2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Les Grézeaux

2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Les Grézeaux

 

Odotin vesi kielellä nauttivani lauantai-iltana kalaa ja Piuzen herkullista Chablis’ta, mutta avokin peijakas päättikin illaksi olevan luvassa lihapyöryköitä kreikkalaisittain. Maantieteellisesti ei päästy viinin valinnassa kovin lähelle, mutta nähdessäni pöydällä punaisen paprikan muistin välittömästi tämän hiljattain hankkimani Loiren Cabernet Francin ja valinta oli sillä selvä.

Les Grézeaux on yhden palstan viini, jonka rypäleet roikkuvat jopa 60-vuotiaissa köynnöksissä. Rypäleet kerätään käsin, viini käytetään sementissä ja kypsytetään vuoden ajan käytetyissä tammitynnyreissä. Sertifikaatteja ei löydy, mutta minkäänlaisia kasvimyrkkyjä, synteettisiä kemikaaleja jne ei tarhalla ruiskuteta. Hintaa tällä rakkaudella ja huolella tuotetulla tuotteella on Saksassa 13 euroa, mikä tuntuu jo maistamatta kovin alhaiselta.

 

IMG_3057

 

Pari tuntia dekanterissa maanneena viinistä nousee huumaava, äärimmäisen monimuotoinen tuoksu. Hallitsevimmat aromit ovat kirsikka, paprika ja lanta, mutta lisäksi tarjolla on multaa ja rautaa. Skeidan tuoksu on todella selkeä, mutta ei lainkaan vastenmielinen. Vegetaalista vibaa on myöskin tarjolla, mutta sekin istuu kaikinpuolin hienoon, vivahteikkaaseen kokonaisuuteen mainiosti.

Suutuntumaltaan vinkku on keskitäyteläinen, mehevä ja ryhdikäs. Makuprofiili on hyvin lajikeuskollinen ja tarjoaa niin ikään hienon tasapainon kypsän, kuivan punaisen hedelmän ja maanläheisten, jopa jossain määrin eläimellisten makujen välillä. Myös mineraalisuutta löytyy, mikä on toki aina mainitsemisen arvoista. Eloisan hapokkuuden ohella rakennetta tuo hienostuneet, napakat tanniinit, jotka tekevän vinkusta hyvän kumppanin liharuuille ja jättävät jälkeensä freesin, kuivan suutuntuman. 13 % alkoholi on hyvin piilossa ja puhtaanmakuinen viini katoaa lasista hurjaa vauhtia sen raikkauden takia.

Les Grézeaux tarjoaa kaikkea sitä, mitä taannoinen Château Lanessan ei tarjonnut. 13 eurolla on pulloon saatu pakattua hurjasti luonnetta, charmia ja tyyliä. Hyvin vähän Cabernet Francia juoneena tämä viini tarjoaa silmiä avaavan kokemuksen ja jättää janoamaan lisää.

Advertisements

2 thoughts on “2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Les Grézeaux

  1. Päivitysilmoitus: 2009 Domaine Bernard Baudry Chinon Le Clos Guillot | Elämän pienet ilot

  2. Päivitysilmoitus: 2010 Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s