2011 Tenuta Guado al Tasso Bolgheri Rosato Scalabrone

2011 Tenuta Guado al Tasso Bolgheri Rosato Scalabrone

 

Alkukesä 2013 on tarjonnut melkoista nannaa sääosastolla tähän mennessä. Tämä on heijastunut omaan juomakäyttäytymiseeni ennennäkemättömällä tavalla: olen korkannut jo kokonaista kaksi pulloa rosé-viiniä. Eikä kummassakaan ollut edes kuplia!

Ensimmäinen ostos oli Tommasin Bardolino Chiaretto Alkosta. 12 % -alkoholilla varustettuna se oli mukavan raikas ja puhdas ihan sellaisenaan tintattavaksi, hyvin viilennettynä toki, mutta muistaakseni toimi todella ihan passelisti myös carbonaran kylkiäisenä. Pullon pohjalle jäänyt tilkka tosin ei ollut seuraavana päivänä enää aivan yhtä liekeissä, mutta eipä näitä olekaan tarkoitettu säilytettäväksi.

Chiaretton jäljiltä suhteellisen innostuneena hankin myös toisen italialaisen rosén, tällä kertaa pahamaineiselta Toscanan rannikolta. Lämmin ilmasto yhdistettynä ranskalaisiin lajikkeisiin olisi muuten totaalinen turn-off, mutta Cellartrackerin monet arviot (useiden vuosikertojen osalta) maalasivat kuvaa juurikin omaan makuuni sopivasta rosésta, mikäli moinen konsepti nyt on edes mahdollinen. Näin jälkikäteen voin todeta, että kyllä on.

Jo tuoksusta lähtien Scalabrone vetoaa omiin aisteihini. Kuivan punaisen kirsikan, vesimelonin ja jonkin puisevan elementin – ei kuitenkaan tammen, jota ei tämän kohdalla ole käytetty – väritteinen tuoksu on selkeä, mutta totaalisen puhdas ja hillitty. Aromit myöskin tuntuvat täysin italialaisilta, millä tietysti viittaan Toscanan ja Piemonten punaviineihin.

Keskitäyteläistä, kohtuullisen runsasta suutuntumaa tukee näin rosé-viitekehyksessä yllättävänkin tuntuva hapokkuus, joka tekee kokonaisuudesta raikkaan ja rapsakan. Huolimatta lähtökohdista ja raaka-aineista – Toscanan rannikko ja ranskalaiset lajikkeet – Scalabrone tuo hapoillaan, happamalla kirsikallaan ja hienoisella yrttisyydellään erehdyttömästi mieleen sisämaan laadukkaan Sangiovesen á la Chianti Classico. Olen ällikällä lyöty ja aivan kikseissä!

Kaltaiselleni semi-vakavalle Bolgheri-antifanille viinin hillityn kypsä hedelmä sekä kokonaisvaltainen raikkaus ja dokabiliteetti tulevat täysin puskista. Olin täysin tietämätön, että tämänlaisia rutikuivia, yrttisen suolaisia ja aavistuksen bitterisiä rosé-viinejä olisi edes olemassa. Pakko myöntää, että on hieno fiilis, kun omat ennakkoluulot murenevat näin positiivisessa mielessä.

 

Advertisements

2 thoughts on “2011 Tenuta Guado al Tasso Bolgheri Rosato Scalabrone

  1. Vaikuttaa varsin lupaavalta esitykseltä; itseksin kuitenkin olen varsin skeptinen roseerintamalla! Paras esitys tahan asti lienee Quinta dos Termosin portugalilainen, anteeksiantamattoman kirpeän hapokas rosée, mutta Alkon kesää varten hankitut Provencen roséet ovat kypsästä ilmaisustaan huolimatta olleeet varsin kelvollisia esityksia (melko kovahkoon) hintaansa nähden. Saisi niistä huolimatta kyllä Alkossa näkyä pikkaisen kirpeämpiä ja pikkaisen edullisempia roséita lähitulevaisuudessa!

    • Jahhah WordPress oli sitten iskenyt kommenttisi roskapostijonoon, ei se tekniikka näköjään aina pelaa. Itse en uskalla oikein edes roseita hankkia ilman todella vahvoja suosituksia, tartun ennemmin jopa kirsikalla maustettuun olueen (etenkin jos eteen sattuu Samuel Smith). Portugalista ei tosiaan odottaisi tulevan juuri mitään hyvää, mitä voisi kuvailla sanoilla kirpeän hapokas! Noita Alkon provencelaisia taas on tosiaan tullut harkittua, mutta viinikaapin tyhjennysurakan ollessa käynnissä aina elokuun loppupuolelle asti saattaa olla, että selviän loppukesän ostamalla Alkosta pelkästään saunaoluita 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s