2009 Château Lanessan

2009 Château Lanessan

 

Sanovat, että 2009 on hyvä vuosikerta Bordeaux’n viineille, jos nyt jossain määrin epätasainen. Tämä passaa hyvin itselleni, koska 2009 oli omalla kohdalla mahtavan tapahtumarikas vuosi, jota sopii myöhemmällä iällä muistella saman vuoden viinin äärellä. Parit ylihintaiset cru classét tältä vuodelta tulikin peiteltyä viinikaappiin levolle, mutta lauantaina teki mieli korkata k-kaupan houkuttelevien marmorifileepihvien seuraksi bordeaux’ta ja kyytipojaksi päätyi kyseisen vuoden huokeahko cru bourgeois. Soin viinille ilmaamisaikaa kohtuulliset kolme tuntia, mikä ei tuntunut riittämättömältä.

Viinillä on uljas ja syvä tummanpunainen väri. Snadisti pääsee valoa läpi, mutta kyllä tämä edustaa oman punkkukulutuksen tiheintä osastoa.

Tuoksu on muhevan maanläheinen: mustaherukkaa, tummaa kirsikkaa, hiukan savua ja rautaa. Ennen pitkää tuoksuun ilmestyy myös hiukan tyypillistä seetripuuta, joka tekee jo valmiiksi miellyttävästä aromimaailmasta yhä vivahteikkaamman. Terroir tuntuu ainakin osittain tuoksuvan, mikä on aina hyvä juttu.

Takapakkia kuitenkin otetaan reippaasti suutuntumassa, sillä ensimetreillä maku on makea, pehmeä ja vastenmielisen veltto. Kypsää, paksua hedelmää on aluksi paljon, keskivaiheilla vetää kunnolla ohueksi, ja sitten loppua kohden maku täyttyy, kuivuu ja happanee hiukan. Makuprofiili mukailee tuoksua: rehevän mustaherukan ja tumman kirsikan seasta löytyy myös suolaista vivahdetta.

Kuivasta jälkimausta huolimatta Lanessan kärsii pahasta tanniinipuutostilasta ja reippaasti punertava, hyvin mehukas pihvi ei mitenkään saa vertaistaan. Viini on helposti kurkusta alas soljuva ja teknisesti virheetön (ah), mutta ryhditön ja aivan tajuttoman tylsä. Kypsää hedelmää tukee kohtuulliset hapot, mutta minkäänlaista grippiä ei ole. Siinä missä hyvä viini tuntuu antavan voimaa ja pidentävän elämää, voi tätä juodessa tuntea elämän lyhenevän hetki hetkeltä. Huono viini, joka pettymyksenä on samaa tasoa kuin monet Maremman viinit kunnollisten toscanalaisten ystävälle. En pidä itsestäni lainkaan näin negatiivisena, joten tunnen pakottavaa tarvetta lopettaa postaus positiivisella tavalla, eli kuvalla joulupossusta.

 

Oink-oink

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s