2009 Ridgeview Cavendish

2009 Ridgeview Cavendish

 

Avokki käväisi vuoden 2012 keväällä polttareissa Englannissa ja normaalien hyvien tapojen mukaisesti tiedusteli toiveitani mahdollisten tuliaisten osalta. Nautintojuomaharrastajan näkökulmastani selkeitä vaihtoehtoja oli luonnollisesti tasan kaksi: single malt -viski ja englantilainen kuohuviini. Nautin hyvästä viskistä siinä missä kuka tahansa, mutta jos asiaa tuumii yleisen saatavuuden kannalta, niin ratkaisu on harvinaisen selvä. Pyysin siis nuuskimaan lentokentän tax freessa paikallisten skumppapullojen tarjontaa, mielessäni siintäen paikallisten kärkinimien kuten Ridgeview, Camel Valley ja Nyetimber tuotteet, joita tässä kylmässä, etäisessä valtakunnassa niin vähän näkee.

Tyhjin käsin ei avokki joutunut palaamaan, mutta ironisesti ainoa mainitsemaani kategoriaa edustanut pullo lentokentällä oli se tasan sama viini, joka Alkolla oli sillä erää valikoimassa (sattumoisin sama pullo on myös tällä hetkellä Alkon valikoimissa, tosin eri vuosikerralla). En tietenkään ollut pettynyt, mutta toki olisin ollut vielä innostuneempi jostain täysin uudesta tuttavuudesta. Joka tapauksessa vinkku ehti yli vuoden päivät rauhoittua lentomatkan aiheuttamasta shokista, kunnes vihdoin päätimme sen korkata.

Viinillä on keskivertoa tummempi, kuparinsävytteinen väri. Mineraalinen, lähes suolainen tuoksu ei ole tavattoman syvä tai syvällinen, tarjoten kuitenkin puhtaita ja miellyttäviä kypsän omenan ja sitrushedelmien aromeja sekä mielenkiintoista ruosteisuutta. Cellartrackerissa moni mainitsee löytäneensä tuoksusta samppanjalle tyypillistä paahtoleipää ja/tai pähkinää, mitä itse en voi allekirjoittaa.

Mousse on tiheä, runsas ja lempeä. Sen hiivuttua paljastuu yllättävänkin jämäkkä, viinillinen suutuntuma, millaista en välttämättä osannut odottaa niin ikään CT:n kommenttien perusteella. Makuprofiili on melkoisen rehevä ja ilmaisuvoimainen, sisältäen hyvinkin kypsää punaista omenaa, mausteita sekä kolaa, sävytettynä sitruksisilla vivahteilla. 44 % Chardonnayn osuudesta huolimatta viinissä on mielestäni selkeästi eniten framilla punaiset rypäleet. Yhtä kaikki, maku on varsin puhdas, suuntäytteinen ja pitkäkestoinen.

En ole varma tämän vuosikerran dosagesta, mutta se tuntuu vähän korkeahkolta. Varsinkin kun hedelmä on näin kypsää, pärjäisi helposti vähemmällä kuin Alkon 2010-vuosikerralle ilmoittama 11 g/l. Tästäkin huolimatta Cavendish on ihan mukiinmenevä pakkaus – happoja sentään on riittämiin – ja toimii passelisti sekä sellaisenaan että jauhoissa pyöritellyn, reippaassa voissa paistetun ahvenen kumppanina.

Vertailua samppanjoihin ei voi välttää ja Cavendish suhteutuu laadullisesti hyvin saman hintaluokan etelänaapureihin. Toinen asia on sitten tyyliseikat, eli minkä tyyliselle kuplajuomalle kukin lämpeää. Itse en ole mikään suuri mainstream NV-samppanjoiden fani, joten ei tule yllätyksenä, että Cavendish ei varsinaisesti saa sydäntäni hakkaamaan. Tasokas, hyvin tehty skumppa ja varteenotettava vaihtoehto Alkon vakiosamppanjoille, mikäli sellaisista innostuu.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s