2010 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett

2010 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett

 

Viinipullon avaaminen maanantaina ei ole pakollista joka viikko, mutta mikäli sille linjalle lähtee ei matala-alkoholinen riesling ole huonoin valinta. Dönnhoffin maineen huomioiden yllätyin, että hyvän vuosikerran Kabinett irtosi Saksassa niinkin halvalla kuin 11,80 eurolla. Jälkiviisaana olisi pitänyt ostaa useita pulloja, mutta eipä sitä koskaan tiedä kuinka mikäkin viini omaan makuun osuu. Tämä kyllä osui ja upposi.

Tuoksu ei ole kaikista avoiminta, anteliainta osastoa – se on aika hillitty jopa – mutta kyllä tätä mielellään nuuhkii. Makeahkoa vihreää omenaa, valkoisia kukkia, hiukan kiiwiä ja mineraalisuutta on tarjolla varsin puhtaassa muodossa.

Suutuntuma on alussa varsin lempeä, muuttuen keskivaiheilla vielä pyöreämmäksi ja rehevämmäksi. Tätä ei kuitenkaan kestä loputtomiin, sillä lopetus on varsin voimallisen hapokas ja jopa hyvässä määrin kirpeä. Makuprofiili mukailee paljolti tuoksun aromeita, mutta lievän persikkaisuuden ohella on luonteeltaan hyvin kivinen (rocks!), vielä enemmän loppua kohti mennessä. Matalasta alkoholista (8,5 %) huolimatta konsentraatiota on sen verran paljon, että vaikka kyseessä ei ole raskassotuinen viini, ei tämä myöskään ole sen sorttinen Kabinett, jonka huomaamattaan tinttaisi yhdeltä istumalta yksin.

Joka tapauksessa kyseessä on erittäin tasapainoinen ja herkullinen viini, jonka suutuntumassa on miellyttävää ilmavuutta. En varsinaisesti tahdo olla minkäänlaisella ristiretkellä 100 % teräskypsytystä ja kierrekorkkia vastaan, mutta miellän tämän ilmavuuden erityisesti ominaisuudeksi, joka liittyy taitavaan pelaamiseen sulfiitin kanssa (helpompaa ainakin saksalaisille aidon, hengittävän korkin kanssa) ja neutraalissa tammessa kypsyttämiseen, joista jälkimmäinen pitää ymmärtääkseni osittain paikkansa tämän viinin kohdalla. Summa summarum, raikas ja kohtuullisen hyvän dokabiliteetin omaava vinkku, joka todennäköisesti tulee olemaan vielä huomattavasti parempi kypsytyksen myötä, kun makeus on hiipunut ja vauvaläski rapissut pois.

Advertisements

One thought on “2010 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett

  1. Päivitysilmoitus: 2010 Dönnhoff Tonschiefer Riesling trocken | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s