2008 Poggio Antico Rosso di Montalcino

2008 Poggio Antico Rosso di Montalcino

Lainatakseni vapaasti aikamme merkittävää pop-taiteilijaa Robyn Rihanna Fentya, olen löytänyt rakkauden toivottomasta paikasta.

Vihdoinkin olen löytänyt viinin, jossa materialisoituu täydellisesti kaikki asiat, mitä Rosso di Montalcinon pitäisi mielestäni olla. Eli yksinkertaisesti pulloon on saatu viini, joka muistuttaa paljolti Brunelloa, mutta kuitenkin ilman sen pitkää kypsytystä edellyttävää tanniinirakennetta, niin ikään pitkää kypsytystä edellyttävää tammitusta sekä Brunellolle enemmän tai vähemmän tyypillistä runsasta konsentraatiota. Mikä tärkeintä, laadukkaan Brunellon karisma ja finesse on saatu säilytettyä.

Kaikki alkaa tuoksusta, joka tarjoaa palasen puhtainta Toscanan aromia. Tuoksusta itse asiassa tulee voimakkaasti mieleen jokin hyvä paikallislajikkeista tehty Chianti Classico normale aina lievää kanelisuutta ja santelipuuta myöten, mutta hedelmä on Chiantin kirsikkaa tummempaa. Ikäväkseni löydän Montalcinon tuotteista usein lakritsia, mutta tästä en onneksi.

Keskitäyteläistä makua leimaa klassisen voimakas Sangiovesen hapokkuus, tiiviys sekä kuivankypsä hedelmä. Kymmenen kuukauden tammikypsytys (500 l) on jättänyt jälkensä, mutta en muista koska viimeksi olisi tammi istunut näin täydellisen hyvin viiniin (pl. viime viikon Cos d’Estournel). Kuiva vanhan puun maku nivoutuu hämmästyttävän hyvin yksiin niin ikään kuivan hapankirsikan kanssa ja antaa raikkaalle viinille hiukan tervetullutta rotevuutta. Makumaailma on tuttuun tapaan hyvin suolainen sävyltään ja veden kielelle nostava. Kypsä hedelmä on hyvin rapsakanpuoleista, jälkimakua maiskuttelee helposti pidemmänkin tovin.

Montalcinon Rosson tyyppiviat alkoholisuus, makeus ja huonosti integroitunut tammi ovat poissa ja lopputulos on ihanan autenttinen sangiovese, joka on juotavuudeltaan ja ruokaystävyydeltään hiilihappokäymis-Beaujolais’n tasoa. Karahvi tyhjeni ruokapöydässä marmorifileepihvien kyljessä valehtelematta niin pelottavaa vauhtia, että jouduin skarppaamaan saadakseni edes jonkinmoiset muistiinpanot tehtyä. Toistaiseksi tämä on ylivoimaisesti paras maistamani RdM, enkä edes pettyisi pahasti, mikäli en onnistuisi ikinä löytämään parempaa.

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s