2011 Coudert Fleurie Clos de la Roilette

Polle

 

Arkena tulee kovin harvoin nautittua kotona pihviä, mutta eilen pääsi kuitenkin käymään näin hassusti ja sehän tarkoittaa tietenkin sitä, että piti korkata punkku. Ja mikä sopisikaan arki-illan punkeroksi paremmin kuin laadukas kylätason Beaujolais? Moni ei varmaan miellä näitä pihviviineiksi, mutta jonkin verran alueen laatuviinejä maistelleena voin vakuuttaa, että monessa tapauksessa viinin rakenne ei ainakaan muodosta pullonkaulaa tälle paritukselle. Se on sitten taas eri asia, jos konsentraatiota ja tammea kaipaa enemmän.

Alain Coudert tuottaa neljää viiniä Fleurien kylän alueilla (sekä yhtä Broillyssa). Kolme näistä viineistä tulee Clos de la Roilette -nimiseltä tarhalta, joka sijaitsee aivan paremmin tunnetun – joissakin piireissä kenties arvostetuimman Bojo-kylän – Moulin-à-Ventin kyljessä. Aina Fleurie-appellaation luomiseen asti 1920-luvulla tämän palstan viinit sai itse asiassa myydä ja myytiinkin tuon kuuluisamman naapuriappellaation nimellä. Tämänlaisen muutoksen merkitys olisi pienempi nykypäivänä, mutta noihin aikoihin Beaujolais’n viinien hinnat olivat huomattavasti lähempänä pohjoisemman Bourgognen huippuviinien hintoja ja Clos de la Roiletten silloinen omistaja olikin asiasta sen verran kettuuntunut, ettei ikinä printannut sanaa ’Fleurie’ viiniensä etiketteihin.

Vuodesta 1967 tila on ollut Coudertien omistuksessa ja talo tuottaa viinejä, joita pidetään kontekstissaan selkeästi keskimääräistä paremmin ikääntyvinä. Tämä meneekin melkolailla linjassa Moulin-à-Ventin viinien maineen kanssa. Viinit käyvät avonaisissa tammiastioissa ja kypsyvät isoissa tammitynnyreissä.

 

2011 Coudert Fleurie Clos de la Roilette

 

Vaikka viini korkattiin eilen, pohjaavat läppäni siitä tässä ja nyt kokemiini fiiliksiin. Noin tunnin ilmaamisella viini kyllä oli varsin juotavissa pihvin kanssa, mutta tuntui sellaisenaan jokseenkin aromaattisesti sulkeutuneelta sekä tuoksuosastolla hiukan rikkisulfiitin kiusaamalta. Sivutoteamuksena sinänsä kyllä ihan järkevää olla joka tapauksessa tuhoamatta 13-volttista punkkua kokonaan maanantai-iltana.

Viini näyttää lasissa houkuttelevalta. Samea sinipunainen väri on keskiverto-Bojoa tummempi ja syvempi.

Avonainen tuoksu on suhteellisen hillitty, sisältäen tyypillistä tummaa kirsikkaa, karpaloa ja pientä raudan ja mineraalisuuden sekoitteista vivahdetta, sekä snadisti häiritsevää vegetaalista värettä, jota ei vielä eilen ollut havaittavissa. Myös jonkinmoista tammen häivähdystä saattaa mahdollisesti olla läsnä. Mikä tärkeintä, rikki on jossain kaukana poissa.

Suuntuntuma on keskitäyteläinen, mutta sullottu täyteen paksua, tummaa ja kypsää – mutta tietysti täysin kuivaa – Gamay-hedelmää. Hedelmällä on tietynlainen viileä olemus, josta löytyy myös tyypillistä mineraalisuutta. Voimakkaat hapot sekä siloitellut tanniinit ovat selkeästi framilla, suoden viinille lähes teräksisen rakenteen sekä energisen fiiliksen. Lopputuloksena on todella intensiivisen rapsakka ja virtaviivainen viini, joka vaivatta puhdistaa paletin ruuanmuruista.

Kuvaavimmat termit tälle vinkulle ovat mehukas, saumaton ja suuta kostuttava. Sitä ei juo ihan yhtä kikseissä kuin vaikkapa tutuksi tulleiden Foillardin tai Lapierren Morgonia, mutta en ikinä kieltäytyisi siitä ruokapöydässä. Monen Moulin-à-Ventin tapaan sillä on hyvin tummasävytteinen olemus ja napakat tanniinit, joiden takia se ei varsinaisesti kuulu Beaujolais’n viinien piknik-osastoon. Omassa tyylissään se on kuitenkin erittäin hyvä ostos, erityisesti halvan hinnan huomioon ottaen. Etiketti on myös upea.

Advertisements

5 thoughts on “2011 Coudert Fleurie Clos de la Roilette

    • Noblewinesta löytyy kaikki kolme vinkkua ja hinnat eivät yllättäen päätä huimaa. En tosin ole ihan varma, miten viinit sinun suuhusi maistuvat, kun et käsittääkseni ole MaVia liiaksi fanittanut. Mutta kannattaahan nuo ehdottomasti laittaa tilaukseen ja testata, ja Baudrya vaikka siihen kylkeen! tosin Les Grezeaux ja La Croix Boissee Rouge näyttävät ikävä kyllä loppuneen

      • MàVent on ehkäpä vähiten suosikki Bojolan Cru’ista, mutta kyllä mä ne silti yleensä kurkusta saan alas. 🙂 Ja pidän myös kovasti Chignardin Fleuriestä, joka myös tulee ihan MàV’n tarhojen vierestä.

  1. No niin sitten on varmaan aikalailla tutun tyylistä tavaraa luvassa, mutta laadukasta sellaista. Toivottavasti et jää samalla tapaa koukkuun Noblewinen kanssa kuin allekirjoittanut, putiikilla on aivan liikaa hyvää tavaraa tarjolla sesongista toiseen 🙂

  2. Päivitysilmoitus: 2011 Coudert Fleurie Clos de la Roilette Cuvée Tardive | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s