2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Le Clos Guillot

2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Le Clos Guillot

 

Tammikuussa maistettu Chinon teki suuren vaikutuksen, iskostaen Bernard Baudryn nimen mieleeni pysyvästi. Sittemmin olen haalinut talon viinejä lisää hankkien niistä toki samalla lisää tietoa. Talolla tuntuu olevan etenkin Yhdysvalloissa jonkinmoinen kulttistatus, lukuisien viininystävien mieltäessä talon Cabernet Franc-tuottajien ehdottomaan eliittiin. En voi olla tuntematta itseäni onnekkaaksi löytäessäni näin kiinnostavan tuottajan, jonka kalleinkin viini istuu helposti omaan budjettiini.

Keskiviikkona tarjoutui mahdollisuus parittaa punkkua karitsanpaistille. Kyseinen raaka-aine on sinänsä ihanteellinen, että sille voisi korkata kaappini syövereistä lähes minkä tahansa ”valmiin” punkeron. Mikään ei kuitenkaan houkutellut yhtä paljon kuin Baudryn Le Clos Guillot samalta vuosikerralta kuin aiemmin maistettu Les Grézeaux. Saman valmistajan eri palstojen viinien vertaileminen on aina mielenkiintoista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden oppia esimerkiksi maaperän vaikutuksesta.

Merkittävimmät lähtökohtaiset erot tarhojen välillä liittyvätkin juuri maaperään (LG soraa ja pikkukiveä, LCG kalkkikiveä ja savea) sekä köynnösten ikään (LG jopa 50-60 vuotta, LCG 13-20). Lisäksi LG on käynyt sementtiastiassa, LCG vanhassa tammessa.

 

Untitled

 

Soin viinille kohtuulliset kolme tuntia ja risat dekanterissa. Järisyttävää muutosta tänä aikana ei tapahtunut, liian tiukkoja tanniineja tai sulkeutuneisuutta ei ollut havaittavissa.

LCG:llä on hyvin eläväinen, ei kovinkaan paksu tumma väri. Suolaisen kuiva tuoksu on erittäin klassinen, ja erittäin hyvä: punaista kirsikkaa, punaista paprikaa, multaa ja yrttejä. Erityisesti lajikkeelle tyypillinen paprikaisuus on mahtavan selkeästi esillä, olematta kuitenkaan liian leimallinen. Kaikkea tuntuu olevan tuoksussa hyvässä suhteessa, se ei missään nimessä ole liian yrttinen tai liian vihreä.

Paletilla LCG on yllättävänkin runsas ja mehevä, ollen kuitenkin myös täysin kuiva. Happoja löytyy reilusti, kuin myös kypsiä, napakoita tanniineja. Hedelmä on kypsempää kuin LG:ssä, mikä on hyvin suhteellista, sillä yleisfiilis on yhtä kaikki hyvän Chiantin tapaan suolainen. Makuprofiili on hyvin tuoksunmukainen, sisältäen kuitenkin myös tuntuvaa, raikasta mineraalisuutta. Les Grézeaux’n tapaan viinillä on täydellinen tasapaino ja se on hyvin freesi (alkoholia miellyttävät 13 %). Kaikki ainekset ovat läsnä hyvää pullokehitystä ajatellen, mutta kypsyttely ei missään nimessä ole pakollista. Yhtäläisyydet muihin suosikkeihini Sangioveseen, Rhônen Syrah’han ja Bourgognen viineihin ovat helposti havaittavissa, mutta toki tällä viinillä on selkeästi oma luonteensa. Viinissä on syvyyttä ja hiljaista voimaa, joita kumpaakaan ei ole luotu tynnyrin avulla.

Cellartrackerissa eräs käyttäjä on tätä viiniä kommentoidessaan heittänyt ilmoille kysymyksen ”miksi ostaa Bordeaux’ta?”. Kysymys on mielestäni sinänsä paikallaan, että Les Grézeaux’n lailla Le Clos Guillot tarjoaa hyvin pienellä rahalla samanhenkisen elämyksen, mitä hyvältä pordoolta voisi toivoa. Toki ison B:n kohdalla kyse on monesti prestiisistä, track recordista ja hypestä, joiden kanssa Loiren maalaisviini ei voi kilpailla. Pienellä lompakolla harrastavalle valinta on kuitenkin helppo ja itse aion jatkossakin kulautella Baudryn viinejä. Mitä tulee karismaan (ah) ja intensiteettiin, ei LCG ihan LG:n tasolle yllä – vaikkakin sivuhuomiona maksaa muutaman euron enemmän – mutta erittäin hyvä ostos ja viini se silti on. Tuottaja käsittääkseni uskoo vahvasti tarhan potentiaaliin köynnösten saadessa lisää ikää, joten jään innolla seuraamaan kehitystä.

Advertisements

One thought on “2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Le Clos Guillot

  1. Päivitysilmoitus: 2010 Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s