2010 Egon Müller Riesling Scharzhof

2010 Egon Müller Riesling QbA Scharzhof

Saksan parhaan tuottajan tittelin haltijasta voidaan kiistellä, mutta maan kalleimpien viinien tuottajasta ei ole epäilystä. Lähes kaikkien Moselin laatutuottajien osalta voidaan eri Prädikat-luokkien viineille määritellä jonkinlaiset keskimääräiset hintahaarukat, mutta Egon Müller ei samoihin lokeroihin mahdu. Wine-searcher näyttää Müllerin Scharzhofberger-tarhan Kabinettille, Spätleselle ja Ausleselle maailmanlaajuisiksi hintakeskiarvoiksi vaatimattomat 41, 81 ja 236 euroa, jotka nähdessään voisi tietämättömämpi luulla saksalaisen Rieslingin omaavan yhä saman statuksen viinimaailmassa kuin palttiarallaa sata vuotta sitten.

Totuus kuitenkin on, että Müller on Saksan viiniskenessä (tietääkseni/toivottavasti) ainoa tuottaja, jonka tuotannosta ainoastaan se kaikista halvin viini on omalle kukkarolleni sopiva arkikäyttöä ajatellen. Hyvä kuitenkin, että talolta irtoaa edes yksi viini tavalliselle tallaajalle.

Lasissa tämä risukka näyttää samalta kuin mikä tahansa nuori tapaus, eli kalpeassa ja hiukan vihertävässä nesteessä lilluu jonkin verran pieniä kuplia. Viini tekee kuitenkin jo vaikutuksen puhdaspiirteisen elegantilla tuoksullaan, josta löytyy freesiä vihreää omenaa, päärynää, kiiwiä sekä murskattua kiveä, muttei lainkaan joissain yhteyksissä mainittua rikkiä.

Paletilla keskitäyteläinen viini on vain aavistuksen makeahko ja juuri passelissa määrin leikkaavan hapokas. Täydellisen kypsän omenan ja sitruksen maalaama hedelmä yhdistyy maussa hyvin alleviivattuun liuskekivimäiseen mineraalisuuteen, jonka johdosta jälkimaku on kirpeähkö ja hyvin kuiva, muttei lainkaan ärhäkkä. Mehukas hedelmä, raikas hapokkuus sekä kohtuullinen 10 % alkoholi tuottavat erittäin nautinnollisen  juomiskokemuksen ja siinä samassa todella kovan dokabiliteetin. En ole kartalla jäännössokerin määrän suhteen, mutta balanssi eri komponenttien välillä on huikea. Maut saattavat olla samat kuin Peter Lauerin Senior Rieslingissä, mutta tämä viini tekee kaiken paremmin.

Scharzhof Riesling futasi hyvin parsakeiton kanssa, mutta vielä mielummin sitä juo ilman purtavaa. Viis tuottajan maineesta tai laatuluokituksesta, tässä on yksinkertaisesti hintaluokkansa parhaimmistoon kuuluva viini: herkkä, energinen ja puhdaspiirteinen. Yhdessä Kellerin Von der Fels -risukan kanssa tämä kuuluu saksalaisten viinien siihen osastoon, jota pitäisi haalia laatikoittain mahdollisuuden ilmaantuessa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s