1998 Freie Weingärtner Wachau Chardonnay Doana

1998 Freie Weingärtner Wachau Chardonnay Doana

Tässäpä jotain, mihin ei tule törmättyä ihan päivittäin: Itävallan Wachausta kotoisin oleva, uudessa Allierin tammessa kypsytetty Chardonnay vuodelta 1998. Pullo aina etikettiä myöten on viettänyt koko lähes 15-vuotisen elämänsä Domäne Wachaun erittäin kosteassa kellarissa, minkä yo. kuva kiistatta todistaa.

Paljon on tapahtunut tilalla sitten tämän kokeellisen, burgundityylisen viinin synnyn. Ensinnäkin tila nimettiin uudelleen muotoon Domäne Wachau, lähinnä koska Freie Weingärtner Wachau ei jostain syystä taipunut hyvin erityisesti englanninkielisistä maista kotoisin olevien suuhun. Toiseksi viinintekijä on vaihtunut ja kolmanneksi tila on siirtynyt kokonaan kierrekorkin käyttöön. Neljäntenä ja kenties tässä kohtaa hauskimpana muutoksena talo ei tuota enää lainkaan Chardonnayta.

IMG_4041

Domäne Wachaun maisteluhuoneen emäntä hehkutti viiniään tyylikkäästi kypsyneenä Meursault-tyylisenä tulkintana rypälelajikkeesta, mutta mainitsi toki tämän ikäisissä valkoviineissä olevan jonkin verran pullovariaatiota. Lohduttava ja ostospäätöstä vahvistava tekijä oli kuitenkin pullon täydellinen säilytyshistoria; tuskin olisin tullut ostaneeksi tätä pulloa kaupan hyllyltä. Hinta ei ollut niinkään rajoite viinin ostolle, mutta matkalaukkujen kapasiteetti sitäkin enemmän. En ollut ajatellut ostavani Itävallasta ensimmäistäkään Chardonnayta, mutta tämän pullon koin kovan luokan kuriositeetiksi tuottajalta, jolta en ole vielä huonoa tuotetta tavannut.

Hyvänä enteenä viinin erittäin hyväkuntoinen korkki tulikin iloisesti kokonaisena ulos pullosta, päästäen välittömästi ilmoille runsaan, jopa huumaavan tuoksun.

IMG_4043

Lasiin kaatunut neste on todella voimakkaan keltainen ja eläväinen; jälkiruokaviinimäisen syvä, tosin ilman viskositeettia.

Tuoksu tosiaankin syöksyy lasista, minkä avokkikin huomasi jopa metrin päästä. Syvä, hedonistinen makujen kirjo puskee nokkaan kypsää sitrus- ja aprikoosihedelmää, hedelmäkiveä ja kiniiniä, sekä täysin ilmiselvää, mutta erinomaisen hyvin integroitunutta kuivaa tammea. Pientä vanilja/toffee -meininkiä on myös tarjolla, mutta todella kaukana ollaan kuitenkin Kaliforniasta. Viinin tuoksu on todella herkullinen ja uskomattoman freesi ja eloisa viinin ikään nähden. Todella avoin ja antava heti ensimetreiltä, jopa hiukan parfyyminen. Monesti näin tuntuva tammi voisi olla itselleni ylitsepääsemätön este juomanautinnolle, mutta tässä tapauksessa kaikki osaset tuntuvat elävän hienossa harmoniassa keskenään ja kokonaisuus tosiaan on enemmän kuin osiensa summa.

Maun osalta viini on aivan yhtä lailla elossa, ollen suhteellisen runsas, mutta myös ryhdikäs. Tarjolla on runsain mitoin kypsää, mehukasta sitrushedelmää sekä tietysti tuntuvaa kuivaa tammea ja sen sivutuotetta tammista mausteisuutta. Tammisuutta kuitenkin tasapainottaa hyvin tyylikäs, raikas mineraalisuus, joka antaa viinille mukavasti särmää ja vivahteikkuutta. Suutuntuma on aluksi leveän öljyinen, mutta kuivuu ja kapenee huomattavasti pitkää jälkimakua kohti mentäessä.

En ole ikinä peitellyt kantaani tammenmakuisten viinien suhteen, mutta joudun toteamaan, että tämä on yksi parhaita maistamiani esimerkkejä tyylilajissaan. Toki pärjäisin hyvin ilman jälkimaun mausteisuutta ja pientä lämmön tunnetta, mutta muutoin kyseessä on todella hyvin tehty viini, joka on ikääntynyt todella kunnioitettavasti. Hedelmä ei ole kuivahtanut lainkaan ja happojakin löytyy siinä määrin, että viini maistuu eloisalta ja nautinnolliselta.

Kokkasin vielä kylkeen mainion Siskot kokkaa -blogin ohjeiden mukaisesti vuohenjuusto- ja salvianlehtitäytteistä, ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä kanaa, joka kerman ja siitakesienien avustamana kruunasi viinielämyksen. Näin siis meillä päin. Kokemus oli kaiken kaikkiaan hieno, todistaen vahvasti Wachaun viinien laadun ja kypsytyspotentiaalin puolesta, vaikka kyseessä ei olisikaan alueen lempilapset Grüner Veltliner ja Riesling. Ei tosin sillä, että olisin mitenkään pahoillani, että loput kaappini itävaltalaiset viinit edustavat puhtaasti näitä kahta lajiketta.

Advertisements

One thought on “1998 Freie Weingärtner Wachau Chardonnay Doana

  1. Päivitysilmoitus: Wien-kuvapostaus | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s