2008 Agricola Punica Barrua Isola dei Nuraghi IGT

2008 Agricola Punica Barrua Isola dei Nuraghi IGT

 

85 % Carignan – 10 % Cabernet Sauvignon – 5 % Merlot -sekoitussuhteen sardinialainen viini, jonka yhtenä tekijänä on häärinyt itse Sassicaiasta tunnettu Giacomo Tachis? Kyllä, olen kiinnostunut.

Toisaaaaaaalta.

Raskas pullo, 15 % alkoholia sekä 18 kuukauden tammitynnyrikypsytys, joskin enimmäkseen käytetyissä (kuinka monesti? ei hajua) tynnyreissä. Pelottavaa. Nämä tiedostaen olin silti päättänyt aiemmin tänä vuonna ottaa riskin ja hankkia välillä jotain eksoottista kokeiluun. Cellartrackerista löytyy tämän viinin kohdalta reippaasti arvosteluja, arvosanojen keskiarvon ollessa 91.7 pistettä. Blockbuster-viiniä hakevalle asetelmat ovat otolliset, itse olen totuttuun tapaan erittäin skeptinen.

Kuitenkin ulkolämpömittarin näyttäessä eilen -12 astetta ja kahden marmorifileepihvin hivuttautuessa pöydällä kohti huoneenlämpöä jollekin tämänkaltaiselle tuntui olevan tilaus. Halusin antaa viinille kaikki mahdolliset loistaa, joten dekantoin sen jo iltapäivällä. Muistiinpanot otin vajaan viiden tunnin kohdalla.

Barrualla on erittäin voimakas, hiukan tiileen vivahtava tummanpunainen väri, josta näkyy onneksi hiukan läpi.

Kuiva tuoksu on tuntien aikana dekanterissa muuttunut hiukan portviinimäiseksi: jo snadisti rusinaista luumua, kirsikkaa, tuhkaa, kivisyyttä, paahteista tammea sekä yrttejä irtoaa tästä ujostelemattomasta nokasta.

Runsas suutuntuma on samettinen, vaikka maku on hyvin kuiva. Näin tuhdiksi ja korkean alkoholin omaavaksi viiniksi tämä on aika kepeä (noin niinkuin raskaan vastakohtana, eng. lifted). Silkkiset tanniinit tulevat paikalle sankoin joukoin, ottaen hellän, mutta tiukan otteen paletista. Makuprofiili on melkoisen tumma, jopa hiukan ilkeä: kypsää tummaa kirsikkaa, lakritsaa, mustaa pippuria ja lasissa alati voimistuvaa paahteista tammea.

 

”The best barrique-aged wine is the one that does not taste of barrique” -Giacomo Tachis

 

Arvatkaas mitä? Barrua on yksi tammisimmista punkuista, mitä olen aikoihin maistanut. Sen tammisuudessa ei ole mitään hienovaraista tai eleganttia. Vastuullinen tuottaja olisi edes laittanut etikettiin varoituksen mahdollisista tikuista. Lasi puoliksi täynnä-ajattelulla on pakko tuoda ilmi, että rakennetta riittää helposti laittamaan kampoihin herkulliselle medium- -pihville, viinin makumaailma on erehtymättömän italialainen ja korkeasta luvusta huolimatta alkoholia ei huomaa lainkaan, mutta kyllä tämä viini sortuu pahemman kerran liialliseen tynnyrikypsytykseensä. Ei se pahalta maistu, kyllä sitä vaivatta juo niin pihvin kuin pitkään kypsyneen Gruyèrenkin kanssa, mutta ei näin voimakkaan tammista viiniä sellaisenaan joisi lasillista enempää, jos nyt edes koko lasillisen saisi tuhottua.

Harmittaa vietävästi, että sen kerran, kun tielleni on osunut mielenkiintoinen Carignan-voittoinen viini, en voi juurikaan sanoa maistettuani tietäväni lajikkeen makumaailmasta hölkäsen pöläystä. Ikävä kyllä en omaa sellaista kokemusta, että voisin spekuloida tammen kenties hiipuvan monien vuosien kypsytyksellä ja päälajikkeen tulevan paremmin esiin. Kyseessä on nimittäin juuri sellainen viini, joka tuntuu omaavan kaikkea niin paljon, että elämänkaari lasketaan monissa kymmenissä vuosissa. Toisaalta jos tammi ei ikinä hellitä, missä on kypsytyksen pointti?

Advertisements

3 thoughts on “2008 Agricola Punica Barrua Isola dei Nuraghi IGT

  1. Viinintekijän kommentit pitää jättää kyllä ihan omaan arvoonsa – menee välillä niin päin seiniä. Mitä tohon kypsyttelyyn tulee niin mielenkiintoinen tapaus oli Villa Antinori 1973 Chianti Classico – siitä ei ollut tammi pahemmin hävinnyt vuosien varrella, koska en aikasemmin ton ikäisissä Sangiovese-pohjaisissa ole maistanu sellaista toffeeta mitä ko. pullossa oli. Auttaakohan sittenkään se kypsyttely siihen? Saas nähdä miten käy kun korkkaan parin vuoden päästä Einaudin Doglianin, missä tammi häiritsi hieman.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s