2008 Bott-Geyl Pinot Gris Les Éléments

2008 Bott-Geyl Pinot Gris Les Éléments

 

Aikaisemmat pari Bott-Geylin tilalta raahaamaani viiniä eivät olleet kotioloissa menestyksiä, mutta en silti epäröinyt lauantaina antaa uutta mahdollisuutta, kun ruuaksi oli luvassa osuvasti hedelmäistä possumättöä. Tällä kertaa vastoinkäymisiltä vältyttiin, tosin seuraavana päivänä koin äärimmäistä luomisen tuskaa, mitä tulee blogin kirjoittamiseen siis.

Sunnuntai tuli avattua aamiaisen jälkeen ihanteelliseen tapaan edellisen yön UFC:ta katsoessa, avokin kadotessa jonkin sortin ristipistotapahtumaan Wanhaan Satamaan. Pari tuntia myöhemmin tuntui kaupassa käyminen ja ruuanlaitto vastenmieliseltä, joten sovimme treffit Lauttasaaren legendaariseen sunnuntairuokapaikkaan, Casa Mareen. Sen pitemmittä puheitta valitsin listalta BBQ-pekonihampurilaisen, joka oli täysin räävitön setti – unelmien darrahampurilainen. Jättimäinen pihvi, rasvaista pekonia, makeaa punasipulia ja aimo lämäri bbq-kastiketta tuoreen sämpylän välissä. Aivan liikaa, mutta aivan liian hyvää, jotta olisin voinut olla syömättä koko annosta.

Kotisohvalle selvittyämme loppupäivä oli hyvinkin pitkälti sekoitus päiväunia sekä telkkarin laadukasta sunnuntaiohjelmistoa, jossa voi tavata henkilöitä kuten…

 

 

…This guy! Tämän Giorgio A. Tsoukalos-nimisen herran tarinointi ja habitus on sitä luokkaa, että en voinut olla googlettamatta. Kiehtova hahmo, ei voi muuta sanoa. Kyseinen dokumentti oli kyllä aivan uskomatonta skeidaa.

 

DIAM-korkki, fantastista!

DIAM-korkki, fantastista!

 

Ja sitten itse viiniin. Eläväinen, erittäin syvänkeltainen väri ei enää yllätä tämän talon kohdalla.

Tuoksu on hyvin lajikeuskollinen: hunajaa, keltaista teetä ja mausteita, sekä mielenkiintoinen puinen muttei tamminen vivahde. Tuoksu on hyvin kypsän hedelmäinen, mutta siitä löytyvä pieni happamuus tuo mukavasti lisää sävyä.

Suutuntuma on odotetun öljyinen, mutta onneksi myös mukavan ryhdikäs. Mitään riesling-happoja ei toki sovi odottaa, mutta tässä tapauksessa öljyinen ei missään nimessä ole synonyymi lattealle. Mausta löytyy kypsää/snadisti kuivunutta aprikoosia, sitrushedelmää, hunajaa sekä mausteisuutta, joka korostuu loppua kohti mennessä. 13,5 % alkoholi on hyvin integroitunut ja kypsästä hedelmästä, öljyisyydestä sekä selkeästä jäännössokerista (3/10) huolimatta tämä Pinot Gris onnistuu olemaan melkoisen raikas ja eloisa. Lajikkeelle ominainen mausteisuus tökkii joskus liian kuivissa versioissa, mutta tämän viinin kohdalla mausteisuuden ja makeuden välillä vallitsee hieno harmonia. Varsin tasapainoinen esitys.

Tämänlaisen makeahkon Pinot Gris’n parittaminen ruokaan ei ole yhtä suoraviivaista kuin monen muun valkkarin kohdalla, mutta tällä kertaa tuli onnistuttua hyvin. Lautaselta löytyi erikoinen yhdistelmä appelsiinipossua ja hunajaista, jokseenkin pippurista uunijuuressettiä, eli melko pitkälti viinin oma makumaailma (miinus porsas). Jos näistä asetelmista ei synny hyvää ruoka-juomayhdistelmää, niin ei sitten varmaan mistään.

3 thoughts on “2008 Bott-Geyl Pinot Gris Les Éléments

  1. Keltainen tee, eh? Joutui iha googlettaa, et mistä on kyse, kun en ollu koskaan kuullukaan, saatika hajua sen tuoksusta. Peruskamaa teidän taloudessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s