2009 Schäfer-Fröhlich Monzinger Halenberg Riesling Spätlese

2009 Schäfer-Fröhlich Monzinger Halenberg Riesling Spätlese

 

En muista kumpi idea syntyi ensin, tämän viinin korkkaaminen vai ajatus thaikkuruuan kokkaamisesta. Lopputulos kuitenkin ratkaisee ja se oli fantastinen. Keittokirjat konseptina tuntuvat menettävät relevanttiuttaan netin pursutessa erinäisiä kokkausblogeja ja niiden myötä reseptejä, mutta tämänkertaisen ohjeen päädyin poimimaan monen monta vuotta kirjahyllyssä pölyttyneestä Gordon Ramsayn ’Maailma keittiössä’-kirjasta. Tämä kanaa ja cashew-pähkinöitä sisältävä aavistuksen makea, aavistuksen mausteinen ja aavistuksen suolainen annos vaikutti paperilla täydellisestä kumppanilta hedelmäiselle risukalle, ja sitä se todellakin oli myös käytännössä. Taas kerran yksi muistutus siitä, että täydellinen makunautinto ei välttämättä vaadi suurta efforttia saati isoa rahallista satsausta.

Ja se viini? Aivan järkyttävän tykkiä kamaa.

Lasissa erittäin hailakan välinen neste saa hyvän kontrastin tuoksusta, jossa sitten ei ole mitään ujoa tai varovaista. Vaalean omenan, passionhedelmän, greipin, karambolan, vaalean kukkaisuuden sekä sähäkän mineraalisuuden aromit muodostavat räjähtävän ilmaisuvoimaisen, kirpeän hedelmäisen tuoksun joka todennäköisesti tuntuu rappukäytävässä asti. Sulje silmäsi ja olet hetkessä sukeltanut Riesling-planeetan viisaan velhon hedelmäsalaattialtaaseen, kauas arjen ahdistuksesta ja duunarielämän oravanpyörästä.

Sama tykitys jatkuu paletilla, joka on puhdasta hedonismia: äärimmäisen kypsä, rehevä trooppinen hedelmä ja runsas konsentraatio hellivät makuaistia jälkiruokaviinimäisen överillä tavalla, mutta pian viini lunastaa predikaattinsa tuomat odotukset. Todella vakuuttavan voimakas happorakenne antaa viinille vahvan nosteen ja upseerimaisen ryhdin, vieden ennen pitkää kaiken makean tunteen ja puhdistaen lopulta suun seuraavaa siemausta varten. Makuprofiili pursuaa kypsän omenan, kirpeän greipin, kiiwin sekä märkien kivien vivahteita, mutta jälkimaku on mineraalivesimäisen/mesnilmäisen raikas, snadisti suolaisella tavalla. Tasapaino ja makujen harmonia on mieletön.

2009 on tuottanut läskejä rieslingejä, jotka jättävät rakenteen ja energisyyden osalta toivomisen varaa, mutta tämä viini ei kuulu niihin. Vaikka kyseessä olisi viileän vuoden viini, on Monzinger Halenbergin hapokkuus ja linjakkuus kadehdittavaa tasoa. 10-15 vuoden kypsytys tuottaisi varmasti upean kypsän risukan, mutta vain masokisti/jättimäisen viinikellarin omistava pystyisi pitämään näppinsä erossa tästä viinistä. Tässä on syy sille, miksi viinipulloja valmistetaan 750 millilitraa isommissa formaateissa. Yksikään viini ei ole kadonnut niin nopeasti kuin tämä katosi ja mikä parasta, kiitos 7,5 % alkoholin ei seuraavana päivänä tarvinnut harmitella tekemisiään. Täydellinen nuori spätlese? Jaa’a, mutta eipä tule nyt heti mieleen parempaakaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s