2010 Il Poggione Rosso di Montalcino

2010 Il Poggione Rosso di Montalcino

 

Tovi on taas vierähtänyt edellisestä postauksesta. Syitä löytyy useita, tärkeimpinä varmaankin viinien korkkailun vähyys viime viikkoina sekä uusien, kirjoittamaan innoittavien tapausten puuttuminen. Lisäksi hyvien säiden aikaan tuppaa koneen edessä jumittaminen ja kirjoitusvirheiden etsiminen kiinnostamaan yllättävänkin vähän.

Nyt kuitenkin tuli pitkästä aikaa korkattua punkku, josta voisi sanasen mainitakin. Possun kylkeen tarvittiin eilen juomaa ja tuoreiden Beaujolais-vinkkujen vielä kypsyessä ilmaantui vapaaehtoiseksi yleensä ah niin epäluotettava Rosso di Montalcino. Tämä ei kuitenkaan ollut lainkaan hassumpi tapaus.

Visuaalisella saralla pullon etiketti näyttää varsin korrektilta, niin myös itse viini lasissa. Hiukan sameasta, tiileen vivahtavan punaisesta vinkusta näkyy selkeästi läpi, eli lasista löytyy hyvinkin suurella todennäköisyydellä Sangiovesea.

Tuoksu on turvallisen tuttu, eli klassista settiä: pölyssä kieritettyä hapankirsikkaa, nahkaa ja kuivaa, paahteista tammea.

Maku on aluksi silkkisen pehmeä, kunnes runsaat hapot laittavat stopin pehmoilulle ja kuivattavat suutuntuman kertaheitolla. Tanniineja tuppaa myöskin olemaan kohtuullisen tuntuvasti, korostuen entisestään viinin solakan olemuksen takia. Makumaailma on sitä itseään – eli nannaa: kuiva ja suolainen, pullollaan kypsää punaista kirsikkaa sekä mineraalisia värähtelyjä. Kaikenlaisten mahdollisten kypsytys- tai tuotantokommervenkkien sijaan viini suuntaa ajatukset kohti Rhônen départementin graniittimaaperää, mikä on hieno ansio tämän alisuorittavan appellaation viinille.

Monen tympeän RdM:n jälkeen Il Poggionen tuotos miellyttää karhealla charmillaan ja puhtaudellaan. Se toimii paljolti Gamayn tapaan tuntuvasti viilennettynä; huoneenlämpöisenä fokus horjuu ja 14 % holi tuntuu jälkimaussa. Herkullisen simppeli viini hyvään hintaan, kunpa muut RdM’t olisivat enemmän tämänkaltaisia.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s