Hiljattain maisteltua

2010 Jean-Paul & Benoît Droin Chablis

2010 Jean-Paul & Benoît Droin Chablis

Täydellisen korrekti Chablis, joka tekee juuri sen mitää lupaa, eikä tippaakaan muuta. Eli tarjolla on puhtaan suolainen ja piikivinen tuoksu, keskitäyteläinen, mineraalinen ja kuiva maku sekä terhakat hapot, jotka johtavat hiukan kirpeään, palettia pyyhkivään lopetukseen. Hedelmää on mahdollista löytää sieltä sun täältä, mutta se ei ole juurikaan relevanttia viinin ja sen käyttötarkoituksien kannalta. Kalaruuat – erityisesti kermaiset – tykkäävät, mutta mitään suurta fiilistelyviiniä tästä ei saa. Missä ei sinänsä ole mitään vikaa, pullo kyllä tyhjenee ruokapöydässä vauhdikkaasti.

2010 Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett

2010 Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Taannoisen Von Hövelin Kabinettin jälkeen Dr. Hermann tarjoaa varsin erilaisen kokemuksen. Tuoksusta löytyy nimittäin selkeästi jalohomeista hedelmää, mikä ei ole suosikkijuttuni maailmassa, mutta onneksi tiskiin lyödään myös kalkkikiven, omenan ja mehiläisvahan aromeita, jotka tekevät loppupeleistä tuoksusta yllättävänkin herkullisen ja nuuhkuteltavan.

Maku on aluksi hyvinkin makea ja kypsän hedelmäinen, kunnes aivan tajuton hapokkuus pureutuu konsentraation läpi ja pyyhkii paletin puhtaaksi tsunamin lailla. Mikään lasermaisen (Saar-maisen) fokusoitunut tai linjakas kokonaisuus tämä ei missään nimessä ole, mutta mielestäni varsin makoisa kuitenkin, etenkin kun lopetus on niin mahtavan kuiva, kivinen ja hapan.

2001 Caves São João Bairrada Frei João Reserva

2001 Caves São João Bairrada Frei João Reserva

Vihdoinkin tuli korkattua toinen pulloni viinistä, joka oli ensimmäinen blogissa noteeraamani. Tosin olen aivan ulalla sen suhteen, onko tämä sama viini. Etiketti väittää, että on, mutta muistelisin Alkon tuotekortin puhuneen eri rypälekoostumuksesta. Valistunut arvioni tässä vaiheessa on täysin epävarma ”ehkä?”.

Kovin vaisu ja sulkeutunut oli viini aluksi, mutta heräsi passelisti ruoka-aikaa varten henkiin, toimien varsin hyvin niiden samojen konfattujen ankankoipien ja ankanrasvassa paistettujen pottujen kera. Hyvin suolainen ja karhean rustiikkinen maku toi vahvoja flashbackeja siihen edelliseen pulloon ja sikäli miellytti perinteisten italialaisten viinien ystävää. Alunperin Chiantia toivonut avokkikin oli kikseissä viinin nahkaisuudesta, mineraalisuudesta ja hyvistä hapoista.

Ruuan jälkeen litkiessä viini kasvoi ja kasvoi lasissa, erityisesti tanniinien osalta, ja sen nauttiminen alkoi pikkuhiljaa tuntua lähes työltä. Hedelmäkin yltyi hyvin runsaaksi, luoden kontrastia aiempaan pulloon, jonka sisätö oli mielestäni kertaluokkaa kevyempi ja lempeämpi. Saattaa olla pullokohtaista vaihtelua, mene ja tiedä, mutta tämä kappale ainakin on vielä melko nuorekas esitys, jonka voi huoletta unohtaa kypsymään.

1995 Château Cos d'Estournel

1995 Château Cos d’Estournel

Tämän viikon ässä hihasta -viini on tämä Careliassa nautittu bordeaux, joka laittoi sukat pyörimään jaloissa. Saman päivänä korkattu vinkku ehti hyvin hengittelemään massiivisessa lasissaan, kun siemailimme Bouzysta ponnistavaa Jean Vesselle Cuvée Prestige 1998 -samppanjaa, joka oli myöskin melkoista nektaria ja varmaankin ”valmiimpi” kuin mikään muu maistamani tuon vuoden arvosamppanja. Selkeästikin tämän laadukkaan vuosikerran Pinot Noir ei ole yhtä rankkaa tekoa kuin sen Chardonnay.

Punkku on niin ikään hyvässä vaiheessa sen kehityskaarta. Tammi on integroitunut äärimmäisen hyvin ja kaikki mahdollinen rasva on karissut matkalla pois. Makumaailma tarjoaa puhdasta kuivaa mustaherukkaa, seetripuuta sekä erinäisiä lihaisia vivahteita. Tekstuuri on hyvinkin samettinen, joskin alla jylläävät hyvin jämäkät, hienosti pyöristyneet tanniinit. Maku on kautta linjan harmoninen ja erittäin pitkäkestoinen. Toisin kuin kuusi vuotta nuorempi portugalilainen ei tämä viini vaadi ruokaa, vaan on varsinainen herkku itsessään. Carelian hinta 22 € / 12 cl on äärimmäisen reilu tämänkaltaisesta kokemuksesta.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s