Pääsiäinen

IMG_3224

 

Tämän vuoden pääsiäinen ei tule jäämään muistoihin ainakaan mielettömien viinielämysten ansiosta, vaikka edellisen postauksen samppanja ihan asiallinen tapaus olikin. Sunnuntaina tuli korkattua oman mukavuusalueen ulkopuolelta pari punkeroa, jotka tosin olivat vielä keskenään kovin erilaisia. Toscanalainen Il Pietrello – kokonaiset kaksi pulloa sitä – oli ihan varta vasten hankittu karitsan paahtopaistin kyytipojaksi. En ole aiemmin diggaillut juuri Maremman viinejä, mutta avokki kaipasi jotain keskivertoa mehevämpää ja ajattelin tämän olevan parempi kompromissi kuin vaikkapa random espanjalainen (saati jokin uuden maailman tuote!). Myöhäisemmän illan spontaani korkkaus taasen oli jotain aivan muuta.

 

2007 Ampeleia Il Pietrello Maremma Toscana IGT

 

Kokemukseni mukaan Maremman viinit ovat useimmiten hyvin moderneja tyyliltään, eikä Il Pietrello muodosta asiaan poikkeusta. Suoraan korkkaamisen jäljiltä se on särmättömän pehmeä, makeahko ja hiukan lämmin, kertomatta sanaakaan kasvupaikastaan. Onneksi sentään näin vaivaa kaataa viinit karahviin jopa kolme tuntia ennen safkaamista. Vaiva ei ollut turha, sillä makeus katosi suurelta osin, ja jäljellä oli kuivahko ja melko hapokas sekä pienessä määrin jopa maanläheinen ja mineraalinen viini. Eli sen lisäksi että juoma komppasi hyvin paahtopaistia, oli siitä kuoriutunut ihan tarjoilukelpoinen toscanalainen. Ylimääräistä läskiä viinillä oli tosin jonkin verran vielä, mutta kaippa se oli sitä avokin kaipaavaa mehevyyttä.

Kaksi pulloa tyhjeni ruokaillessa neljän juojan kesken vaivatta, minkä voi lukea selkeäksi meriitiksi viinille. Viini oli kuitenkin itselleni positiivinen kokemus lähinnä hyvin matalien odotuksien ansiosta, sillä niin tyylillisesti kuin laadullisestikin Il Pietrello jää vielä dekantoinnin jälkeenkin kauas jostain oikeasti päräyttävistä perus-toscanalaisista. Plussaa kuitenkin vielä siitä, että molemmissa pulloissa oli hyvä määrä sakkaa pohjalla, eli liian kliiniseen tuotteeseen ei tekijä ole selkeästikään pyrkinyt…

 

2006 Tikal Alma Negra

 

…toisin kuin tämän hirvityksen kohdalla. Olen kerännyt rohkeutta tämän pullon korkkaamiseen vuodesta 2009 asti. Kaikkia kirjoja ei tule arvioida kannen perusteella, mutta Alma Negran kohdalla sen voi huoletta tehdä. Kuvasta ei ehkä käy ilmi, mutta pullo on massiivinen. Pienen hiilijalanjäljen ollessa muodissa kulkee Alma Negra omaa tietään; näin paksu lasi kestäisi varmaankin pudotuksen parvekkeelta asfalttiin. En epäile hetkeäkään, etteikö jostain löytyisi kevyempi magnum-kokoinen pullo. Lisätärppinä etiketissä ei ole niin minkäänmoista mainintaa sisällöstä, kunhan lätistään naamioista ja niiden käytöstä juhlissa ja rituaaleissa. Ilmeisesti vitsinä on ollut jättää itse viini maskin taa hämärän peittoon.

Luonnollisesti Alma Negralla on lasissa täysin läpinäkymätön, lähes musta väri. Tuoksu on lähes yhtä massiivinen kuin pullo, sisältäen hyvin kypsää, makeaa karhunvatukkaa, yhtä makeaa tummaa kirsikkaa ja minttua, mutta myös yllättävän miellyttävää suolaista savua. Toisin kuin voisi luulla, tuoksu ei ole mielestäni täysin vastenmielinen, kiitos tämän viimeisen komponentin.

Olisin kuitenkin selvinnyt vähemmällä, mikäli tuoksu olisi ollut niin hirveä, etten olisi tohtinut maistaa viiniä. Se nimittäin maistuu todella vastenmieliseltä: täysin ylikypsää, anonyymiä mustaa hedelmää, häiritsevän voimakasta, epäpuhdasta lakritsaa sekä imelää makeutta, joka vain voimistuu loppua kohden. Ja alkoholin poltetta, tietysti. En voi välttää kasvoilleni nousevaa irvistystä. Tarjolla on lähes kaikkea, mistä en viineissä pidä ja en ole edes varma voiko lopputulosta nimittää viiniksi. Minkäänlaista raikkautta, tasapainoa tai puhtaita aromeja ei tästä ällöttävästä puurosta voi löytää ja jo pienen lasillisen juomisesta pitäisi myöntää diplomi. Itse asiassa tästä ”viinistä” tulee vahvasti mieleen Pelkokerroin-ohjelman syömis- ja juomistehtävät. Uusi benchmark on luotu spoofuloiduille viineille.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s