2011 Wittmann Westhofener Riesling Trocken

2011 Wittmann Westhofener Riesling Trocken

 

Tajusin edellisen postauksen yhteydessä, että seuraava olisi blogin 200. merkintä. Ajattelin tovin tämän huomattavan merkkipaalun edellyttävän juhlistamista jonkin hienon ja vaikuttavan viinin muodossa. Sitten kuitenkin totesin postauksien lukumäärän olevan niin yhdentekevä statistiikka, että luovuin koko ajatuksesta  ja päädyin jatkamaan ihan perus risukkalinjalla.

Rheinhessen on siinä määrin kiinnostava alue, että siellä tuotetaan aivan järkyttävät määrät laadullisesti vähintään yhtä järkyttävää bulkkia. Toisaalta kuten kaikilla Saksan alueilla on myös Rheinhessenillä omat tähtensä. Kelleriin tuli otettua ensikosketus viime vuonna, Wittmann oli seuraavana jonossa. Seit 1663 sanoo etiketti, eli taloa ei perustettu eilen.

Mikäli mahdollista, lasissa voisi päätellä olevan rieslingin sijaan chardonnayta. Eli vähän viskositeettia, mutta selkeästi keskivertoa tummempi keltainen väri. Keltaisen omenan, greipin, mausteiden, suolaisen mineraalisuuden sekä hennon hiivaisuuden värittämä tuoksu on huomattavan kirpeä ja nenäkarvoja kutittava. Jotain teemäistä vivahdettakin on tarjolla.

Suutuntuma on kohtuullisen runsas ja rehevä, joskin voimakas happorakenne takaa ryhdin ja johdattaa suolaiseen ja kuivaan, suuta supistelevaan jälkimakuun. Makuprofiili on hyvin primäärinen – yllättäen – ja samaan hengenvetoon aika simppeli, tarjoillen tuoksua mukaillen keltaista omenaa, hapahkoa sitrushedelmää sekä voimistuvassa määrin kalkkista kivisyyttä. Sakkakypsytyksen vaikutus tuntuu sekä maussa että rakenteessa, vaikka en asiaan varmistusta onnistunut löytämään. Maut ovat melkoisen puhtaat ja viinillä on aika hyvä fokus, mutta runsas konsentraatio yhdistettynä runsaaseen (13 %) alkoholiin miinustaa pisteitä siitä kuuluisasta raikkaudesta, mikä mielestäni kuuluu Rieslingin tärkeimpiin ominaisuuksiin. Etenkin viinin lämpötilan noustessa jääkaappiasteista alkaa alkoholi tuntua jälkimaussa, mikä on pahemman luokan turn-off.

Yhden viinin perusteella ei kannata muodostaa mielipidettä tuottajasta, mutta jotenkin tässä viinissä tuntuu tökkivän nimenomaan viinintekijän vaikutus. Olisi kiva tietää Kellerin ja Wittmannin ideologisista eroista, sillä saman vuosikerran Von der Fels aiemmalta iski omalla kohdalla todella paljon kovempaa kuin tämä. Kyllähän tätä vaivatta juo, mutta ei varsinaisesti halvan hinnan huomioon ottaen en välttämättä osta toiste.

Advertisements

2 thoughts on “2011 Wittmann Westhofener Riesling Trocken

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s