2010 Domaine William Fèvre Chablis 1er Cru Montmains

2010 Domaine William Fèvre Chablis 1er Cru Montmains

 

Ei, en elä mitään Chablis-huumaa tällä hetkellä. Sattumoisin eilen tuli taas haettua sushia iltapalaksi ja olin jo iskenyt pullon blancdeblancsia kylmään, mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta: avokki ei halunnut samppanjaa, vedoten seuraavan päivän töihin ja pullon puolikkaasta (mahdollisesti) seuraavaan pöhnään. Oli nopean päätöksenteon aika ja Chablis tuntui lähimmältä vaihtoehdolta niin maantieteellisessä kuin tyylillisessäkin mielessä.

Tästä pullotteesta lienee mainitsemisen arvoista se, että se on käynyt malolaktisesti ja puolet viinistä on kypsynyt ranskalaisessa tammessa 10-13 kuukauden ajan. Kumpikaan näistä knopeista ei ajatuksena lämmitä mieltäni, mutta parempi tutkia ennen hutkimista.

Viinin tuoksu on varsin hillitty aromeiltaan ja melkolailla miellyttävä: tarjolla on omenaa, sitrushedelmää ja hiivaa, sekä hienovaraista, mutta kylläkin hyvin selkeää pähkinää. Mitään ongelmaa minulla ei tässä kohtaa tämän viimeiseksi mainitun aromin kanssa ole, mutta en sittenkään tiedä, onko se varsinaisesti toivottava komponentti Chablis’ssa.

Paletilla viini on keskitäyteläinen, melko pyöreä ja kohtuullisen ryhdikäs. Myös makuun on tammikypsytys jättänyt jälkensä: klassiset hedelmäiset, kiviset ja merelliset maut ovat kyllä läsnä, mutta uhkaavat keskivaiheilla jäädä pähkinän, puun ja mausteisuuden alle. Lopetus on kuitenkin melkoisen freesi ja tasapainoinen ja täten pelastaa kokonaisuuden. Missään nimessä kyseessä ei ole tamminen chardonnay siinä mielessä kuin eteläisemmän Bourgognen usein ovat, mutta Chablis’n ollessa kyseessä näinkin selkeä tammikypsytys tökkii itselleni. Suutuntumakin tuppaa olemaan vähän läski, mikä ei tietenkään sovi viinityylille, josta nimitystä ’ice queen’ on joskus käytetty.

Vali-vali sikseen, Fevren Montmains on ihan miellyttävän makuinen valkkari, joka ei vain onnistu painelemaan omia Chablis-nappuloitani. Itselleni sattuvat uppoamaan huomattavasti paremmin tämän kategorian viineissä kristallin kirkkaat aromit, teräksinen rakenne ja sähäkkä eloisuus, ja näitä ei tästä viinistä ikävä kyllä löydy. Saattaapi olla, että Montmains ja tammi eivät vain ole aivan kunkku yhdistelmä, sillä hamassa menneisyydessä muistan nauttineeni kovastikin saman tuottajan samalla tavalla valmistetusta Fourchaumesta. Myöskin Fevren vakio-Chablis rokkasi viimeksi joulupöydässä, joten varmasti tulen nauttimaan talon viinejä tämän jälkeenkin.

Advertisements

4 thoughts on “2010 Domaine William Fèvre Chablis 1er Cru Montmains

    • Niinpä, täysin absurdia toimintaa. Sitten tänään Hän tulee kotiin ja avaa pelin sanomalla ”sain lahjaksi pullon Moëtia, eiköhän korkata illalla kun siskosi puolisoineen piipahtaa käymään?” Mitä tähän voi enää sanoa, bitches be crazy.

  1. No kyllä se aika vaatimaton tuotos on. Helteellä mattolaiturilla edustaessa ei vissiin kauheasti tule kiinnitettyä makuun huomiota, mutta vaikea tuosta on mitään ylisanoja lausua. Jäin haikailemaan eilen viilennetyn Diebolt-Vallois’n perään 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s