2010 Dönnhoff Tonschiefer Riesling trocken

2010 Dönnhoff Tonschiefer Riesling QbA trocken

 

Rapsakkaa risukkaa keskiviikkoiltana? Don’t mind if I do!

Saksalaisilla viinitaloilla on nykyään hyvin erilaisia nimeämiskäytäntöjä viineille. Jos laajempia trendejä hakee, niin ”predikaatti+trocken”-tyyliset merkinnät tuntuvat olevan jäämässä monen kohdalla historiaan. Tämä on varmaankin hyvä asia, sillä ennen kaikkeahan rypäleiden kypsyysasteella on väliä ns. hedelmäisissä ja makeissa viinityyleissä. Myöskään tarhan nimeä ei välttämättä etiketissä näe.

Yllätyksekseni tämä nimeä ”savinen liuskekivi” kantava kuiva riesling tulee Oberhäuser Leistenberg-tarhalta, eli kyseessä on juurikin sama palsta, jonka saman vuosikerran Kabinettin noteerasin blogissa jokin aika sitten. Tuo hedelmäinen versio toimi varsin hyvin, mutta ei tämä kuivaksi käytettykään huono ole.

Kalpeassa nesteessä on havaittavissa aluksi pientä poreilun tynkää.

Tuoksu hurmaa kirpeän freesillä limetillä, ”verisellä” kalkkisuudella ja persikan kivellä. Mukana on myös hieman kukkaisia sekä yrttisiä vivahteita. Jokainen tuoksahdus vaikuttaa vähän erilaiselta, luonnetta on reilusti tarjolla.

Paletilla viini on suhteellisen kypsä ja konsentroitunut, mutta hyvän ryhdin ja raikkauden viinille antaa erittäin vakuuttava, suun puhdistava hapokkuus, joka nostaa veden kielelle ja pistää lipomaan huulia. Makuprofiili on hyvinkin pitkälti samaa maata tuoksun kanssa, yhdistäen puhdasta, kirpeää sitrushedelmää hyvin intensiiviseen, luonteikkaaseen kalkkisuuteen.

Moni kuiva moselilainen on tuottanut näillä palikoilla epätyydyttävän lopputuloksen, mutta Tonschiefer onnistuu tavoittamaan tasapainon ja harmonian, ollen loppupeleissä varsin miellyttävä. Kirpeydestään huolimatta se ei ole ankara tai yksioikoisen hapan, ja kenties osittaisen tynnyrikypsytyksen ansiosta ei myöskään steriilin makuinen. Pitänee hankkia jossain vaiheessa myös 2011-vuosikerta testiin, sillä uskoisin tämän viinin hiukan vähemmän konsentroituneen version olevan vielä enemmän mieleeni.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s