Janisson Baradon & Fils Champagne Grande Réserve Brut

Janisson Baradon & Fils Champagne Grande Réserve Brut

 

Pukki toi tänä jouluna ihan hyviäkin lahjoja, mutta joulupäivästä asti riivannut suolistovirus ei ole yksi niistä. Lääkärin ohjeistaessa puhtaasti nestemäiseen ruokavalioon loppuvuoden osalta ja kuumeen vaivatessa jo neljättä päivää alkavat ilon aiheet olla vähissä. Urheilua on kiva väijyä sohvalta käsin töiden jälkeen tai vapaapäivänä, mutta koko päivän ohjelmaksi se taipuu huonosti. Vielä isompi ongelma on syömisen rajoittuneisuus. Ennen joulua väänsin vitsiä jokavuotisista ei-toivotuista konvehtirasioista; nyt mässäilisin Fazerin ankeilla konvehdeillakin erittäin mielelläni.

Toisin kuin voisi arvata, en ole ymmärtänyt käsitettä ’nestemäinen ruokavalio’ sisältämään samppanjaa, vaan tämä uusi tuttavuus tuli nautittua jo aattoa edeltävänä sunnuntaina. Tuottajan nettisivuja selatessani yllätyin – etenkin halvan hinnan huomioon ottaen – kun opin Grande Réserve-nimikkeen jopa viittaavan pullon 30 % tammikypsytettyyn reserviviiniosuuteen. Hiivasakkojen kanssa tämä 50-50 Chardonnay-Pinot Noir-blendi on kypsynyt viisi vuotta.

 

IMG_3048

 

Tämä samppanja ihastuttaa jo lasissa. Eläväisestä ja syvästä, varsin tummasta kullanvärisestä nesteestä löytyy runsain mitoin pikkuriikkisiä kuplia.

Tuoksu ei vaadi aikaa avautuakseen vaan hurmaa välittömästi. Herkullisen rehevästä nokasta irtoaa kypsää omenaa, pullataikinaa, leivontamausteita, heinää ja pienessä määrin tammen värjäämää kirsikkaa. Kehittynyt, vivahteikas tuoksu pysäyttää nuuhkimaan toviksi ennen maistamista.

Lempeä kuohu on terävä, tiivis ja hyvin pitkäkestoinen. Kuohun takaa paljastuu keskitäyteläinen hyvän painon ja ryhdin omaava viini. Vaikka kyseessä on 50-50-sekoitus, on Pinot Noir selkeästi dominoivampi kahdesta lajikkeesta. Tammikypsytys tuntuu hyvässä määrin, ja alleviivaa tummaa makuprofiilia, josta löytyy kirsikkaa, kypsää omenaa, mineraaleja ja hyvin herkullista paahtoleipää. Rehevänhedelmäisellä viinillä on kaikki osaset hyvässä tasapainossa ja mainio fokus. Jälkimaku ehkä loppuu hiukan lyhyeen, mutta maksetulla 24 euron hinnalla on kyseessä miellyttävän runsas, passelisti kypsynyt samppis, jolla on hyvä dokabiliteetti. Sokerin määrää en tiedä, enkä joutunut sitä edes miettimään, mikä on myös äärimmäisen hyvä merkki.

 

IMG_3049

 

JB:n kanssa tuli nautittua ruokailun jälkeen cittarista hankittua ”Champagne Brie”-juustoa. Maistuu siltä miltä brie nyt yleensä maistuu, mutta visuaalina on keskellä juustoa muuta osaa vaaleampi kerros. Mene ja tiedä, mistä sitten oikein kyse. Voi p*rkele, kaipaan jo kunnon ruokaa (ja juomaa).

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s