N.V. Tarlant Champagne Cuvée Louis

 

Samppanja ja sushi toimivat usein loistavasti yhdessä. Monesti yhdistelmä on niin täydellinen, ettei voi kuvitella minkään muun viinin, saati juoman, sopivan paremmin tämän riisistä ja useimmiten vaihtelevista merenelävistä koostuvan ruuan kumppaniksi.

Tällä kertaa laiskuuttani tulin kuitenkin valinneeksi täysin vääränlaisen samppiksen Sushibarin mättöjen huuhtojaksi. Samppanjatalot ovat monesti haluttomia paljastamaan vuosikerrattomien viiniensä speksejä, mutta nyt ei käy Tarlantia syyttäminen. Ääri-informatiivinen takaetiketti paljastaa muun informaation ohella käytetyt vuosikerrat (96-97-98), tarkan rypälelajikesekoituksen (50 % Chardonnay – 50 % Pinot Noir) sekä tammitynnyrikäymisen ja -kypsytyksen. Nettisivuilla puhutaan myös hyvin viinillisestä tyylistä.

Minun olisi pitänyt tietää paremmin, mutta kaiketi en vain välittänyt. Doh, hengissä ollaan yhä ja jäljellä on vahvat mielikuvat erittäin laadukkaasta sushista ja melkoisen hedonistisesta samppanjasta, jos nyt ei niinkään näiden välisestä liitosta.

 

 

Mikäli olisin onnistunut valitsemaan viinille paremmin sopivan ruuan, ei se olisi muuttanut sitä faktaa, että viini otti hyvät kaksi tuntia saavuttaakseen todellisen loistonsa. Ruokapöydässä Cuvée Louis sisälsi paljolti kaikki herkulliset palasensa, mutta täydellinen harmonia oli vielä hakusessa. Jälkimaku – kenties viinin kriittisin kohta – tuntui jopa ohuelta, jättäen kokonaisuudesta sekavat fiilikset. Ajan kanssa palaset nivoutuivat kuitenkin upeasti yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi ja loppuillasta käsillä oli spesiaali samppanja.

Viinillä on voimakas kultainen väri ja tietysti ne 12 vuoden sakkakypsytyksen tuomat mahdottoman pienet kuplat.

Kehittynyt tuoksu on samanaikaisesti todella kaunis ja hyvin kiehtova. Kypsää omenaa, appelsiininkuorta, vaniljaa, taikinaa sekä eleganttia tammisuutta on tarjolla tässä hyvin monimuotoisessa ja -kerroksisessa tuoksussa, jota tekee mieli nuuhkia uudelleen ja uudelleen. Harva viini on jo tuoksuosastolla tehnyt tänä vuonna näin suurta vaikutusta, tähän kirjaimellisesti uppoaa.

Monesti hehkutan hyvän samppanjan moussea tiheäksi, isoksi ja pitkäkestoiseksi. Cuvée Louis’n kohdalla ei saavuteta millään saralla täysin pisteitä, mutta se ei haittaa tippaakaan. Itse asiassa hauskuus alkaa vasta kuohun hellitettyä, sillä tuottajan sanat allaviivaten nyt liikutaan samppanjoiden viinillisimmällä osastolla. Viini on paperilla rutikuiva, mutta runsas hedelmä on niin eläväistä ja kypsää, että maku on hyvin suuta mukaileva ja miellyttävä.

Syvä, hienostunut makumaailma yhdistää tyylikkäällä tavalla kuivatunpuoleista omenaa, mandariinia sekä tummaa marjaa selkeään, mutta hyvin integroituneeseen tammeen. Kokonaisuus on hyvin runsas, kehittynyt ja viinillinen, eli jostain ison tuottajan NV-samppanjan tyylisestä makuprofiilista ollaan varsin etäällä. Voimakkaan viinin kypsän hedelmän seassa piilee erittäin hienovarainen suolainen vivahde, joka kuin pisteenä i:n päälle tekee Cuvée Louis’sta upean makunautinnon. Maku jatkuu todella pitkään, latistumatta missään vaiheessa.

Voimakkuudesta, hedelmän kypsyydestä ja selkeästi tammenkäytöstä huolimatta myös raikkautta löytyy – varmaankin kiitos skipatun malolaktisen käymisen – ja tästä nauttii myös ilman, että analysoi joka huikalla viinin vivahteita. Toisaalta kyseessä on juoma, joka vaatii ja ansaitsee juojansa kaiken huomion. Aluksi mieleen tulee jossain määrin tamminen Bourgognen Chardonnay, mutta kuten useasti aikaisemminkin, voimistuu Pinot Noirin ote viinissä ajan kuluessa merkittävästi. Kehitys avaamisen jälkeen tosiaan on niin huomattavaa, että olisi sääli, jos näin hieno viini olisi mennyt hukkaan isolla porukalla liian nopeasti nautittuna. Viiniharrastajan onkin parempi käpertyä nojatuoliin ja nauttia tämä yksin tai kaksin ilman kiirettä ja kenties jopa ruokaa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s