2010 Domaine Hippolyte Reverdy Sancerre

2010 Domaine Hippolyte Reverdy Sancerre

 

Sanovat jenkeissä, että viinipullon takaetiketistä löytyvä teksti ”Imported by Kermit Lynch” on kiistaton tae sisällön laadusta. Yhdysvaltojen ulkopuolella ei toki näitä tarroja näe, mutta uutta etsivälle eurooppalaiselle viininharrastajalle ei missään nimessä ole huono idea ottaa ideoita Lynchin portfoliosta. Vain 8500 laatikollista viiniä vuodessa tuottava Domaine Hippolyte Reverdy kuuluu tuottajiin, joita ei välttämättä tunnettaisi Loiren ulkopuolella ilman Lynchiä.

Tämä Sancerre omaa hyvin mielenkiintoisen, varsin hurmaavan tuoksun, joka koostuu kovin hienovaraisista ja tyylikkäistä karviaisen, hiivasakan, aniksen ja greipin aromeista. Lisäksi taustalta löytyy vieläkin hillitympiä kivisiä ja savuisia vivahteita. Tuoksussa ei ole mitään dominoivaa, keinotekoista tai kosiskelevaa, mutta silti (tai juuri siitä syystä) se onnistuu olemaan erittäin houkutteleva ja mieleenpainuva.

Suutuntumaltaan viinillä on hyvä kypsä konsentraatio sekä raikas, ryhdikäs happorakenne. Moniulotteinen ja -kerroksinen makuprofiili on hyvin tuoksunmukainen: erittäin hienostunut, erittäin hienovarainen. Herkulliset kirpeähköt sitruksen vivahteet tuovat haastetta, mutta eivät missään nimessä dominoi. Kalkkinen maaperä on läsnä, mutten silti kutsuisi viiniä erityisen mineraaliseksi. Jälkimaku on aperitiivimaisesti hyvin kuiva, mutta silti riittävän lempeä ja kevyt. Tältä sauvignon blancin tulisi maistua: rypälelajikkeen perusluonne on vahvasti läsnä, mutta viinissä ei ole mitään, mikä vihjaisi lajikkeelle ikävä kyllä niin tyypillisten viljeltyjen hiivakantojen suuntaan. Makujen puhtaus ja vivahteikkuus sekä yleinen virheetön tasapaino ovat ainoat ilmiselvät piirteet tällä Sancerrella.

Laittamatta itseäni minkäänlaiselle jalustalle on harmi ajatella, että monelta uuden maailman SB:eiden fanilta jäisi mahdollisesti tämän viinin hienous huomaamatta. Kissanpissa ja ylikypsä hedelmä ovat jossain hyvin kaukana poissa. Juuri tämänkaltaisen SB:n makumaailma nivoutuu täydellisesti yksiin monen kotimaisen vaalean kalan kanssa, tuottaen lopputuloksen, joka on enemmän kuin osiensa summa. Puhumattakaan sitten simpukoista, ostereista tai sushista, jotka myöskin saavat tästä sauvignon blancista hienon kyytipojan. Lajiketta normaalisti karttavat varmaankin arvostaisivat viinin epätyypillistä tyypillisyyttä ja terroirin ilmaisukykyä.

On ikävä tiedostaa, että Michel Reverdy on sukunsa viimeinen. Näin tyylipuhtaita ja korkealuokkaisia Sancerreja tulee sen verran harvoin vastaan, että on todellinen vääryys, jos tilan toiminta lopahtaa omistajansa eläköidyttyä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s