2009 Domaine Pavelot (Jean-Marc et Hugues) Savigny-lès-Beaune 1er Cru Aux Guettes

2009 Domaine Pavelot (Jean-Marc et Hugues) Savigny-lès-Beaune 1er Cru Aux Guettes

 

Burgundin opiskelu jatkukoon, tällä kertaa mahdollisimman oikeaoppisella tavalla. Savigny-lès-Beaune on nettiläppien mukaan hyvän hintalaatusuhteen viinien lähde ja Pavelot’n isä ja poika-kombinaatio yksi parhaista tuottajista. CellarTrackerin ah niin luotettava ”drinking window”-ominaisuus antaa viinille haarukaksi 2016-2040, eli muutama vuosi ollaan etuajassa. Tätä kompatakseni iskin viinin dekanteriin kohtuulliset kolme ja puoli tuntia ennen ruokailua, millä näin jälkikäteen todettuna ei ollut kovinkaan suurta vaikutusta. 2009-vuosikerran burgundien sanotaan olevan hedelmältään todella kypsää ja rehevää osastoa, kenties jopa rakenteen ja täten ikäännyttämispotentiaalin kustannuksella, mutta tämän viinin perusteella liiallisia yleistyksiä lienee parempi välttää.

Ei sillä että viinin väri kertoisi välttämättä mausta mitään (ask Nebbiolo), mutta Aux Guettes omaa kontekstissaan huomattavan tumman, syvän värin.

Sen tuoksu on suuruudessaan ja huumaavuudessaan upea, tarjoten tyylikästä, puhdasta tummaa kirsikkaa sekä savun, sienien ja graniitin vivahteita. On saavutus jo sinänsä, että pienestä lätäköstä massiivisen lasin (Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru) pohjalla voikin syöksyä näin käsittämättömän runsas ja syvä tuoksu.

Suutuntuma on aluksi hyvin samettinen, mutta keskivaiheilla kypsät, napakat tanniinit ottavat paletista todella tiukan gripin, johtaen hyvin kuivaan, melko lyhyeen jälkimakuun. Makuprofiilia hallitsevat vahvasti täydellisen kypsä, kuitenkin kuiva punainen hedelmä sekä rodukas mineraalisuus, mutta alleviivaavinta maussa on ehdottomasti viinin vaikuttava rakenne ja hallittu voimakkuus. Jos kypsä hedelmäisyys vinkkaa lämpimän kasvukauden suuntaan, ei sitä ole saavutettu raikkauden tai juotavuuden kustannuksella. Voimasta huolimatta Aux Guettes ei ole lainkaan robusti – en edes löydä mitään viitteitä tammenkäytöstä – vaan varsin hienostunut jopa. Kyseessä on kuitenkin pahuksen kireä ja anteeksi pyytelemätön, mutta silti hyvin mielenkiintoinen ja anti-Parkermaisella tavalla herkullinen pinot. Tämä siis 7 tuntia korkkaamisesta.

Noin viidennes viinistä jäi seuraavalle päivälle pulloon. Heikompi viini voi näissä olosuhteissa lyyhistyä vuorokauden aikana pahemman kerran, mutta Aux Guettes’n kohdalla muutos oli melko hillitty, positiivinen kuitenkin. Jo aiemmin upea tuoksu oli saanut lisää maanläheisten aromien tuomaa särmää. Paletilla viini on yhä tiukka, mutta tanniinit ovat kuitenkin hellittäneet hiukan ja hedelmä on aiempaakin vivahteikasta ja kirkasta. Jälkimaussa on havaittavissa selkeää kasvua ja täyttymistä ja viini tarjoaa nyt huomattavasti kokonaisvaltaisemman elämyksen. En malta päästää otetta lasista! Vielä selkeämmin kuin päivää aikaisemmin on lasissa upea maskuliinisemman osaston burgundi, joka tarjoaa kypsyttelyä harrastavalle hyvän hintalaatusuhteen. Viinin parhaat vuodet ovat kuitenkin hyvin kaukana tulevaisuudessa: itse en välttämättä korkkaisi uutta pulloa ainakaan ennen vuotta 2020.

Lopuksi ruokapornoa. Huomaa pieni ja söpö bouquet garni.

 

IMG_3122

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s