2010 Bott-Geyl Gewurztraminer Les Éléments

2010 Bott-Geyl Gewurztraminer Les Éléments

 

Ylimääräisille käsille ei ole tarvetta, jos haluan laskea ostamieni Gewurztraminer-viinien määrän. Onneksi sellaisia kuitenkin oli kaapissa, kun avokki yllätti eilen melkoisen voimakkaasti maustetulla kanapastalla eilen. Puolimakea riesling olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta järkeily oli seuraavanlainen: jos tämän ruuan kanssa ei korkkaa gewurztramineria, niin koska sitten?

Pullo siis kylmään ja odottamaan ruuan valmistumista. Alkoholia löytyy 13,5 % (jaiks!), makeutta 5/9 tuottajan skaalalla.

The elementeillä on tumma väri, mutta yllättäen ei aivan yhtä tumma kuin muilla Bott Geylin viineillä.

Yllättävän kuiva tuoksu iskee tiskiin hunajaa, persikan kiveä, santelipuuta ja valkoisia kukkia. Kovin lutkamainen saati syvällinen tuoksu ei ole kyseessä, mutta joka tapauksessa varsin miellyttävä. Siinä on jonkinmoinen ”viileä” yleisfiilis, mikä vetoaa itseeni.

Paletilla viini on kypsän mehukas, mutta ei kovinkaan konsentroitunut. Suutuntuma on erittäin helposti lähestyttävä ja lempeä, mutta silti yllättävän energinen. Puolimakea maku sisältää hillittyä, puhdasta mirabellea, hunajaa, teetä ja mausteita. Mausteisuus on hyvin heikkoa alussa, mutta voimistuu loppua kohden, ei kuitenkaan koskaan dominoivaksi asti. Teoreettisesta makeudesta huolimatta jälkimaku on hyvinkin kuiva, mutta pitkäkestoinen ja miellyttävä.

Paradoksaalisesti matalasta hapokkuudesta tunnettu rypälelajike on tässä tapauksessa tuottanut viinin, jolla tuntuu olevan suuta puhdistava vaikutus. Hyvin viilennettynä tämä mainion tasapainon omaava vinkku on todella freesi ja katoaa kovaa vauhtia lasista. En todellakaan fanita Gewurztramineria yleisesti, mutta Bott Geyl on onnistunut välttämään lajikkeen yleisimmät kompastuskivet, eli liiallisen mausteuden (erityisesti kuivien versioiden ongelma) ja liian löysän suutuntuman (makeampien ongelma). Lopputuloksena on viini jota litkii enemmän kuin mielellään sellaisenaan, mutta josta saa myös hyvän kumppanin monille juustoille ja voimakkaasti maustetuille ruuille. Varmasti tuottajan parhaimpia hintalaatusuhteita.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s