Tuttua ja turvallista

 

Suomen ihana syksy on edennyt siihen vaiheeseen, että aurinkoa ei juurikaan tarvi katsella. Kesäfiilikset pitää siis taikoa muilla tavoin, esimerkiksi korkkaamalla pullo Kabinett-rieslingiä. Toimii, etenkin vuorokausi korkkauksen jälkeen, jolloin kirjailin muistiinpanot.

Kaukana ollaan tosiaan syysmasennuksesta, kun nokkaan nousee sähäkkä, heleä sekoitus kypsää omppua, persikkaa, vaaleaa kukkaisuutta, hiivasakkaa sekä rodukkaan kivistä mineraalisuutta. Mieleen tulevat Terry Theisen yltiöromanttiset mielikuvamaalailut laulavine lintuineen, mutta ei niistä sen enempää.

Suutuntumaltaan viini on periaatteessa hyvin runsas ja rehevä. Tämä on kuitenkin jossain määrin illuusiota, sillä viinin voimakkaat hapot muodostavat teräksisen selkärangan ja loppupeleissä kyseessä on varsin linjakas paketti. Vaikka alussa tuntuu selkeä makeus, on jälkimaku kuiva ja herkullisen kirpeä. Tiukan rakenteen ansiosta viini nostaa veden kielelle ja kannustaa ottamaan uuden siemauksen pian. Makuprofiilin ja hedelmän selkeys on huippuluokkaa, tätä joisi vaikka janoonsa.

Yllätyin kovasti, että ensimmäisten lasillisten maistuttua jopa hiukan liian helpolta ja hedelmäiseltä, oli viini vuorokauden aikana kerännyt huomattavasti lisää ryhtiä. Hedelmäisyys oli hiipunut selkeästi ja kivisyys korostunut. Vieläkään en täysin ymmärrä, miksi Willi Schaefer asetetaan niin monen muun tuottajan yläpuolelle Moselin hierarkiassa (vai asetetaanko?), mutta en voi myöskään kieltää, etteikö tämä olisi todella mainio Kabinett. Selkeästi on enemmän mieleeni kuin saman vuosikerran ja predikaatin Graacher Himmelreich.

 

Tällä RdM:llä on lintuja etiketissä, arvostan! Viini korkattiin, lasilliset nautittiin aterialla, tuomittiin passeliksi toscanalaiseksi talon viiniksi ja unohdettiin pullo jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi.

Uccellieralla saattaa olla ohuin väri, mitä olen tässä viitekehyksessä tavannut. Tumma, mutta erittäin läpinäkyvä.

Suolaista osastoa oleva tuoksu sisältää kypsää kirsikkaa, multaa, nahkaa ja rautaa. Vaikka nyt ei ihan La Rioja Altan askeettisuuteen päästä, niin hillomaisuudesta ollaan kuitenkin todella kaukana, eri galaksissa jopa. Diggaan, joskaan en saa ahaa-elämyksiä.

Makupaletti pursuaa kirkasta ja mehevää – ja rutikuivaa – hapankirsikkaa. Tekstuuri on aluksi lähes samettinen, kunnes tavalliseen tapaan korkea hapokkuus kuivaa kaiken. Lievä lakritsisuus ja mineraalisuus tuovat vivahteita hedelmäisyyteen. Maku on hyvin lineaarinen ja tasapainoinen, ja sitä alleviivaa oikein mainio noste. Jälkimaku on kuitenkin melko lyhyt ja kyllähän viini kaiken kaikkiaan melko simppeliä kauraa on.

Lakonisesti joudun toteamaan, että viini tarjoaa kaikkea sitä, mitä ”arki-sangioveseltä” toivoo, eikä juuri mitään muuta. Tokihan se on mainitsemisen arvoista, että Rosso di Montalcino tuskin menee tästä kauheasti vähemmän ”spoofatummaksi”, eli makuprofiilin puhtaus ja viinin ruokaystävällisyys ovat omaa luokkaansa. Tämän hinnalla saa kuitenkin Toscanasta vaikka mitä parempaa ja mielenkiintoisempaa.

Advertisements

2 thoughts on “Tuttua ja turvallista

  1. ”Vieläkään en täysin ymmärrä, miksi Willi Schaefer asetetaan niin monen muun tuottajan yläpuolelle Moselin hierarkiassa (vai asetetaanko?), mutta en voi myöskään kieltää, etteikö tämä olisi todella mainio Kabinett. ”

    On se kyllä Moselin parhaita tuottajia – ongelma vaan Moselissa on, että siellä on niin hämmentävän paljon tuottajia, joista voi sanoa saman! 😀

    Mielestäni JJ Prüm ja Egon Müller ovat ne tuottajat, joita ylistetään yli muiden, muttei nämäkään mielestäni mitenkään selkeästi parempia ole kuin Schaeferit jne.

    • Saattaapi olla, että Schaefer on tosiaan ollut enemmän blogittajien ja foorumistien QPR-suosikki. Mosel kyllä taitaa olla yksi suotuisimpia viinialueita harrastaa, koska laatu on kautta linjan hurjan kova ja parhaimmiltakin tuottajilta löytyy jokaisen lompakolle viinejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s