastaan Moselin Kabinett Riesling, joka onnistuu räjäyttämään tajunnan kauneudellaan ja herkullisuudellaan.

Kuten todettua Mosel on pulloillaan toinen toistaan kovempia tuottajia, joita on lähestulkoon mahdotonta laittaa minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen (ei sillä, että olisi edes tarvetta). Nyt kuitenkin kahden eri vuosikertoja ja eri predikaattiluokkia edustavan viinin perusteella Weiser-Künstler tuntuu kyllä pelaavan ihan alueen kovimmalla levelillä. Näistä viineistä ei puutu mitään, mutta jos niistä jotain negatiivista haluaa löytää, niin sitten sen, että niitä on mahdotonta jättää kaappiin kypsymään. Kaikki merkit viittaavat siihen, että 10+ vuoden kypsytys tuottaisi aivan räävittömiä, raamatullisten mittasuhteiden makunautintoja, mutta oma luonteenlujuuteni pettää surkeasti jo kolmen vuoden ikäisen version äärellä.

Kabinettien vakio sokerimäärä 60 grammaa ja risat litraa kohden tuottaa helposti kaikenmoisia hedelmäisiä aromeja ja makuja, mutta Weiser-Künsterin viineissä rakenne, tekstuuri ja syvyys menevät näiden edelle. Hedelmää toki löytyy, mutta se on tyyliltään uskomattoman hillittyä sen kypsyyteen nähden ja tuntuu enemmänkin olevan olemassa vain pyöristääkseen hiukan viinin kivisiä ja mineraalisia aromeja. Sokerinen ja botrytisoitunut eivät ole päteviä termejä miltään osin tässä yhteydessä.

Suutuntuma on hyvin paradoksaalinen, koska todella kypsästä hedelmästä ja runsaasta konsentraatiosta huolimatta homma ei mene miltään osin yli. 2010-vuosikerran viineille on tyypillistä, että kaikkea on paljon (liikaa?), monesti eleganssin kustannuksella, mutta tätä viiniä leimaa kautta linjan herkkyys ja eteerinen painottomuus. Voimakas hapokkuus tuottaa puhtaan ja kirpeän jälkimaun, joka pakottaa nostamaan lasin pian uudelleen huulille, mutta pullon tyhjenemistä hidastaa onneksi se, että viini vangitsee juojansa fiilistelemään jokaista suullista jopa absurdin pitkän ajan.

Kunnioitin vinkkua duunaamalla sen kylkeen kung pao -kanaa, mikä ei sinänsä tuottanut huonoa viiniruokakomboa, mutta kyllä tätä ennemmin juo ilman minkäänlaisia häiriötekijöitä. Termiä meditaatioviini ei usein käytetä näin huokeista viineistä, mutta tässä kohtaa ilmaisu on kohdallaan. Näitä vielä pari lisää ja joudun varmaan hankkimaan Weiser-Künstler-tatuoinnin.

 

Advertisements

3 thoughts on “2010 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s